Köşe Yazıları

Sonunda Beklenen Tatil Geldi

19 Haziran 2019
Yazı: Sonunda Beklenen Tatil Geldi | Yazan: Çiğdem Mertoğlu
Herkese merhaba, tatilden sesleniyorum hepinize…

Öğretmen ve öğrenci olanlar bilir, yazın bizim koskoca bir tatilimiz olur. MEB’e atanmış olan öğretmenler 3 ay, benim gibi özel sektörde çalışan öğretmenler de 2 ay tatil yaparlar. Baktığımız zaman 2 ay tatil çok uzun bir zaman dilimidir. Ama o kadar hızlı geçer ki 2 ayın sonunda tatil nasıl bitti anlamayız. Bu yüzden tatili çok iyi değerlendirmek lazım.

Benim bu haftaki yazım öğrencilere yönelik bir yazı olacak. Çünkü öğrencilerim bana şimdiden mesaj atmaya başladılar.

“Hocam, yazı nasıl geçirmeliyim?
Nasıl bir çalışma programı hazırlamalıyım?
Günde kaç soru çözmeliyim?”

Üstteki gibi sorular gelince ben de bu yazıyı hazırlamayı uygun buldum.

11. sınıfı bitiren öğrenciler doğal olarak çok endişeliler. 9. ve 10. sınıf mezunu olup hedefleri yüksek olan öğrencilerde de durum aynı. Bu nedenle bu haftaki köşemi yaz tatilini hem eğlenerek hem de akademik anlamda verimli bir şekilde değerlendirmek isteyen öğrencilere ayırdım.

Öncelikle sevgili gençler, eğlenin.

Evet, 15 gün boyunca sadece eğlenin. Yapmaktan mutlu olduğunuz her şeyi yapın. Sevdiklerinizle vakit geçirin, spor yapın, yürüyüş yapın, ailenizle piknik yapın. Kısacası dışarıda yapılabilecek her etkinliği yapın. Çünkü yaklaşık 10 ay boyunca kapalı sınıflarda zaman geçirdiniz. Bu yüzden kendinizi doğaya atın. Yeşilin ve mavinin çokça olduğu, şehir gürültüsünün değil de kuş seslerinin olduğu yerlere gidin. Doğanın insan ruhuna iyi gelme gibi eşsiz bir özelliği vardır.

15 gün sonunda artık yavaş yavaş ders çalışma alışkanlığı edinmeye başlayabilirsiniz.

Bir an önce başlayın çünkü yazın bu alışkanlığı edinmek kolay olmayacaktır. 16. günden itibaren haftada 3 gün birer gün aralıklarla ders çalışabilirsiniz.

Ders çalıştığınız günlerde ilk yapmanız gereken bir ders planı oluşturmak. Hangi konulardan eksiğiniz var ise her ders için ayrı ayrı notlar alın. Eksik olmadığınız konularda da soru çözün. Bol bol soru çözün. Ne kadar çok soru çözerseniz o konuyu o kadar iyi anlarsınız. Unutmayın ÖSYM’nin sınavlarında başarılı olanlar çok soru çözenlerdir.

❗️Tabi ki öncelikle konu… Konu eksiğinizi tamamlayıp sonrasında bol bol soru çözmek sizi başarıya götürecektir.

1 ay sonunda ders çalışma gününüzü 4 güne çıkarmanızı tavsiye ederim.

Bu süreç içerisinde ders çalışma alışkanlığınızı oluşturacağınız için 4 gün çalışmak size zor gelmeyecektir. Okulda ve sınavlarda başarısız olan çocukların en önemli sorunu ders çalışma alışkanlığı oluşturamamış olmalarıdır. Zeki olmak tek başına yeterli değildir. Zekayı çalışmakla taçlandırırsanız eğer, başarı hayatınızda hep olacaktır.

Okulların açılmasına 1 ay kala ders çalışma hızınızı düşürün.

Ders çalışma gününüzü haftada 2 ya da 3’e indirin. Okulların açılmasına 1 aylık bir zaman kalacağı için kendinizi şimdiden bunaltmayın. Zaten sizi 10 aylık bir ders çalışma maratonu bekliyor. Bu maratona ne kadar erken başlarsanız o kadar erken sıkılırsınız. Hele 12. sınıf iseniz sizin motivasyona çok ama çok ihtiyacınız olacaktır. O yüzden ders çalışmadığınız zamanlarda yapmaktan zevk aldığınız şeyleri yapın, kazanmak istediğiniz üniversite ve bölümleri ziyaret edin. Buralardaki öğrencilerle tanışın. Olmak istediğiniz meslek grubundan insanlara iletişim kurun. Bu sizi fazlasıyla motive edecektir.

Ve gençler, tüm bu zaman diliminde yapmanız gereken olmazsa olmaz bir şey var.

Kitap Okumak

Kitap okumayı asla bırakmayınız. Kitap okumak bir ders değil yaşam biçiminiz olsun. Sadece öğrencilik hayatınızda değil yaşamınız boyunca kitaplarla iç içe olunuz. Kitap okumak akademik anlamda size çok faydalı olacaktır. Unutmayın ki Türkçe sorularını en iyi çözenler düzenli kitap okuyanlardır. Matematik sorularını en iyi çözenler soru çözdüğü kadar aynı zamanda kitap okuyanlardır. Diğer fen dersleri için de aynısı geçerlidir.

Sınavlarda başarılı olan öğrencilerin konuşmalarını dinlediğinizde kitap okumanın başarılarına çok katkısı olduğunu söylediklerini duymuşsunuzdur. Ben derece yapmış bir öğrencinin konuşmasını dinlemiştim. Çocuk konuşmasında sınavda başarılı olmasında kitap okumanın ona çok fayda sağladığını söylemişti. Kitap okuduğu için uzun uzun soruları sadece 1 kez okuyarak anlaması zamanını verimli kullanma noktasında etkili olmuş.

Yeni nesil sınavlarda artık sadece bilgi sahibi olan öğrenci başarılı olamıyor.

Bilgisi olan ve zamanını iyi kullanan öğrenciler sınavlarda başarılı oluyor. Ne kadar çok kitap okursanız soruları o kadar iyi anlar ve hızlı çözersiniz. Günümüz Türkiye’sinde genç nüfus çok fazla. Dolayısıyla artık iyi olmak yetmiyor, çok iyi olmak gerekiyor.

Eskiden üniversite mezunu olan gençler hemen iş bulabiliyordu. Şu an ise üniversite okumak yeterli değil. O kadar çok üniversite mezunu işsiz var ki yürek acıtıyor. Şu an en iyi üniversitede, en iyi bölümden mezun bir genç iş bulma konusunda sıkıntı yaşamıyor. Dolayısıyla işiniz zor gençler. Ama hiçbir zaman inancınızı kaybetmeyin. Sadece bulunduğunuz durumun bilincinde olup bu durumu nasıl başarılı bir şekilde bitirirsiniz bunun hesabını iyi yapın.

Çalışın, azimle çalışın.
Çalışanlar er ya da geç hak ettiğini alacaktır.

Son olarak gençler iyi ki varsınız. İyi ki öğretmenlik mesleğini seçmişim. Pırıl pırıl gençlerle iç içe olmak bana her zaman ayrı bir enerji verdi. Genç dimağlara bir şeyler öğretebilmek, onlara güzel örnek olabilmek tarif edilemez bir mutluluk. Ülkemizin geleceği sizlere emanettir. Lütfen çalışın, bilimsel ve teknolojik yenilikleri takip edin, dil öğrenin, kendinizi geliştirin. Tabi ki eğlenmeyi de unutmayın.

Sizleri çok seviyorum…

“Gençler…
Gittiğiniz okullar size yetmeyecek. Öyle kurgulandılar. Deliler gibi kitap okuyun. Okuyun, güçlenin…”

– İlber Ortaylı

Çiğdem Mertoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla İrem Savaş 19 Haziran 2019 at 13:43

    Çiğdem Hanım kaleminize sağlık. Yaz günü ders çalışmak insanı iten bir durum ama siz bunu çok tatlı ve eğlenceli bir program ile kaleme almışsınız. Ben artık çalışma hayatına adım attım ama bir gün yazın ders çalışmam gerekirse bu yazıyı bir kere daha dönüp de okuyacağım 🙂
     
    Hayat renkli, günler şeker!

  • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 20 Haziran 2019 at 15:49

    Yorumun için teşekkür ederim İrem’cim. Kesinlikle hayat renkli günler şeker:)))
     
    Öpüyorum seni çok 🙂

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan