Satır Arası

Psikolojik Şiddet

22 Şubat 2019

Psikolojik Şiddet
Şiddete karşı olanlar parmak kaldırsın desek, birçoğumuz hiç düşünmeden kendimizi göstermek isteriz. Özellikle hemen hemen her gün görüp-duyup okuduğumuz, içimizi acıtan, kanımızı donduran cinayete kadar varan korkunç haberlerden dolayı. Kadına şiddet, çocuğa şiddet, hayvana şiddet kavramları mücadele edilecek en önemli sosyal sorunlar.

Peki gerçekten her türlü şiddetin karşısında mıyız, hatta şiddetin farkında mıyız?

Şiddet

İnsanlar arası şiddet, en basit tanımıyla karşındakine zarar vermektir. Her ne kadar şiddet denince aklımıza, vurma-kırma, dövme de gelse insan için çok yıpratıcı ve bezdirici bir şiddet türü de psikolojik şiddettir.

Psikolojik Şiddet

İnsan fiziksel şiddete tanıdığı tanımadığı herkes tarafından maruz bırakılabilir. Psikolojik şiddet ise, kişiye tanıdıklarından hatta bazen en yakınlarından gelir. Evde, iş yerinde, bazen arkadaş grubu içerisinde çok sık rastlanan bir durumdur psikolojik şiddet. İnsanın çok uzun sayılmayan vadede sinirlerini bozar, sinsidir, ağır ağır zehirler. Açıkça saldırıya dönüşmediği için, hissedilir ama hemen çok net fark edilmeyebilinir. Zamanla insanı adeta canından bezdirir.

Fiziksel şiddet genellikle erkeklerle bağdaşmış bir konudur fakat psikolojik şiddet kadının da erkeğin de uyguladığı bir şiddettir. Bazen ev içinde farkında olmadan, çocuklara da psikolojik şiddet uygulanır. Bir kişi yetişkin olarak, psikolojik şiddete maruz kalıyorsa, büyük olasılıkla hayatındaki insanları, kendinden önde tutan, kimseyi kırmamak için kendinden taviz veren, kendini koruma sınırları az olan bir insandır. (Sınırlar, Didem Çelebi Özkan)

Şiddet Gibi Görünmeyen Ama Şiddet Olan Bazı Davranışlar

Sık sık bağırıp çağırmak, ortamda gerginlik oluşturmak, ortamdaki herkese uygulanan bir şiddettir. İnsanların birbirlerine kibar protestoları, yani insanların birbirlerini hiç duymamış gibi umursamayıp, kendi bildiğini yapması da bir şiddettir.

Bir kişiyi sürekli eleştirmek de bir şiddettir. Tabii ki belli bir düzeyde eleştiri, normal hatta gereklidir, ama insan sürekli eleştirilirse kendini yetersiz hisseder. Bu aile içinde çocuklara da uygulanan bir şiddettir ve hayata özgüveni eksik çocuk yetiştirilmesine sebep olur.

Çocuğa sürekli, “ders çalışmıyorsun”, “yemek yemiyorsun” demek de açık bir psikolojik şiddettir.

Hayatta en değerli şeylerden biri özgürlüktür. Kişinin ne yapacağına kendisinin karar vermesinin önüne geçmek de ciddi bir şiddettir.

Minik takılmalar ve şakalaşmalar çok güzel olsa da, şakaların tadı kaçmaya başlayınca, karşı tarafın kalbine dokunmaya başlar ve kalbi kıran her şey psikolojik şiddettir.

İş hayatı içerisinde, kişinin yaptığı işin sürekli tenkit edilmesi ve bunun özellikle diğer iş arkadaşlarının ya da müşterilerinin yanında yapılması ciddi bir şiddettir.

Psikolojik Şiddet Sonuçları

Bu denli sinsi ve bezdirici olan şiddetin, birçok psikoloğun dile getirdiği bazı genel sonuçları vardır.

Psikolojik şiddete uğrayan insanlarda ürkeklik oluşur. Bazen gerekli gereksiz korkarlar. Uyku ve yemek düzenlerinde bozukluklar olur. Hayatın içine girmeye, sosyalleşmeye ürkerler. Tabii tüm bastırılan duygulardan sonra olduğu gibi bunun da tepkisel sonuçları olabilir. Öfke patlamaları, ağlama krizleri, geçimsizlik ve zaman zaman depresif davranışlar sergilemek gibi sonuçlar olabilir.

Farkında olmadan uyguladığımız ya da bize uygulanan bu şiddet türünü yok saymayalım. Hayatımızdan elimizden geldiğince çıkaralım.

Şiddetin bedeli her zaman ağırdır, hayat da bu bedeli ödemeye değmeyecek kadar güzel ve kısadır.

Her türlü şiddete karşı olduğumuz günlere…

Sevgiyle kalın,
Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

8 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 22 Şubat 2019 at 07:27

    Tanrım, bu yazıyı “Bakın işte bana yaptığınız tam da bu,” diye o kadar çok kişiye yollayabileceğimi düşündüm ki okurken 🤨
     
    Umarım ne yaptığının bilincinde veya bilgisinde olmayan insanlara ulaşır canım yazdıkların ve bir anda değiştiremeseler bile kendilerini en azından durup bir düşünürler.

    • Yanıtla Nalan Erpolat 22 Şubat 2019 at 13:09

      Bu duyguyu uyandırabildiysem, ne mutlu bana. Teşekkür ederim canım. 😘

  • Yanıtla Didem Elif 22 Şubat 2019 at 10:03

    Ne kadar önemli bir konu. Sabah gözümü açtığımda ilk okuduğum şeydi. Kimlere şiddet uyguluyorum diye sordurtan bir tarafı olması da kendi adıma en etkilendiğim yanı oldu diyebilirim. Çünkü iyi niyetle bile bazen uyguluyoruz psikolojik şiddeti.
     
    Sevgilerimle

    • Yanıtla Nalan Erpolat 22 Şubat 2019 at 13:08

      Evet bazen iyi niyetle, bazen çok sevdiğimizden… ama sonuç maalesef şiddet, önemli olan farkındalık…
       
      yorumunuz mutlu etti beni…
       
      sevgiler 😘

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 22 Şubat 2019 at 12:31

    Nasıl etkilendim anlatamam. Şimdi anlıyorum ki, insan hayatının en güzel yılları olması gereken çok genç yaşlarda bayağı maruz kalmışım ama ben bunları görmezden gelmek için hep mazeretler uydurmuştum kendimce. Ama çok sonraki yıllarda zararını hep yaşamışımdır.
     
    Sevgiyle kalın.

    • Yanıtla Nalan Erpolat 23 Şubat 2019 at 09:11

      Yazarken amaç edindiğim bu farkındalığı uyandırabilmek çok mutlu etti beni…
       
      Paylaştığınız için çok teşekkürler.
       
      Sevgiler 😘

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 22 Şubat 2019 at 19:34

    “Şiddetin bedeli her zaman ağırdır” demişsiniz… Ne kadar doğru… Ben bireysel durumumdan ziyade, bu tür konulara toplumsal açıdan bakarım ve görünen o ki, toplumun malum durumunda da, geçmişten süregelen bu şiddet türleri baş rolde…
     
    Bu konuyla bir araya getirebileceğimiz, birbirini tamamlayan nitelikte olabilecek konular işlendi bu sitede… İlk aklıma gelenler, Eleştirebilirsin ama içinden , Sınırlar ve Bilmişlik başlıklı yazılar…
     
    Hepimiz farkındayız aslında şiddet gerçeğinin… Biraz özeleştiri ile beraber kendimizden başlasak inanıyorum ki bir şeyleri değiştirebilmek mümkün…
     
    “Hayat kısa kuşlar uçuyor…”
     
    Farkındalıkları artırmak, kalemi iyi niyet, anlamlı yaşam peşinde asker etmek ne güzel…
     
    Yüreğinize, kaleminize sağlık…

    • Yanıtla Nalan Erpolat 23 Şubat 2019 at 09:09

      Beğenmenize çok sevindim, güzel ifadelerinize ve katkılarınıza çok teşekkürler. Sevgiler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan