Mavi Okyanus

O ‘An’

4 Temmuz 2019
Yazının: O ‘An’ | Yazan: Mustafa Çağa

An dedikleri şey sadece iki harf fakat zaman, telaş, endişe, mutluluk, heyecan ve delilik dolu.

An-sızın,
An-iden,
An-lamak,
An-cak,
An-lamamak,
An-ımsamak,
An-ılmak,
An-latmak,
An-lamlandırmak,
An-laşılmak,

‘An’ ile başlayan ve aklıma gelen ilk kelimeler oldu. Her biri duyguların en derinlerine ulaşan ve günlük hayatımızda sık kullandığımız sözcükler.

Geleceğimiz ile ilgili yapmakta olduğumuz planların yoğunluğu içerisinde kaçırdığımız zamanı temsilen “An’ı kaçırmak”, “An’da olamamak” en doğru tespitlerden biridir.

Her şeyin hayal ettiğim şekilde gelişeceğine inanıp, sürekli planlar yapıp, gerçekleşmediğinde de hayal kırıklığına uğradığım çok olmuştur benim. İhtimallerin de üzerinden geçmeden yaptığım planlar maalesef ki “An”ın tadını çıkarmamı engellemiştir. Benim yaşadığım bu duyguyu birçok insanın da yaşadığından hiç şüphem yok. Önemli olan bu durumdan çıkaracağımız anlamdır. Edinilen tecrübeyi gerçek yaşam ile bütünleştirme oranımızdır.

Bu konu ile ilgili son bir senedir kendimi gözlemleyip değiştirmeye ve geliştirmeye çalışıyorum. Korkularımı, endişelerimi, mutluluklarımı sorgulayarak başladığım bu serüven bana çok şey öğretti. Gerçekten sadece korkunç olan şeyler mi bizi ürkütür ve korkutur diye düşünürken yoğun sevgi, yoğun ilginin de insanı korkutabileceğine şahit oldum.

Yaşamış olduğum bu durumdan elde etmiş olduğum bazı çıkarımları sizlerle paylaşmak isterim.

Yaşam kaliteni bir üst sınıfa taşımak mı istiyorsun, o zaman bedel ödemeye hazırlan.

Hayatın rutini içerisinde yer alan eylemleri gözden geçir. Onları kendi aralarında faydalı, faydasız, keyifli, keyifsiz v.b. sıfatlara ayır. Gerçekleştirmek istediğin ve uzun zamandan beri elde edemediğin ne varsa alt alta yaz. Sonra onları öncelik sırasına koy. Sıra içerisinde en baştan aşağıya doğru inerken bu kadar yeter dediğin yerde dur. Şu kadarını seç demeyeceğim ama genelde insanlar ilk üçte yer alan hedeflerini seçmekteler.

Diyelim ki sen de ilk üç hedefini ortaya çıkardın ve bunları gerçekleştirme konusunda bir adım atmak istiyorsun. Bunun için ihtiyacın olan en önemli şey zaman olacaktır. Sonrasında bir çok şey ekleyebilirsin, maddi imkanlar, istikrar, irade, özgürlük, inançlar v.b.

Özetle ilk önce zaman yaratmak zorundasın.

Peki, bu hedeflerini gerçekleştirmek için zaman yönetimi eğitimleri veya gerçekten iyi bir zaman planlaması yapmak konusunda kendini master seviyeye getirmekle her şeyi yoluna koyabileceğine inanıyor musun?

Bu sana -matematiksek olarak yazıyorum- en fazla %20 fark katar. İşin sırrı, senin zamanını harcadığın eylemlerin içerisinden sana keyif verenleri ortaya çıkarmaktan geçiyor. O eylemleri ben yazmayacağım, düşünmeye başladıktan sonra bir anda ortaya çıkacaklardır. Özel zamanlarını da bu durumun içerisine eklemeyi unutma.

Şimdi vazgeçme ve terk etme zamanı. Zorluklar ile baş etme zamanı başlıyor.

Kısa zaman içerisinde sen de göreceksin ki sana keyif verdiğini zannettiğin o eylemlerin birçoğu, senin hayatındaki beklentileri yükseltmekte, sahip olduklarının kıymetini unutturmakta ve önemsizleştirmektedir.

Bu da senin AN’ı kaçırmana neden olmaktadır. AN’ı yaşamadan planlanan gelecek, temeli sağlam olmayan yüksek bir binaya benzer.

Mustafa Çağa

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan