Sağlıklı Beslenme & Diyet

Kavun & Karpuz

25 Haziran 2019
Yazı: Kavun & Karpuz | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Yaz Aylarının Vazgeçilmez İki Meyvesi:
Kavun & Karpuz

Bu hafta sizlere yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden olan ve benim de severek tükettiğim karpuz ve kavundan bahsedeceğim.

Peki “Kavun ve Karpuzun faydaları nelermiş?” gelin beraber inceleyelim.

Yazı: Kavun & Karpuz | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluKarpuz

Karpuz güçlü bir antioksidan olan likopen içeriği bakımından yüksek bir meyvedir. Bu sayede hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır. Ayrıca hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, diyabet, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucudur.

Karpuzda yüksek miktarda C ve A vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Zengin potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini dengelemeye yardımcı olur. Doğal bir diüretik bir meyvedir. Bu sayede yaz mevsiminde sürekli ödemi olduğundan şikayetçi kişiler için karpuz tüketmek bu ödemi atmaya fayda sağlayacaktır.

Karpuzun çekirdekleri de içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Karpuzun içindeki aminoasitler vücutta oluşan iltihaplanmayı azaltmayı sağlar.

Yazı: Kavun & Karpuz | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluKavun

Kavun iyi bir potasyum kaynağıdır, bu sayede kan basıncını düzenleyici etkiye sahiptir. C vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Zengin folat içeriği sayesinde kalp krizi riskini düşürür. C vitamini sayesinde de damar sertleşmesini önleyici etkiye sahiptir.

Kavun hem zengin potasyum içeriği hem de yüksek su oranı sayesinde böbreklerdeki toksik öğelerin temizlenmesine ciddi katkısı olan bir meyvedir. Yapısındaki yoğun potasyum aynı zamanda kandaki ürik asit konsantrasyonunun düşmesini sağlayarak, böbreklerde kalsiyum birikimi ve buna bağlı böbrek hasarlarını da engellemektedir. İçerdiği A vitamini sayesinde, göz sağlığının korunmasına da yardımcı olur.

Sinir sistemine etki eder, sinirleri yatıştırır. Ayrıca uykusuzluk problemleri çekenler için rahat bir uyku sağlar. Yüksek lif içeriği sayesinde hem tok tutucu etkiye sahiptir hem de bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununu gidermeye yardımcıdır.

Kavun cilt de dahil olmak üzere tüm bağ dokularında hücre yapısının bütünlüğünü koruyan kolajenler içerir. Aynı zamanda içindeki vitaminler sayesinde yara iyileşmesini hızlandırır ve cildin sıkılığını korur.

Hatırlatmamda fayda var; “Kavun mu, karpuz mu tüketmeliyim?” sorusunun cevabı ise hiç tereddüt etmeden “her ikisi de” olmalıdır. Fakat iki meyvede glisemik indeksi yüksek bir meyvedir, bu nedenle iki meyveyi de tüketirken yanında uygun miktarda peynir, süt veya yoğurtla tüketimi şeker hastalığı olanlarda daha faydalı bir tercih olacaktır.

1 ince dilim karpuz ve kavun ortalama 50 – 60 kaloridir ve 1 porsiyon meyveye denk gelmektedir.

Kavun Ve Karpuzlu Tarifler

Kavunlu Sorbe

Yazı: Kavun & Karpuz | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluMalzemeler
1,5 kilo kavun
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu

Hazırlanışı
Kavunu ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini temizleyin ve kabuklarını soyun. Daha sonra kavunları minik parçalar halinde dilimleyin ve blenderın içerisinde püre haline getirin. Püre haline geldiğinde su ve limon suyunu ekleyip, karıştırın. Sorbeyi bir cam kasenin içine koyun. 1 saat arayla çıkarıp, hızla karıştırıp tekrar dondurucuya yerleştirin.

Bu işlemi 3 kez tekrarladıktan sonra 12 saat dinlemeye bırakın. Sorbe kıvamını aldığında servis edebilirsiniz.

Arzu ederseniz üzerini kavun parçaları ya da Hindistan cevizi rendesiyle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Karpuz Pizza

Yazı: Kavun & Karpuz | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluMalzemeler
1 adet büyük boy karpuz
200 gram yarım yağlı beyaz peynir
8 yaprak taze nane
8 dal taze kekik

Hazırlanışı
Karpuzu öncesinde soğutun. Kestiğiniz dilimlerin daha büyük ve şekilli olması için; uç kısımlardan basık, orta kısmı geniş bütün bir karpuz kullanmayı tercih edin. Keskin bir bıçak yardımıyla karpuzun orta kısmından yuvarlak ve kalın bir dilim çıkartın. Servis tabağına aldığınız karpuz dilimini bir pizza dilimleyici yardımıyla sekiz eşit parçaya bölün. Her bir dilim üzerine eşit miktarda beyaz peynir serpiştirin. Ayıklanmış taze kekik ve nane yapraklarıyla süsleyin ve bekletmeden tüketin. Arzu ederseniz hafif bir tat katması için karpuz dilimlerinin üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Ayrıca daha önceden kavun ve karpuzla ilgili vermiş olduğum tarifler için:

Yaz Aylarının Kurtarıcı İçecekleri
Serinleten Fit Çaylar

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan