Yurt Dışı Gezi

Atina’da 10 Gün | Yunanistan Gezi Rehberi

3 Mayıs 2019


Merhaba, bu hafta yeniden beraberiz ki ne mutlu bana. Birçok kez soru aldığım, merak edildiğini düşündüğüm Yunanistan tatilimi kaleme aldım.

Moda’nın haricinde sizlerle gittiğim, gördüğüm yerleri ve oradaki tecrübelerimi paylaşmayı çok seviyorum. Sizlerden de geri dönüşler merak dolu ve heyecanlı olunca tadına doyum olmuyor.

Geçen sene bugünlerde Yunanitan’ın başkenti Atina’da geçirdiğim 10 günümü şöyle bir gözümde canlandırırken, sizlerle de paylaşmak istedim. Yazı boyunca sizlere kendi fotoğraflarımla da eşlik edeceğim, kayifli okumalar diliyorum şimdiden 🙂

Seyehat listesine Yunanistan’ı ekleyecek olanlar burayaa! ✈️

Tarihi ve sanatsal geziler için başkent Atina doğru adres olacaktır, Yunan Adaları da tercihiniz olabilir tabii ki.

Atina

Eski Yunan medeniyetinin de merkezi olan Atina, Yunanistan’ın başkenti. Yaklaşık 4 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük şehri, Avrupa’nın ise dördüncü büyük başkenti. Yunanistan’ın Attika bölgesinde yer alan şehir, Avrupa’nın tarihi başkenti olarak da anılıyor.

Şehirde 7’si tarihi olan 12 tepe bulunuyor. Arkeolojik sit alanı olan bu tarihi tepelerden en önemlileri; Akropolis, Areopagus, Lykavittos ve Muses.

Etrafı tepelerle çevrili olan şehrin yalnız batı kısmı açık. Limanı olan Pire’ye ise 7 kilometre uzaklıkta.

İrem Savaş | Atina’da 10 Gün | Yunanistan Gezi RehberiSokaklarını gezerken birçok graffiti ile karşılaşabilirsiniz hatta benim gibi fotoğraf delisi iseniz bu arkaplanlar sizi çok mutlu edecektir.

Oralarda Mevsim Yaz Mı?

Hava durumu ile devam etmek istiyorum. Ben Nisan ayında gitmiştim Atina’ya. Gene de gündüz, şort-tişört harici üzerime sıcaktan artı bir şey alamadım. Akşamları ise ince de olsa bir hırkaya ihtiyacınız olabiliyor.

Akdeniz iklimi hüküm sürüyor. Dolayısıyla havası mis 😉 Yaz aylarında, temmuz ve ağustos aşırı sıcak olabilir dikkat edilmesi gerekir. Deniz sezonu ise oldukça uzun sürüyor; Mayıs- Ekim arası. Bu da Yunanistan havasının güzelliklerinden.

✖️ Ama aynı şeyi insanları için söyleyemeyeceğim bu ülkenin. Sıcakkanlı olarak tanıdığım insanları da mevcut ancak taksicileri için dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Türklere karşı olan önyargı fazla olduğundan taksimetre fiyatını siz anlamdan 3’e katlayabiliyorlar.

Nerede Konakladım?

Gitmeden önce tabii ki kalacağım yeri ayarlamıştım. Benim için öncelik kaldığım yerin güvenilir, temiz ve şehir merkezine yakın olmasıydı ve tüm kriterlerime uygun olan bir otel buldum. “Orion Hotel | Atina”

Hayvansever bir otel olması ve çalışanlarının sıcakkanlılığı ile bizi evimizde gibi hissettirmeleri beni kalbimden vurdu.

Yurdışı tatillerinde otel seçerken size kolaylık sağlayacak birkaç adım iliştiriyorum şuraya:

1-) Yurt dışı otel rezervasyonu yaptırırken gideceğiniz bölge hakkında bir ön araştırma yapmak büyük fayda sağlıyor.

2-) Otel seçiminizi gezeceğiniz bölgelere olan yakınlığına göre planlamak, sizi ekstra zaman kaybından kurtarmış oluyor. Yurt dışı otelleri için sunulan detaylara baktığınızda, şehirdeki gezilecek noktalara olan yakınlığını görmeniz mümkün.

3-) Ziyaret etmek istediğiniz alanlara yürüme mesafesinde olan ya da tren, otobüs, metro gibi ulaşım imkanlarına yakın konumda olan bir oteli tercih ederek zamanınızı verimli şekilde değerlendirebilirsiniz.

4-) Otelin sunduğu yeme–içme imkânları ve oda tipleri de mutlu bir tatil geçirebilmeniz için yurt dışı otel rezervasyonu yaptırırken dikkat etmeniz gerekenler arasında gösteriliyor.

Otel konsept seçiminizi kahvaltı ve akşam yemeği gibi belirli öğünleri sunan otellerle sınırlandırabileceğiniz gibi, öğün hizmeti bulunmayan otellerden birini de tercih edebilirsiniz.

Bu sayede tercihinize göre otelin ücretine dahil edilen hizmetlerin tamamından faydalanabilirsiniz.

Gezilecek Tarihi Yerler Nereleri?

Atina

Akropolis

Akropolis, eski Yunan şehirlerinin en yüksek noktasında yer alan, idari, askeri ve dini yapıların bulunduğu savunmaya yönelik merkezi kısım. Yunanca akropolis “yukarıda bulunan şehir” anlamına geliyor.

Klasik dönem Yunanistan’ında her önemli yerleşme yerinin bir akropolisi vardı. Tapınaklar, hazinelerin saklandığı yapılar ve çeşitli kurumlar burada yer alırdı.

İrem Savaş | Atina’da 10 Gün | Yunanistan Gezi RehberiHephaistos Tapınağı

Hephaistos Tapınağı, Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan bir Antik Yunan tapınağıdır. Dorik bir peripteral tapınaktır ve Atina Agorası’nın kuzeybatısında Agoreos Kolonos tepesinin üzerinde yer almaktadır.

Zanaat ve demircilik tanrısı Hephaestus’a adanmış olan bu tapınak, günümüze dek en iyi muhafaza edilmiş Yunan tapınaklarından biridir. Milattan önce 460 – 420 yılları arasında inşa edilmiş ve 7. yüzyıldan 1834 yılına kadar, Aziz Yorgo Akamates’in Yunan Ortodoks Kilisesine dönüştürülerek aktif olarak kullanılmıştır. Haliyle günümüze kadar korunabilmiştir.

Virginia, Arlington’daki Arlington House ya da Edinburgh’taki Yeni Parlamento Binası gibi ABD ve Birleşik Krallık’ta bulunan birçok yapı Hephaistos Tapınağı’nın mimarisinden ilham alınarak inşa edilmiştir.

Kafe Ve Restorant Önerileri

İrem Savaş | Atina’da 10 Gün | Yunanistan Gezi RehberiHansel &Gratel | Atina

Tatlıseverlerin buluşma noktası diyebilirim. Önünden geçerken burnunuza ilişen yanık şeker kokularını da es geçemeyip mutlaka tadına bakıyorsunuz tatlılarının ve dondurmalarının.

Çalışanlarının sempatikliğine zaten diyecek yok. Ayrıca içeride şekerden bir ev de mevcut. Bol bol görsel kareleyeceğiniz arkaplanlar bulunuyor bu güzel mekanda 🍭

Thanasis

Monastiraki Meydanı’ndaki sokaklardan birinde yer alan mekan yoğurtlu kebap konusunda gerçekten çok iyi. “Kebaptır, yoğuttur şehirde de hep yerim, listeme eklemeyeyim,” diye düşünürseniz, hiç düşünmeyin. Gerçekten başarılı. Porsiyonları çok büyük olduğu için ortaya bir tane söylenebilir.

Ya da pek çok kişinin yaptığı gibi elde Souvlaki götürebilirsiniz. Dürüm gibi bir şey ama çok da değil. Acayip lezzetli ve çok ucuz. 2 Euro’ya oldu bitti işte.

Adres: Mitropoleos 69 / Meydana gelin, kalabalık yemek yerlerine doğru yürüyün, hemen girişte zaten.

Zaf Cafe

Bir kahve? Pardon bir Frappe? Zaf Cafe’nin bulunduğu Agias Irinis denen bölge kafe konusunda çok zengin.

Epey bir keyifli de her yer. Gün batımında Frappe yudumlamak çok iyi gelmişti bana.

Neyse, işte Agias Irinis’e mutlaka gidin dememe gerek kalmadan, ayaklarınız buralara çıkacak zaten. Bu bölgenin arka sokak lezzeti olarak da zengin olduğunu söylemek mümkün.

Şehrin Güvenliği Ne Durumda?

İrem Savaş | Atina’da 10 Gün | Yunanistan Gezi Rehberi

Gece geç saatlere kadar gençlerin kaliteli bir şekilde eğlenebileceği Türkiye’deki gibi mekanlar malesef burada yok. Belli bir saatten sonra açık market bile bulmak bir mucize oluyor çoğu zaman.

Hava kararınca ara sokaklarda dolaşmanızı ve şehirdeki insanlarla iletişim kurmanızı asla tavsiye etmem. Madde kullanımının üst seviyede olduğu bu ülkenin durumu aslında bakarsanız beni biraz endişelendirdi. Ancak tatilinizin keyfi açısından bardağın dolu tarafına odaklanmada yarar var 🙃

Başka bir hafta, başka bir ülke gezi rehberim ile birlikte olmak dileği ile…

Hayat renkli, günler şeker 🍭

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 3 Mayıs 2019 at 12:22

    İrem’cim merhaba;
    Söz konusu Yunanistan olunca yorum yapmadan geçemedim 😉
     
    Yazını okudukça Atina sokaklarında dolaştım, burnuma iştah açıcı kokular gelmedi desem yalan olur çünkü mutfağını çok sevdiğim bir ülke.
     
    Şehrin deniz kısmı, özellikle Türkiye’den göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızında oturduğu Palio Faliro ve Glyfada özellikle denize girmek ve eğlenmek için gidilebilecek nezih yerleşimlerden, bu da benim tavsiyem olsun 😉
     
    Sevgiler 🦋🦋

    • Yanıtla Irem Savas 3 Mayıs 2019 at 15:01

      Ilgın Ablacım çok teşekkür ederim, yorumun adeta yazının devamı gibi olmuş. Ben Glyfada’yı eklemeyi unutmuşum üstelik deniz keyfi de yapmışken 🙏🏼🌸
       
      Bu keyifli yorumun için tekrar teşekkür ederim, sevgiler…

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 3 Mayıs 2019 at 15:10

    İremcim, bazen derginin joker elemanı olarak düşünüyorum seni. Altından kalkamayacağın konu yok gibi bebek 😉 Neyi yazsan harika bir iş çıkarıyorsun.
     
    Sen bilmiyorsun tabi; editörler bir süredir Gezi köşesinin ihmal edildiğinden yakınıyor, yeni bir yazar bulmamız gerektiğinden bahsetiyorduk. Tam bunu konuştuğumuz hafta senin hissetmiş gibi Atina yazısını girmen siteye…
     
    Elbette devamlı gezi köşemizi yazmanı bekleyemeyiz ama bu yazı bile hoş bir soluk oldu hepimiz için.
     
    Özellikle kişisel fotoğrafların çok tatlıydı. Yazını merakla okudum ve fotoğraflarına da büyük bir keyifle baktım. Emeğine sağlık güzelliğim 😘

    • Yanıtla İrem Savaş 3 Mayıs 2019 at 17:50

      Didem Ablacim benim icin çok değerlisin ve yorumların da öyle. Sanırım kalplerimiz bir, zaman zaman aynı yazıları yazdığımız da oluyor hatta birbirimize zıt yazılar sunduğumuzda. Ama ben de senin yazılarını okurken aşırı keyif alıyorum 🙂
       
      Çok mutlu oldum bu güzel yorumun için. Yazımı beğenmene de sevindim. Kocaman öpüyorum ♥️

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan