Satır Arası

İyi Olmak

7 Haziran 2019
Yazı: İyi Olmak | Yazan: Nalan Erpolat

“İyi olmak” hayatın devamı için en gerekli olan kavram. Kimse kendisini “kötü” olarak düşünmez aslında, herkes kendinin iyi olduğu fikrindedir. Kötü bir şey yaptığı zaman da hep bahaneleri vardır; kötü olmak için yapmamıştır, o kötü davranışın sebebi de hep başka bir insanın ya da durumun iyiliği içindir.

Dünyada iyi bir şeyler olması için ya da birilerinin iyiliği için kötü davranış sergilenmez ve bu bahane, kötü davranışı temize çıkarmaz. Aslına bakılırsa, iyi olmak için de herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Varolanı korumak bile yeterlidir. Güzelleştirmek çok güzeldir tabii, ama kurulmuş düzeni, görüntüyü korumak da güzeldir. Bu bile “iyi” yapar insanı.

Fedakar Olmak

Fedakar olmak ya da özverili olmak, bencil olmamak, sadece kendini düşünmemek, ilişkiler için, aile için, dünya için güzeldir. Başkaları için bir şeyler yapmanın mutluluğunu ve huzurunu görme şansını yakalamaktır. Başkalarının mutluluğu ile mutlu olabilmektir. Bu mutluluğa eren insanlar, bu huzuru daimi olarak isteyebilirler. Böylece, fedakarlığın dozunu aşabilirler.

Aşırı Fedakarlık

Gereğinden fazla fedakarlık, kişinin hem kendisi için hem çevresi için zararlıdır.

Kendisi için zararlıdır çünkü;

İnsan doğası gereği, çok fazla fedakarlık yaptığı kişiye karşı, zamanla öfke dolmaya başlar. Farkında olmadan, ondan beklentileri oluşur, aynı gereksiz fedakarlık ondan gelmeyince, hayal kırıklığına uğrar, hayat direnci kırılır.

İnsan hayatta birçok rolü üstlenmek ve bu rolleri üstlenirken de birçok ortamda bulunmak zorundadır. Bu zorunluluk aslında insani bir ihtiyaçtır aynı zamanda. Sözgelişi, anne/baba olmak, evlat olmanın yerini tutmaz; eş olmak, kardeş olmak gerekir; arkadaş ya da dost olmak da bir ihtiyaçtır; iş yerinde konumunun rolünü üstlenmek şarttır. Tüm bu rollerin yanında, insanın hobileri olmalıdır.

Tüm bu rolleri, kendisi için yapması gerekenleri bir tarafa bırakıp da, tek bir role ya da sadece birkaç role kendini adaması, insanı kendine ve dolayısıyla hayata yabancılaşır.

Çevresi için zararlıdır çünkü;

Zamanla hayattan kopuk yaşamaya başlayan aşırı fedakar insan, dönüp de “ben bunu yanlış yaptım” demez. Maalesef, genelde çevresindeki insanaları “kıymet bilmeyen” hatta “nankör” olarak değerlendirir.
Yolun sonunda, sevdiği insanlarla ilişkileri kopma noktası gelir.

Bencil olmadan, çevresini düşünerek, kendi hayatının değerini bilerek, hayatın tadını çıkarabilecek güzel insanlar olabilmek ve bulabilmek dileği ile….

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan