Yurt Dışı Gezi

Hellnar, İzlanda

18 Nisan 2019

Londrangar | Hellnar, İzlanda
Hellnar eski zamanlarda İzlanda Snæfellsnes’deki en büyük balıkçı istasyonlarından biriymiş. 1560 yılına dayanan bir balıkçı köyü olduğu belgelenmiş bir bilgi.

1703 yılında burada 194 kişi yaşıyormuş. O yıllarda Hellnar’da çeşitli fonksiyonlara sahip 38 bina varmış; çiftlikler, mevsimlik işçiler için konaklamalar ve balıklarla ilgili birçok yapı bulunuyormuş. Ancak günümüzde İzlanda’da yer alan Hellnar kentinin büyük değişikliklere uğradığı söylenebilir. Hellnar zaman geçtikçe turistlerin uğrak yeri haline gelmiş. Şimdilerde Hellnar’ın deniz kıyısında birçok oteli, restoranları ve popüler hale gelmiş Fjöruhúsið adında bir kafesi bulunuyor.

Denizin dibinde, kaya oluşumları ve büyük bir açıklığı olan çıkıntılı bir kaya olan Valasnös’da açıklığa kadar yürümek mümkün. Plaj biraz kayalık çünkü sahilde benzersiz lav kayaları var. Bunların bazıları siyah, bazıları beyaz.

Kayalıklarda bir çok fulmar (martıya benzeyen bir kuş) görmeniz mümkün. Onları bu kadar yakından izlemek çok hoş bir tecrübe oluyor. Genellikle yüksek deniz kayalıklarındalar ve sadece yukarıdan duyulabiliyorlar.

Hellnar kentine geldiğinize gerçek bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Bavullarınızı toplamadan önce, Hellnar’a vardığınızda gezilecek yerler ve daha birçok şey hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz sizler için hazırladığım Hellnar Gezi Rehberine göz atabilirisiniz.

Hellnar Gezi Rehberi

İzlanda’nın muhteşem kenti Hellnar’da gözleri kamaştıracak birçok destinasyon bulunuyor. Hellnar plajları, doğası, parkları, jeolojik oluşumları ve daha birçok mekanıyla farklı seçenekler sunuyor ziyaretçisine.

Dritvik Koyu & Djúpalónssandur Plajı

Dritvik Koyu & Djúpalónssandur Plajı | Hellnar, İzlanda

Djúpalónssandur, okyanustan çıkan gizemli formda bir dizi kayanın bulunduğu büyüleyici güzellikte siyah çakıl taşlı bir plaj. Dramatik uçurumları ile sahil boyunca denize inen birkaç bölgeden de biri Djúpalónssandur.

Sahilde bir gemi enkazının kalıntıları bulunmakta.

İzlanda’nın en çok tercih edilen yerlerinden biri olduğu söylenebilir. Çok huzurlu ve sessiz bir yer olduğundan yürüyüş için ideal. Ayrıca kayalıkların kenarlarında ağırlıkları farklı bir dizi taş bulunuyor. Balıkçılar burada güçlerini test etmek için kendi güçlerine uygun taşları kaldırıp antrenman yapıyorlar. Kısacası farklı ve görülmeye değer yerlerden biri olduğu söylenebilir.

Londrangar

Londrangar denizden çıkan antik bazalt volkanik pens kalıntıları ile volkanik bir oluşumdur. Londrangar ve Svalthufa Tepesi için deniz yoluyla aşınmış bir krater kalıntısı diyebiliriz. Çevresinde farklı cinste birçok kuş cinsi görebilirsiniz.

Okyanustan pek çok bazalt taşı çıkıyor ve bu da oldukça etkileyici görünüyor. Arka taraftaki manzara ise buzul ile kaplı bir dağ. Yakınlarında da aya benzeyen irili ufaklı kayalar var. Buraya geldiğinizde kendinizi adeta farklı bir gezegendeymiş gibi hissediyorsunuz.

Malariff Lighthouse

Malariff Feneri 1917 yılında inşa edilmiş, 1946 yılında ise restore edilmiş. Oldukça hoş bir manzarası var. Geniş otopark ve büyük bir macera oyun alanı da bulunuyor. Etrafta serinletici içecekler sunan küçük de bir dükkan var. Güneşli güzel bir günde muhteşem mavi gökyüzü ve yoğun mavi denizin kokusunu içinize çekebilirsiniz.

Hellnar Church

Hellnar Kilisesi ilk olarak 1880 yılında yerel köylüler tarafından inşa edilmiş. Önceden kilisenin duvarları çamurdan, çatısı da tahta malzemelerle inşa ediliymiş. 12 Ağustos 1945 yılında kilise son halini alıp, her yeri beton olacak şekilde yenilenmiştir. Kilisenin çevresinde çitler var ve etrafında Hellnar’ın muhteşem manzarası görünüyor.


 

Hellnar’da Ne Yenir?

Hellnar toprakları tarıma çok elverişli olmadığından burada sebze ve meyve yemekleri pek yaygın değil. Bir ada ülkesi olduğundan Hellnar yemeklerinde genel olarak balık tercih ediliyor. Hellnarın en ünlü deniz mahsulleri arasında okyanus levreği, morina balığı, ıstakoz ve somon bulunuyor.

Hellnar sakinleri yemeklerden sonra keklerin arasına böğürtlen reçeli konularak yapılan meşhur tatlısı randalin’i tercih ediyor. Hellnar’a gittiğinizde şayet böğürtlen seviyorsanız bu tatlının tadına mutlaka bakmalısınız.

Hellnar’da Nerede Kalınır?

Hellnar otel ve pansiyonları hem konforu hem de temizliği açısından popüler yerlerden biri olduğu bilinmekte. Burada kalınacak birbirinden farklı özelliklere sahip otel ve pansiyonlar bulunmakta. Sizlere fikir olması açısından Hellnar’da kalınacak bir kaç otel ve pansiyon adı yazıyorum:

▻ Fosshotel Hellnar
▻ North Star Hotel Olafsvik
▻ Langaholt
▻ West Park Guesthouse
▻ Tradir Guesthouse

Sezer Taş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla ahu 18 Nisan 2019 at 10:38

    “Hellnar’a gittiğinizde şayet böğürtlen seviyorsanız bu tatlının tadına mutlaka bakmalısınız.” Yani sırf bunun için bile gitmek isterim 🙂

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Nisan 2019 at 11:32

    Dünya gerçekten de büyülü bir yer.

  • Yanıtla Sezer Taş 18 Nisan 2019 at 15:43

    Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Yüreğinize sağlık.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan