Biraz Kitap

Mutlu Yaşam Üzerine | Hayatın Kısalığı Üzerine

26 Mart 2019

Mutlu Yaşam Üzerine | Hayatın Kısalığı Üzerine | Seneca


Mutlu Yaşam Üzerine | Hayatın Kısalığı Üzerine | Seneca

‣ Mutlu Yaşam Üzerine

“Herkes mutlu yaşamak ister, ancak yaşamı mutlu kılan şeyin ne olduğunu görmek konusunda zihinleri kördür.”

diyerek başlıyor Seneca, kardeşi Gallio’ya hitaben yazdığı “Mutlu Yaşam Üzerine”ye.

Kalabalıklara Kapılma

Kalabalıkların her zaman doğru kararlar veremeyeceğini, çoğu zaman yanlış kararlar verdikleri için kalabalıklardan uzak durmak gerektiğini anlatıyor.

“Bu taraf daha kalabalık” diyerek seçilecek taraf için:

“Daha kötü olan taraf budur. İnsani durumlar, çoğunluğun daha iyi şeyleri tercih edeceği kadar iyi işlemiyor, en kötü tercihin kanıtı kalabalığın kendisidir.”

Ben de görüyor ve arttırıyorum: Nerede çokluk, orada b*kluk.

Derin Bir Nefes Al

Kalabalıktan uzaklaşıp kendine çekildiğinde doğruyu ve mutluluğu bulacağını söylüyor Seneca:

“Bir insan kendi ruhuna derin bir nefes alma ve kendine çekilme imkanı tanırsa, (ah bu insana nasıl da işkence gibi gelir!) gerçeği kabullenecek.”

Mutluluğun Formülü

Mutluluğun formülünü şu şekilde vermiş Seneca:

“Kendi doğasıyla uyumlu olan ve başka hiçbir yolla elde edilemeyen yaşam mutludur: Öncelikle zihnimiz sağlıklı olmalı ve kendi sağlığını kalıcı bir şekilde elde etmiş olmalı, sonra cesur ve dinç olmalı, dahası en güzel şekilde sabreden, farkı dönemlere ayak uyduran, kendi bedenine ve onu ilgilendiren her şeye dikkat eden ama bunun için dertlenmeyen, yaşamı meydana getiren hiçbir şeye ilgisiz kalmayan ama hayranlık da duymayan, talihin armağanlarından faydalanıp onların kölesi olmayan bir karakterde olmalı. Buna ekleme yapmasam da, bizi rahatsız eden ve korkutan unsurlardan uzaklaştığımızda daimi dinginliğe ve özgürlüğe ulaşacağımızı anlarsın.”

Şartlara Takılma

Hayat şartlarına aldırmayıp bu şartlara uyum sağlamak gerektiğini söylüyor:

“Her ne olursa olsun, mevcut durumda başına gelen şeylerden memnun olan, kendi koşullarına uyum sağlayan ve yine koşullarının yarattığı her durumda aklın rehberlik ettiği insan mutludur.”

Güzel laf. Bu lafa karşılık kendisine gelen “Şartlara takılma diyorsun da sen de mesela para kaybetsen üzülürsün, bir sevdiğin ölse gözyaşı dökersin, şöhreti önemsersin. Yalan mı?”

gibi eleştirilere şöyle cevap veriyor.

“Ben kendimden değil, erdemden bahsediyorum, kusurlarla ama özellikle de kendi kusurlarımla mücadele ediyorum. Becerebildiğimde, gerektiği gibi yaşayacağım.”

Yani diyor ki benim dediğimi yapın ama yaptığımı yapmayın.

Ayrıca inanmıyorsunuz da saygı duyun. Kendi ifadesiyle: “Adamsan, başarısız olsalar bile büyük işlere girişenlere saygı duy.”

‣ Yaşamın Kısalığı Üzerine

Bu kısmı kısa geçeceğim, çünkü zaten yaşam da kısa.

Bu noktada Seneca diyor ki, yuoo yaşam kısa değil, sen boş boş geçiriyorsun, o yüzden sana kısa geliyor.

“Kısıtlı bir zamanımız yok, sadece çoğunu boşa harcıyoruz.”

“Yaşam yeterince uzun ve tamamı iyi düzenlenirse, en büyük işlerin başarılmasına fazlasıyla yetecek kadar bahşedilmiştir, buna karşılık yaşam herhangi bir iyi şeye adanmadığında, lüks ve umursamazlık yüzünden tükenir ve kaçınılmaz sonun baskısıyla, bizden uzaklaştığını anlamadığımız yaşamın çoktan geçip gittiğini kavrarız. Tam da böyledir, kısa yaşam bulmayız, onu biz kısaltırız.”

Yaşamımız konusunda bizden çok başkalarına söz hakkı verdiğimize dikkat çeken Seneca, başkalarının yaşamımızdan ne kadar çok çaldığını ve bizim buna nasıl da müsaade ettiğimizi anlatıyor:

“İnsanlar mallarını başkasının almasına katlanamaz ve topraklarının sınırlarıyla ilgili en ufak bir anlaşmazlık çıkmayagörsün, hemen taşa ve silaha sarılırlar, buna karşılık yaşamlarına başkalarının karışmasına izin verir, hatta gelecekte kendilerini ele geçirecek kişileri bizzat çağırırlar. Parasını paylaşmak isteyen biri bulunmaz, ancak her insan yaşamını birçoklarıyla paylaşır.”

Yani mal varlığımızı koruma konusunda gösterdiğimiz hesaplılığı zamanın harcanması konusunda da gösterirsek yaşam o kadar kısa olmaz.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

8 YORUMLAR

  • Yanıtla Ahmet Yonca 26 Mart 2019 at 09:33

    En sevdiğim konu zaman ve hayat …. Sayende okuyacak kitap seçiyorum 🙂 Instagram da paylaşımların da durmuş 👀 Buradan ne yazarsan ona bakıyorum gayri. Teşekkürler bu güzel özet için.

  • Yanıtla Hülya Erarslan 26 Mart 2019 at 14:53

    Evet, Instagram’da bu ara yokum.
    İyi okumalar öyleyse,
    sevgiler 🙂

  • Yanıtla Demet Uncu 26 Mart 2019 at 15:58

    Mutlu olmak, hayatın nasıl yaşanacağı konuları benim de yazımda sorguladığım bir konu oldu bu hafta. Aynı soru işaretleri üzerinde düşünmemiz beni mutlu etti nedense 🙂 Kaleminize sağlık Hülya Hanım 🙂

  • Yanıtla Hülya Erarslan 26 Mart 2019 at 16:34

    Okudum, güzel denk gelişler bunlar 🙂

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 27 Mart 2019 at 09:55

    Seneca, adamım, “kitlenin canı cehenneme” demiş kısaca. Ben de daha fazla katılamazdım. Yalnız yaşamın kısa olmadığı konusundaki fikrine katılamadım beyefendinin. Bence kısa, hatta ölüyor olmamız büyük sorun. Tam akıllandık, hayatı biraz kavradık diyoruz, hop ömür bitiyor. Ben birkaç ömürlük tecrübe ve bilgiye hayır demezdim açıkcası 😉

    • Yanıtla Hülya Erarslan 29 Mart 2019 at 11:25

      Vaaaav, o zaman ömrün uzun olsun diyelim.
       
      Uzun ve mutlu ömürler :*

      • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 12 Mayıs 2022 at 09:27

        Sevgili Didemcim ve Hülya Hanım;
         
        Hayatın kısalığı uzunluğu, hepsi ilginç bakış açıları. Benden de bir ilginç bakış açısı gelsin!
         
        “Ölüm” bir aldatmacadır. Bize öğretilen bir çok aldatmaca gibi. Her şey bizim bilincimize göre “gerçeklik” kazanır. Sadece yaşam vardır. Ve yaşamın farklı “sürümleri, formları”. Bu konunun üzerinde çalışıyorum. Yeni kitabımda…
         
        Saygılar, sevgiler

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 9 Haziran 2022 at 18:19

    Yaşamın farklı ‘sürümleri, formları’ ilginç bir bakış açısı.
     
    Reankarnasyon, Semavi Dinlerde ölümden sonra Cennet & Cehennem inancı ya da Paganlardaki gibi varlığın bir sonraki evresi, hatta Mısır’da ölümden sonraki yaşamda bedenin bütünlüğünü korumak için yapılan mumyalamalar; bana her biri insanın “ölüm”ü yenme, onu kabul edememe durumunu anlatıyor. İnsan yaşamı olduğu sürece de böyle binlerce açıklama bulacağız.
     
    Açıkcası birçok konuda olduğu gibi bu konuda da agnostiğim ben. Elbette bu yaşamın bir son olmadığına inanmayı isterim ama ben inançtan çok kesin bilgiye ihtiyacı olan biriyim. Bu yüzden de bu konu üzerine kafa yormamayı tercih ediyorum. “Bilmiyorum, ilgilenmiyorum” deyip elimde olan yaşamdan en iyisi çıkarmaya gayret ediyorum 😉
     
    Sevgiler Şen ablacım ❤️😘

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan