Sağlıklı Beslenme & Diyet

Glutensiz Tarifler

8 Ocak 2019

Glutensiz Tarifler
Daha önceki yazımda çölyak hastalığından ve glutensiz beslenmeden bahsetmiştim. Hala okumadıysanız buradan ulaşabilirsiniz 🙂 Şimdi ise sizlere herkesin rahatlıkla tüketebileceği glutensiz tariflerden bahsedeceğim.

Glutensiz Ekmek

Malzemeler
– 2 su bardağı glutensiz un (mısır unu, pirinç unu, nohut unu ya da marketlerde satılan üzerinde glutensiz ibaresi bulunan unları tercih edilebilirsiniz.)
– 1 çay kaşığı tuz
– 3 tatlı kaşığı yaş maya
– 2 yemek kaşığı sıvı yağ
– 2¼ bardak ılık su

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri geniş bir kapta karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikserden geçirin. Hamura elinizle şekil verip, yağladığınız ekmek tavasına ya da kek kalıbına yerleştirin. Yarım saat kadar bekleterek kabarmasını sağlayın. Dinlendirdiğiniz hamuru önceden 200°C’de ısıttığınız fırına yerleştirin. Üstü kızarana kadar, 20-25 dakika pişirin. Ekmeğiniz ılınınca dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Glutensiz Kahvaltılık Granola

Malzemeler
– 1 bardak çiğ karabuğday
– ½ su bardağı kinoa
– 16-22 adet orta boy hurma (çekirdekleri çıkarılmış.)
– 1,5 yemek kaşığı chia tohumu
– Yarım bardak hindistan cevizi tozu
– 1,5 bardak su
– 1 çay kaşığı vanilya tozu
– Yarım su bardağı öğütülmüş ceviz
– 2 avuç elle parçalanmış ceviz
– 3 yemek kaşığı kakao tozu

Hazırlanışı
Kinoa ve karabuğdayı yıkayın ve 1 saat kadar suda bekletin. Hurmaları, suyu ve vanilya tozunu homojen bir kıvam elde edene kadar blenderdan geçirin. Daha sonra kinoa ve karabuğdayı süzün. Geniş bir kapta kinoa, karabuğday, kakao, chia tohumunu karıştırın. Üzerine hindistan cevizi tozu ve cevizleri ilave edin. Hurmalı karışımı da ekleyip, tüm malzemeler birbiri içine geçene kadar karıştırın. Fırın tepsisine bir yağlı kağıt yerleştirin ve karışımı tepsiye yayın. 150 derece ısıttığınız fırında her 15 dakikada bir karıştırarak, 45-50 dakika kadar pişirin. Karışım soğuduktan cam veya hava geçirmeyen plastik saklama kabına alın. Yaptığınız granolayı ister kahvaltılarınızda ister ara öğünlerinizde taze meyvelerle, yoğurt ya da sütle karıştırarak tüketebilirsiniz.

Glutensiz Mücver

Malzemeler
– 3 adet kabak
– 1 su bardağı mısır unu
– 3 adet yumurta
– Bir tutam tuz
– Bir tutam karabiber

Hazırlanışı
Kabakları rendeleyin. Rendelediğiniz kabakları geniş bir kaba alın ve içerisine mısır unu, yumurta, tuz ve karabiber ekleyerek malzemeleri iyice karıştırın. Orta ateşte ısıttığınız tavaya bir kaşık sıvı yağ ekleyin. Karışımdan da bir kaşık alıp tavaya yerleştirin ve her iki yönü de kızarıncaya dek pişirin. Servis sırasında üzerine istediğinize göre peynir veya yoğurt ekleyebilirsiniz.

Kinoalı Çikolatalı Kurabiye

Malzemeler
– 1 su bardağı kinoa gevreği
– 1/3 su bardağı öğütülmüş keten tohumu
– 1/3 su bardağı öğütülmüş dövülmüş badem
– 1 adet muz
– 1 tatlı kaşığı tarçın
– 2 yemek kaşığı bal
– 3 yemek kaşığı kakao
– 100 gr bitter çikolatala (Servisi için)

Hazırlanışı
Muzu püre haline getirin ve bal, tarçın ve kakaoyla karıştırın. Üzerine kinoa gevreği, öğütülmüş keten tohumu ve dövülmüş bademi ekleyin. Kurabiye hamurunu hafif yapışkan bir hamur haline gelene kadar karıştırın. Arzu ettiğiniz büyüklükte hazırladığınız kurabiyeleri, aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika üzerleri ve taban kısımları hafif bir renk alana kadar pişirin. Küçük parçalara ayırdıktan sonra cam bir kaseye aldığınız bitter çikolatayı, kaynamakta olan bir suyun olduğu tencere üzerinde benmari usulü eritin. Fırından alıp ılınmaya bıraktığınız kurabiyelerin taban ya da kenar kısımlarını eritilmiş bitter çikolataya batırdıktan sonra yağlı kağıt üzerinde soğutun. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Glutensiz Yaban Mersinli Muffin

Malzemeler
– 4 adet yumurta
– ½ su bardağı kurutulmuş yaban mersini
– 1 su bardağı rendelenmiş hindistan cevizi (rende bulamıyorsanız toz hindistan cevizi de kullanabilirsiniz.)
– ½ su bardağı esmer şeker
– 2 yemek kaşığı tereyağ
– 1 paket vanilya
– ½ paket kabartma tozu
– ½ çay kaşığı tuz
– ½ su bardağı toz badem (üzeri için)
– ¼ su bardağı esmer şeker (üzeri için)
– 1 tatlı kaşığı tarçın (üzeri için)

Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri bir mikser yardımıyla şeker eriyene kadar çırpın. Üzerine oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını ekleyin ve karıştırma işlemini sürdürün. Rendelenmiş hindistan cevizini, vanilyayı, kabartma tozunu ve tuzu ayrı bir kapta harmanlayın. İki karışımı spatula yardımıyla birbirine yedirin. Silikon muffin kalıplarını tereyağı ile yağlayın. Hazırladığınız muffin harcını kalıpların yarısına gelecek şekilde paylaştırın. Üzerlerine kurutulmuş yaban mersinlerini serpiştirin. Muffinlerin üzerinin daha gevrek olması ve yaban mersinlerinin ara katta kalması için; toz badem, esmer şeker ve tarçını karıştırın. Hazırladığınız karışımı muffin kalıplarına eşit olarak dağıtın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişen muffinleri ılındıktan sonra kalıplarından çıkartın. Yaban mersini yerine ahududu veya böğürtlende kullanabilirsiniz.

Kionalı Sebze Köftesi

Malzemeler
– 1 adet havuç
– 1 adet patates
– 1 adet kabak
– 1 adet yumurta
– 1 su bardağı haşlanmış kinoa
– Birkaç sap taze soğan, maydanoz, dereotu

Hazırlanışı
Havuç, kabak ve patatesi haşlayın. Haşladıktan sonra tüm malzemeyi ezin ve içine yumurtayı kırın. Bu karışımı elinizle yoğurun. Köfte şeklini vererek parçalar halinde kızgın yağda kızartın. Kızarttığınız sebze köftelerini bir tabağa alıp yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Muzlu Kek

Malzemeler
– 2 adet muz
– 3 adet yumurta
– ¼ su bardağı süt
– ¼ su bardağı hindistan cevizi yağı
– 1 su bardağı kinoa unu (keçiboynuzu unu, karabuğday unu ya da marketlerde satılan üzerinde glutensiz ibaresi bulunan unları tercih edilebilirsiniz.)
– ½ su bardağı esmer şeker
– 1 paket vanilya
– 1 paket kabartma tozu
– 3 yemek kaşığı terayağı

Hazırlanışı
2 adet muzu çatal yardımıyla ezin. Yağı ve şekeri tamamen köpürene kadar çırpın. Çırptıktan sonra içine yumurtayı ve sütü ekleyin. Bu karışımın içine çatalla ezdiğiniz muzları ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Son olarak içine vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyin. 180 derecelik fırında yarım saat pişirin. Kekiniz ılındıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Hatırlatmam da fayda var her ne kadar ürünler gluten içermese de çapraz kontaminasyon/ bulaşma ile gluten bulaşığının, glutensiz bir ürüne yapışma riski vardır. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse, o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali yüksektir. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında“glutensiz” ibaresinin bulunmasına özellikle dikkat etmenizi öneririm.

Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.
Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla İrem Savaş 10 Ocak 2019 at 00:31

    Elimden cheesecake’imi bir an yere bıraktım ve okumaya öyle devam ettim 😂
    Çölyak hastalığı olan bir öğrencim vardı o sıralar yazını da okumuştum! Daha sık tariflerinle bizlerle ol. Kalemine sağlık 🙏🏼
     
    Hayat renli, günler şeker ama doğal şeker! 🍓😉

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan