İremushka’nın Panosu

Biçti Gitti | 2018

28 Aralık 2018

Biçti Gitti 2018 | Yeni yıl 2019
“Artık hiç bir şey eskisi gibi değil.
Ben de öyle.
Çok dikkat etmiyorum uzun süredir kendime.
Kılığıma kıyafetime…
Çorapsız da basıyorum artık yere.
Eskisi gibi de korkutmuyor beni ne grip ne nezle.
Nane limonun iyi gelmediği daha büyük sıkıntılarım var herkes gibi benim de.
Takılmıyorum artık şu her kış ve bahar şişen bademciklerime.
Çok sıcak yada soğuk şeyler yiyip içmem, hepsi hepsi bir kaç gün gene.
Olur biter.
Geçer gider.
Ama canımı yaka yaka yutkunduğum şeyler var.
Olup bitmeyen,
Geçip gitmeyen.
Zaman zaman yine uykusuzluk çekiyorum ama…
Çok da takılmıyorum artık bu uyku konusuna, Uyuyunca geçmeyen şeylerin olduğunu anladığımdan bu yana…“
Cahit Sıtkı Tarancı

Merhaba, biraz durup düşündürdü sizi de yazının giriş kısmındaki şiir değil mi? Anılaar, anılar 🎶 Koskoca bir yıl geride kalıyor ve o yılla birlikte yüzlerce anı, onlarca insan, binlerce duygu…

Arkanıza yaslanmalık, elinize bir kahve alıp kendinizi bana bırakmalık bir yazı oldu. Ben kurgularken çok keyif aldım umarım 2018’e dair anılarınızı hatırlarken sizin de bazen gözünüze yaş bazen yüzünüze tebessüm konar.

Biten senenin bana kattıklarını ya da benden aldıklarını kaleme almak benim için bir ritüel haline geldi. Bu sene ne şanslıyım ki online dergi olan www.senveben.biz.tr’de bu anı dolu yazımı paylaşma fırsatım oldu. Gördüğünüz, duyduğunuz ya da hissettiğiniz kadarını biliyorsunuz Iremushka ile ilgili. Bu kez en saydam şekilde kendi kalemimden öğreneceksiniz geride bıraktığım yılımda benden neler geçtiğini.

Yeni yıla nasıl girersen öyle devam edercilere inanan var mı ? Cık. İnanmayın. Bunlar hep günü kurtarma cümleleri. Nasıl devam edeceğini bilmem ama nasıl yönlendirebileceğinizi biliyorum.

Çok mu klişe gelecek kalbinizi arındırmanız gerektiği düşüncesi acaba size? Klişelere yer yok evet ama bir türlü başaramadığınız bir gerçek var. Bir insanın ömür boyu kalbinin izini sürdüğüne inanıyorum. Aslında bu inanışa bu sene dahil oldum. Geride bırkamaya hazırlandığımız 2018’in bana kattığı en büyük fikir bu. Ayrıca size kattıklarını ya da sizden çaldıklarını da çok merak ediyorum, en aşağıdaki yorum kısmına iliştirmeyi unutmayın 🙏🏼

2018’e girerken birden bir aydınlanma geldi bana.

O vakte kadar da farkındaydım beni mutsuz eden şeyleri hâlâ hayatımda tutma gayretimin ama o vakit daha bi’ canıma dokunan şeyler olduğundan tez zamanda kavradım bu kez. Beynimin içinde çaldı çanlar on ikiden geriye sayarken. Tam sıfır dedik şöyle bir döndüm baktım, ben ne yapıyordum?

Kendimi yıpratışlarımla, özümdeki Iremushka’dan kopuşlarımla, gereksiz sinir ve kontrol edemediğim öfkelerimle geçirdiğim altı yılım…

Yeni bir yıl daha böyle mi geçecekti, 2019’a da bu şekilde mi girecektim? Yoksa özüme mi dönecektim?

Bu soruyu kendime sormam ve bu durumdan uzaklaşmam arasında sadece birkaç hafta vardı. İlk defa bir konu ile ilgili bu kadar hızlı bir karara, bu kadar kesin bir fikre sahiptim. Yani bakarsanız bu hız, sizin gördüğünüz hız. İnsanlar hayatları ile ilgili kararları vermeye başlama süresi ve harekete geçme süresince içlerinde bir savaş verirler. Alınan kararı siz bir anda alınmış sanar anlam veremeyebilirsiniz veya hemen fikir beyan etme çabasına girebilirsiniz. Ancak o süreç birey için çok zorlu bir yol olmuştur, bilemezsiniz.

Ne istediğinizi ve nasıl bir döngüde hayatınızı sürdürmeyi hedeflediğinizi bildiğiniz an, birçok şeyin de farkına varmaya başlamış oluyorsunuz. Ben bunun çok erken farkına varmış olacağım ki yıllar önce tanıştığım şu an çocukluk arkadaşım sıfatında olan insanlar hala yanımdalar. Bunu düşündükçe bir kere daha durup şükretmekten alıkoyamıyorum kendimi.

Her konuda bu kadar istikrarlı mıyım? Hayır.

İlişkikerinizde, sosyal çevrenizde hatta iş hayatınızda ayrı bir konumda olabilirsiniz. Genel itibari ile olmasından vazgeçmediğiniz birkaç madde yer almalı karakterinizde bunlar çabanıza rağmen gerçekleşmiyorsa arkanızı dönüp gitmeli. Aksi takdirde yerimizde saymamıza rağmen tek taraflı verdiğimiz savaş yalnızca ömrümüzden çalıyor…

Kendinizi değerli hissetmediğiniz, saygı görmediğiniz yerde asla kalmamanız gerektiği hayatta karşılaşabileceklerinize karşı tek tavsiye olabilir benden size. Bu hem sizi hem de karşınızdaki insanları inanılmaz kıran, yıpratır. Zaten sonraları ev arkadaşımdan duyduğum bir cümle ile şöyle dönüp bir baktım ki! BAŞARMIŞTIM 💪🏾

Bir akşam evde otururken bana şu cümleyi kurdu; “Bir sabah uyandın ‘artık gergin, kırıcı ve kontrol edemediği sinirleri ile kendi ruh haline zarar veren bir insan olmayacağım,’ dedin ve değiştin.”

Çünkü artık kararlarım vardı. Hayatıma giren, altı yıl sonra ansızın çıkan bir insan bana bunları öğretmişti. Bu benim için çok büyük bir şanstı. Üzüntü, saatlerce ağlama gereksiz şeylerdi ve ben bunları manasız bulan biriydim. Hâlâ da öyle.

Üzülerek ve göz yaşları dökerek kazanacağım hiçbir şey olamazdı, olaydan ders çıkarmayı göremeyeceğim için -çünkü o sırada ağlamak ile meşgulsündür- kaybedeceğim çok şey olacaktı.

Ne istediğini bilen, kendini bir kere daha tanımış Iremushka’ya kapıları aralamıştım yeni yılda…

Emek sarfetmeyi hala bırakmamıştım, değsin ya da değmesin. Verdiğim emeğe değer bir durum olursa mutlu olurdum, olmazsa da tecrübe kazanmış.

Her şeyi kadere bırakan bir insan olmadım, olamazdım. Ki zaten o da bizim çabamıza bağlı kılınmamış mıydı? Tabii ki öyle. Yaşadığım sarsıcı olaylardan sonra hep kurduğum bir cümle oldu; “Ya daha kötüsü olsaydı ya da bu bana ileride çok üzüntü verecek bir şeydi belki de. Uzun vadede büyük bir enkazdan korunmuş olabilirim.”

Bunları düşünüyor olmak kendinizle yüzleşebilmenin başlangıcı sanırım. Önce en derinine kadar yaşamalısın üzüntünü, düşüncelerinle baş başa kalmalısın ki çözüm yolunu bulabilesin. Sana en büyük ilaç yine kendinsin.

Şuraya birkaç tavsiye iliştirebilirim yeni bir sen için aslında.

• Etrafınızda sizi gülümsetecek, ufak da olsa mutluluk verecek bir şey bulup bir süre için tamamen ona odaklanın.

• Bereket, yüksek enerjilerden biridir. Bu da şu demek oluyor; birine verdiğiniz bir mutluluğun ya da uzattığınız elin geri dönüşündeki küçük bir tebessüm sırtınızdan onlarca yükü bir anda çekip alacaktır.

• Sakinlik hissi de yüksek enerji içerir. Egonun yarattığı ikilem ve mutsuzluklara farklı bir perspektiften bakabilmenizi sağlar ve sizi rahatlatır. Şikayet etmeyi bırakın!

Artık daha huzurluydum, kararlara saygılı ve en önemlisi de söylenen sözler karşısında hep mesafeli. Çünkü kurulan hayallerin verilen sözlerin bir anda hiç dile getirilmemiş gibi sırt çevirilişini yaşamıştım.

Daha çok yardım işleri ile uğraştığım, sevdiklerimle geçirdiğim bir yıl arzuluyorum. Bana huzur vermeyen insanları hayatımdan takır takır eleyeli koca bir sene oldu bile. İnsanları hayatınızdan elemek, onları soyutlamak ya da alakanızı büsbütün çekmek değildir. “Herkese hakettiği kadar” diye bir cümle var ya aynı o şekilde.

Siz zorlamadan da insanlar olması gereken yerlere erişebiliyor, arkanıza yaslanın ve izleyin 🙏🏼 elenenler belki bunun farkında bile değil çünkü hiç hissettirmedim. Kendi içimde herkesi affettim ve gereksiz polemiklerden kaçındım.

Evet, herkesi ve her şeyi affetmiş olmak aslında büyümeye ve hayatı olumlamaya atılmış ilk ve en büyük adım olabilir. Yapılan yanlışları, dile düşen kırıcı kelimeleri, dönülen sözleri…

“Zayıf insanlar intikam alır, güçlü insanlar affeder, zeki insanlar umursamazlar.”

Ne kadar doğru bir söz. Zaten benim umursamaya, intikam almaya vaktim de yok!

Bunlar gerçekten hiçbir şey değil. Hayatta yaşanması mümkün, başa gelmesi yüksek olasılıklar. Ama siz rehberinizde kayıtlı olduğu kadar kalbinizde de gerçekten kayıtlı insanlar ile birlikteyseniz -hiçbir çıkar gütmeden- işte gerçek huzura ulaşmışsınız demektir.

Biçti Gitti 2018 | Kağıttan Kuşlar
Hayata ya da kendine inancını kaybetmeyecek kadar güçlü bir ruh halim var ve bu bana en büyük destek. Aynısı sizde de var ve gün yüzüne çıkarmak sizin elinizde.

“Gemiler bir kase suda yelken açabilirdi ve inanıyorsanız kağıttan kuşlar bile uçabilirdi.”

Umarım kalbinizin izini sürdüğünüz bir yıl olur 2019

Yeni yılı tüm dünyaya ümit saçan bir tebessüm ile karşılamanız dileği ile çünkü buna, kiminin arınamadığı egolarından veya şikayet ettiği onca gereksiz şeyden daha çok ihtiyacı olan insanlar var…

Hayat renkli, günler şeker 🍭

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Hande Savaş 28 Aralık 2018 at 14:55

    İroşkom bu aşırı bunaldığım günlerde o kaddar iyi geldi ki bu yazın yine, kendime kardeşin bunu başarabilmiş sen neden başaramayasın ki dedim 🌞 Ve buna inanıyorum ki çok daha fazla kişide farkındalık oluşturabilecek seviyelere de geliceksinn bir gün 💛

    • Yanıtla İrem Savaş 28 Aralık 2018 at 15:37

      Canımın içi! Senden duyduklarım ayrı gurur verici. Seni seviyorum…
       
      Keyifli okumalar ♥️

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 28 Aralık 2018 at 16:31

    İnsanın kendini böyle açtığı yazıları paylaşması ne zordur bilirim. Okuyan herkese yüreğini emanet edersin. Elde ettikleri bilgiyle ne yapacaklarını bi’ an düşünürsün ama hiçbir endişe seni gene de yazmaktan alıkoymaz. Çünkü bu yazılarla kendimizi onarırız en çok da… Aynı sıkıntıları çeken birine; “Yalnız değilsin” demenin, onu yalnızlıktan çıkarmanın iç huzuru da cabası…
     
    Ben hep yazarak iyileştim. Bu yazı da öyle. Bence iyileşmiş bir yaranın, o son kabuğundan kurtulmuşsun burada yazdıklarınla.
     
    Okurla içten bir sohbet gibiydi her satır. Tebrik ederim canım 😘

    • Yanıtla İrem Savaş 28 Aralık 2018 at 17:51

      Didem ablacım, can’sın, bi’tanesin! Çok değerlisin ve yorumların da benim için bir o kadar değerli🙏🏼
       
      Senden güzel şeyler duymak beni onurlandırıyor. Her şey için teşekkür ederim ♥️

  • Yanıtla Ahmet Yonca 28 Aralık 2018 at 22:00

    Ah İrem Küçük İrem. Çok yönlüsün ve bu yönlerinin 20 yaşında dışa vurması muhteşem bir detay. “Gemiler bir kase suda yelken açabilirdi ve inanıyorsanız kağıttan kuşlar bile uçabilirdi.” kısmına gelinceye kadar, sen çoktan görünmeyeni göstermiştin. Hep yaz. Çok yazzz…

    • Yanıtla İrem Savaş 29 Aralık 2018 at 11:53

      Teşekkür ederim Ahmet bey yazılarıma olan ilgi ve alakanızdan dolayı 🙏🏼

      Keyifli günler dilerim 🙂

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan