İremushka’nın Panosu

Patili Bir Hayat

22 Şubat 2019

Kedim deli değil, sadece iyi bir aktrist.
– P.C. Cast

Kedi | Betoş Savaş | Patili Bir HayatYandaki fotoğraf dört yıldır benimle olan canım patili dostum Betoş’a [@betosvas] ait.

Kediler hakkında söyleyecek sözlerim saymakla bitmez ancak ben daha çok sizin merak ettikleriniz doğrultusunda tavsiye ve anılar iliştirdim bu yazıya. Tüy yumağı bir şeyin tüm yorgunluğunuzu alacak mırıldanmalarından bahsetmeme gerek yok sanırım.

Benim yolculuğum dört sene önce başlamış olsa da aslında evde kedi besleme isteğim çook küçük yaşlardan geliyor. Ortaokula giderken öğle aramız olurdu ve ben sokakta bulduğum kedileri eve alır besler sonra yeniden bulduğum yere bırakırdım. Ben de böyle bir cinsim işte 😺

Sonra bir şekilde annemi de ikna ettim artık bir kedi sahiplenmek gerektiğine, babam zaten dünden razı.

Şöyle de bir durum söz konusuydu:

Aşırı unutkandım, mutlaka okula giderken kitap olsun, ödev olsun yanıma almayı unuturdum. Sınıfta ders işlenirken camdan kuş uçsa ohoo tamam bende biterdi konsantrasyon denen şey o saniye. Bunun için bir psikolog ile de görüşmüştük ve o da zaten “İrem’e evde sorumluluklar yükleyerek onun yapması gerektiği şeyleri hatırlamasını, hafızasını güçlendirmesini sağlayabilirsiniz,” demişti.

Patili dostum sorumluluk sahibi bir birey olmamda, hatta küçücük yaşta evlat sahibi gibi hissetmemde de büyük rol oynadı.

Çünkü her gün temizlenmesi gereken bir su matarası, yenilenmesi gereken mama tası ve değiştirilmesi gereken tuvaleti yani kedi kumu vardı. Peki bunları kim yapacaktı? İremushka.

Böylelikle birçok problem de ortadan kalkmış oldu. Artık daha programlı ve keyifliydim çünkü kedilerin sezgileri hayatımızı çok eğlenceli ve değerli kılıyor.

Kedi seversiniz, sevmezsiniz, sahiplenirsiniz ya da uzaktan seversiniz o sizi ilgilendirir. Ancak bütün bunlardan bağımsız olarak baktığınızda kedilerin insanlara tahmin ettiğinizden fazla faydası var. Biraz bunlardan bahsetmek istiyorum sizlere;

Kedi | Betoş Savaş | Patili Bir Hayat• Acılarla Baş Etmek İçin Doğal İlaç: Kedi!

Sevgiliden ayrılmak, bir yakınını kaybetmek, hayatta olumsuzluklar yaşamak, vb. durumlar hepimizin başına geliyor elbette, bunlar yaşamın içinde. Ancak eğer bir kedi sahibiyseniz bu olayların ardından yaşadığınız, hissettiğiniz acı çok daha az oluyor.

Tabiri caizse daha az göz yaşı döküyorsunuz. Titizlikle yürütülen birtakım çalışmalar kederli, dertli, kaygılı insanların kedilerle duygusal bağ kurması halinde daha hızlı iyileşme kaydettiklerini ve bu sıkıntılı dönemlerini daha çabuk atlattıklarını göstermiştir.

• Kalp sağlığı için: Kedi!

Genel olarak bir evcil hayvan sahibi olmak kalp sağlığı ve stres için oldukça faydalı. Ancak bir kıyas yaparsak daha az bakıma ihtiyaç duydukları için kedilerin stresi azaltma başarısı köpeklere göre daha yüksek.

Yapılan araştırmalara göre kedi sahibi insanların 10 yıllık zaman dilimi içerisinde kalp krizi geçirme olasılıkları %30 daha az!

Ve daha birçok şey…

 
Peki ya beni etkileyen olumsuz durumlar hiç olmadı mı? Tabii ki de oldu!

Betoş’u -kedimin adı- sahiplendiğimiz zamandan yaklaşık 2-3 ay sonra bende gece öksürmeler, sabah kaşınmalar, tıkanıp nefessiz kalmalar başladı. Direkt kendimizi doktora attık, bir bilene danışmak lazım dedik. Doktor demez mi “Senin alerjik bir yapın var. O kedi evden uzaklaşmalı.”

Başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Bence doktorun tepkisi çok saçma ve çözüm yolu da çok kırıcıydı. Tamam tüye, toza alerjim var anladım ama bu demek değil ki tek suçlu Betoş. Evimizde halı da var sonuçta ve ben yünlü kazaklar da giyiyorum. Ne yapacağım hepsinden vaz mı geçeceğim?..

Geceleri aynı odada yatmamaya başladık. Ben temizliğine biraz daha özen gösterdim mesela her gün taramaya başladım kedimi. Böylece zararı en aza indirgedik. Her şeyin bir yolu bulunur, onlardan vazgeçmeden de!

Hangi mamayı ve kedi kumunu tercih ediyorum?

Mama olarak Betoş’un en sevdiği marka Royal Canin [@royalcanintr]

Memnun kaldığımız, kokuyu hapseden ve ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek %100 organik kedi kumu olan Chance Maya [@organikkedikumu] ise tuvalet bakımı için tercihimiz.

Kedi | Betoş Savaş | Patili Bir Hayat | Casper ve İremSitemizin kurucusu Didem Ablacığımın kedisi Casper ile olan fotoğrafımı da hemen yana iliştirdim. Kediler, aynı insanlar gibi farklı karakterlere sahip canlılardır. Casper da tanıdığım en şahsına münhasır canlardan biri!

Belirtmek istediğim bir nokta da şu ki;

Bir canlıyı sevmek demek kucağınıza alıp öpmek ya da ona evinizi açmak demek değildir. Merhamet duygusu olan her insan gibi, yardıma muhtaç olana küçük bir tas yemek veriyor, önüne su bırakıyorsanız benim için bu yeterlidir.

Dokunmak zorunda değilsiniz ya da aşırı bir ilgi duymak ama zulüm, eziyet etmek de kimseye yakışmaz.

Kalbinizin izini sürün…

Yanıt bulamadığınız ve merak ettiğiniz diğer tüm sorularınızı ya da yazıma eklemek istediğiniz artı bilgileri hemen alttaki yorum kutucuğuna bırakabilirsiniz.

Hayat renkli, günler patili 🐾

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 22 Şubat 2019 at 16:03

    İremcim ne güzel bir yazı olmuş.
    Adanmış bir hayvansever olduğunu biliyorum.
    Betoş’la ilişkiniz de harika.
     
    Bence sen tüm hayvanların gözdesi olan insanlardansın. Bize geldiğinde Casper gibi birkaç tahtası eksik bir kediyi bile kendine aşık etmiştin 😉 Bu arada Casper’la olan fotoğrafını da yazıda görünce çok mutlu oldum. İkimiz de öperiz seni. Tabi Casper öper mi tırmalar mı ondan da pek emin olamadım 🤦🏻‍♀️
     
    Mırrrr 😘

    • Yanıtla İrem Savaş 22 Şubat 2019 at 17:12

      Hahahah Didem ablacım Casper’la ilişkine bayılıyorum 😂 Sizinki gizli ve hoyratça bir aşk, çok gülüyorum 🤪😂
       
      Teşekkür ederimmm. Yazıyı beğenmen beni çok mutlu etti 🙏🏼
       
      Kocamaaan mıırrr!

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan