Sağlıklı Beslenme & Diyet

Karabuğday (Greçka)

19 Mart 2019

Karabuğday (Greçka)
Karabuğday son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz besinler arasında. Ülkemizde birkaç yıldır tanınmasına rağmen birçok ülkede yıllardır oldukça popüler bir gıda. Zengin besin içeriği sayesinde bu popülerliğini gerçekten de hak ediyor. Peki karabuğdayın faydaları neler, gelin beraber inceleyelim.

Karabuğday’ın (Greçka) Faydaları

Karabuğday düşük kalorili, yüksek protein ve diyet lifine sahip bir besindir. Doymamış yağ asitleri, aminoasitler, antioksidanlar, B kompleks vitaminleri ve E vitamini, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko içeriği bakımından zengindir.

Yüksek Kolesterolü Azaltır

Yüksek kolesterol LDL’yi düşürücü etkisi bulunmaktadır. İyi kolesterolü HDL’yi ise iyileştirerek artırır.

Karaciğer Yağlanmasını Azaltır

Karabuğday içerisindeki kolin adlı bileşik sayesinde karaciğer yağlanmasını azaltır. Karaciğerin çalışmasını kolaylaştırır ve rahatlatır.

Tansiyona İyi Gelir

Yüksek kan basıncını düşürür bu sayede tansiyonun düşmesinde de etkilidir.

Vücudumuzu Kansere Karşı Korur

İçerisindeki quarsetin sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Serbest radikallerle savaşarak kansere karşı vücudumuzu korur.

Kalp ve Damar Sağlığını Korur

İçerisinde bulunan rutin olarak adlandırılan flavonoidler kanın akış hızını düzenler. Kanın hemen pıhtılaşmasını ve kan kaybının artmasını engeller. Böylece kalp ve damar sağlığını korur.

Kansızlığa İyi Gelir

Zengin demir içeriği sayesinde kansızlığa iyi gelir. Anemi sorunu yaşayanlar, hamile bayanlar ve bebekler için ideal bir besindir.

Kan Şekerini Dengeler

Zengin lif, magnezyum içeriğiyle ve düşük glisemik indeksi sebebiyle kan şekeri düzeyi dengeler. Bu sayede diyabeti olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Çölyak Dostudur

Karabuğday gluten içermediğinden çölyak dostudur. Bu sayede gluten intorelansı yaşayan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Diyet Dostu Bir Besindir

Düşük yağ oranı ve yüksek lif içeriği sayesinde tokluk süresini uzatmaktadır. Bu sayede sağlıklı beslenme de ve zayıflama diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir.

Fonksiyonel Bir Gıdadır

Karabuğday fonksiyonel gıda olarak bilinir. Fonksiyonel gıdalar, hastalık oluşma riskini azaltan gıdalardır. Karabuğday da herhangi bir işlem görmeden doğal yapısı ile bu ünvana kavuşan nadir besinlerdendir.

Beyin Sağlığını Olumlu Etkiler

Hafızanızı güçlendirir ve beyninizin çok daha iyi çalışmasını sağlar.

İyi Bir Bitkisel Protein Kaynağıdır

Bitkisel proteinlerin en iyi kaynaklarından biri olması sebebiyle özellikle vejeteryanların, diyetlerinde rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

Nelerde Bulabilirsiniz?

Karabuğday, son yıllarda oldukça popüler olduğu için tohum veya un olarak aktarlarda ve marketlerde, ekmek ve diğer hamur işlerini olarak ise çeşitli fırınlarda ve büyük marketlerde kolayca bulunmaktadır.

Hatırlatmam da fayda var; bazı ürünler karabuğday unuyla yapılmış olsa da içinde az miktarlarda da olsa gluten bulunabiliyor. Bu da çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için büyük sorunlar yaratabilir. Bu nedenle aldığınız hazır ürünlerin üzerinde yazan uyarılara çok çok dikkat etmeyi unutmayın.

Nasıl Kullanılır?

Karabuğdayı birçok yemeği yaparken kullanılabilirsiniz. Çorbalara, salatalara, yoğurda ekleyebilir, bulgur veya pirinç yerine ise dolma ve pilav olarak tüketebilirsiniz

Herhangi Bir Zararı Var mı?

Karabuğdayın da her besin gibi doğru miktarda tüketildiğinde bir zarar yoktur. Aşırı miktarda tüketildiğinde özellikle hassas bünyesi olanlar kişilerde kaşıntı, alerji ya da ishal gibi etkiler gösterebilir.

Karabuğdaylı Tarifler | Cevizli Karabuğday Salatası

Malzemeler
1 su bardağı karabuğday
3-4 adet ceviz
2,5 bardak su
3-4 adet kornişon turşu
1/2 demet maydanoz
3-4 dal dereotu
3-4 dal nane
1 iri domates
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Nar ekşisi

Yapılışı
Bir su bardağı karabuğdayı bir miktar suda yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika haşlayın. Maydanoz, nane, dereotu ve turşuyu ince ince, domatesleri ise küp küp doğrayın. Karabuğday haşlanınca süzün ve biraz soğuması için bekleyin. Soğuduktan sonra karabuğdayı doğradığınız bütün malzemelerle karıştırın. Keyfinize göre içerisine zeytinyağı, ceviz, nar ekşisi, tuz, kimyon ve karabiberi ekleyin. Salatanız hazır 🙂

Karabuğdaylı Tarifler | Karabuğdaylı Detoks Ayran

Malzemeler
4 kaşık az yağlı yoğurt
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kuru nane
1 adet küçük salatalık

Yapılışı
Salatalığı 4’e bölün. Bir rondonun içerisine yoğurdu, 4’e bölünmüş salatalığı, suyu, kuru naneyi koyup çırpın. Buzu ekleyin. Arzu ederseniz taze naneyle süsleyip içebilirsiniz.

Karabuğdaylı Tarifler | Yoğurtlu Karabuğday Kürü

Malzemeler
1 kase az yağlı yoğurt
4 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday
2-3 adet ceviz
2 adet kuru kayısı

Yapılışı
Daha önceden haşlanmış 4 yemek kaşığı karabuğdayı 1 kase yoğurt ile karıştırın. Ceviz ve kuru kayısıları ince ince doğrayıp yoğurt karışımına ekliyoruz. Arzu ederseniz içerisine tarçın da ekleyebilirsiniz.

Karabuğdaylı Tarifler | Karabuğday Pilavı

Malzemeler
1,5 su bardağı karabuğday
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2, 5 su bardağı sıcak su ya da et-tavuk suyu

Yapılışı
Kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp soğanı kavurun. 1,5 su bardağı karabuğdayı iyice yıkadıktan sonra tencereye ekleyip, soğanla birlikte 1-2 dakika kavurun. Sıcak suyu ya da tercihinize göre et-tavuk suyunu ekleyin. Tuzu, kuru naneyi, kırmızı pul biberi de ekleyip bir iki kez karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık duruma getirerek pilav suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra ocağı kapatıp kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun. Yaklaşık 1 saat kadar demlenmesini bekleyin. Sonrasında iyice karıştırarak servis edebilirsiniz.

Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Seçil Heptaşkın 19 Mart 2019 at 21:14

    Öncelikle çok faydalı olduğunu bildiğim ve bu sebeple çok sevdiğim bir gıda üzerine yazdığınız yazıyı merakla okudum. En çok da karabugdaylı tarifler için çok teşekkür ederim. Naneli ve yoğurtlu tarif özellikle yaz günlerinde benim de tercihimdir. Ancak tüm tariflerinizde bir önceki gün haşlamaktan bahsetmiştiniz. Bense Rus bir arkadaşımdan öğrendiğim bir yöntemi yani akşamdan suya koyup ertesi gün kabaran greckaları yoğurtla karıştırarak tüketmeyi tercih ediyorum. (Laf aramızda daha az kokuyor) Bu tüketim şeklinin uygun olup olmadığı konusunda da bilgilendirebilirseniz sevinirim.
     
    Teşekkürler 😍

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 20 Mart 2019 at 15:47

    Çölyak hastalığını sen geçen haftalarda yazana kadar bilmiyordum Simaycım. Duyduğumdan beri de beslenmenin dolayısıyla hayatın bu hastalığa sahip olanlar için ne kadar zor olduğunu düşünüyorum. Karabuğdayı hiçbir diğer sebep için olmasa bile bu hastalar için alternatif olduğundan sevdim 😉

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan