Ayurvedik Yaşam

Denge ve Uyum için 5 Fonksiyon

25 Haziran 2019
Yazı: Denge ve Uyum için 5 Fonksiyon | Yazan: Müge Murat

Güney Hindistan’da 5.000 yıl önce doğan Ayurveda, Sankristçe bir kelimedir.

Anlamı: Hayat bilgisi, hayat tecrübesi, doğru yaşamdır.

Bugün ise beden, zihin ve ruh dengelenmesi olarak tanımlanır. Dikkatinizi çekmek isterim ki; beden, zihin ve ruh sağlığı değil, dengelenmesi.

Denge

Ayurveda’nın temelini oluşturan anahtar kelimelerden yalnızca bir tanesi ama belki de en önemlisidir denge. Çünkü bütünsel sağlığın temelini doğa ile dengelenmek üzerine kurar.

Düşününce size de çok garip gelmiyor mu? Binlerce yıl önce yaşayan keşişler ve rahipler meditasyon ile bugün bile geçerliliğini koruyan bir bilim yaratıyorlar. Beni burada en çok düşündüren konu; masum dünyalı ne yaşamış olabilir de böyle bir keşif ihtiyacına girmiş?
Üzerinde düşününce en geçerli nedenin, insanın doğaya ve kendine hükmetme, bilinmeyeni keşfetme isteği olabileceğini düşünüyorum. Bu teorilerime destek verecek ya da aksini gösterebilecek bir kaynağa henüz rastlamadım. Belki şansım yaver gider, Hindistan’da miras yolu ile kalan belgelerde gerçek nedene rastlayabilirim.

Ayurveda’nın gizemli doğum hikayesi bir yana bırakarak bugün hayatımıza neler katabileceğine bakmak istiyorum.

Uyum

Sözlük anlamı ve günümüze uyarlanmış anlamları dışında benim Ayurveda için yaptığım bir tanım var:

Biz; kendine göre doğanın üstün varlıkları, aslında doğa ile uyumlu şekilde yaşamak için hayata geliyoruz. Kalp ritmimiz, kan dolaşımımızın hızı, akışı, sindirim sistemimiz doğa ile uyumlu. Bu demek değil ki hepimiz bir makine gibi tek tipiz. Tabii ki herkesin bio ritmi farklı ama bu farklılık evren ile uyumlu olmadığımızı göstermiyor.

İnsanın doğasında beden enerjisini ve akışını doğa ile uyumlu hale getirmek, enerji tıkanıklıklarınızı açarak hayatın akışına uyum göstermek var. Bedenimiz buna göre çalışmaktadır. Fakat şehir hayatı, doğal beslenmeden uzaklaşma, teknoloji, maruz kaldığımız enformasyon, spor ve benzeri aktivitelerin hayatımızda yer almaması ve sosyal hayat değişiklikleri bedenimizin enerji akışında tıkanıklıklar ve zaman zaman da ters akışlar yaratabiliyor.

Ayurveda bu enerji akışlarının beden üzerindeki etkilerini, düzeltilmesi için gerekli formülleri, doğadan alarak ortaya koymuş bir bilim dalıdır. Fizyolojik, zihinsel ve spiritüel yaşamın anahtarıdır. Bu anahtar bütünsel sağlık için bize gerekli tüm formülleri verir.

Ayurveda’nın en temel özelliği; doğa ile uyumlu yaşamanın, kendi dengenizi bozmadan, bütünsel sağlık formüllerini vermesi ve sizi uyum içinde tutmasıdır. Dengenizin bozulması hastalık halidir, tekrar dengeye gelene kadar yapılması gerekenler de ayrıca reçetelenmiştir.

Peki bu uyum ve denge için kadim bilim bize neler söyler?

Ayurveda multidisipliner bir yapıya sahiptir. Bedensel olarak dengeli ve uyumlu yaşamayı beş fonksiyon içerisinde anlatır, formüle eder.

Denge ve Uyum için 5 Fonksiyon

1. Nefes
2. Beslenme [Fizyolojik olarak: sindirim (enterik sinir) sistemi]
3. Performans Sporları
4. Beden Denge Egzersizleri
5. Beden Terapi

Tüm fonksiyonları, zaman zaman beden tiplerini merkeze alarak, zaman zaman da Ayurveda’nın diğer disiplinleri çerçevesinde inceleyeceğiz.

Bir sonraki yazım Nefes‘te görüşünceye kadar hoşçakalın…

Müge Murat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan