Üçüncü Göz

Rafadan Olsun Güneşim

29 Temmuz 2019

Yazı: Rafadan Olsun Güneşim Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Ege’de huzurlu bir köy, ah o koy!
Koy kaptan o güzel şarkıyı koy…

Keşfedilmemiş yerlerde bu kez gözlerim mavinin tonlarını kucaklıyor. Ama ne kucaklamak!

Dikili, Bademli

Mavi Tur Dikili 👉🏻 @maviturdikili

Serinlemek için buz gibi koruk şurubu ile doğanın verdiklerini kendine hediye et.

Hep uzaklara giderken bu sefer yanı başındakini görmenin eşsiz huzuru ile mini bir mavi tur ve koskoca anlar ile sizinleyim bu hafta.

Aşkın masal ve mavi hali. Mai yani…

Mini bir çantanın içine sığdırmayı istediğim, şuracıkta duran huzurlu yaz, hadi unutulmaz anıları yaz…

İlk gün için akşam güneşine yetiştik neyse ki.Yazı: Rafadan Olsun Güneşim Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Batan güneşte şarkılar söyleyip, doğduğu yere ulaşmasını sağlamak, dünyanın öbür ucuna ulaşmanın başka bir yolu belki de.

2 gün için 13 metrelik bir evim oldu. Başında, kıçında ve dibinde hayaller kurduğum, yazdığım… yazdığım.

Deniz Mahallesi

Saydığım kadarıyla 100 kadar minik tekne, sandal ve taka vardı.
Küçük Prens; “Büyükler hep sayılarla ilgilenir!”

Komşuların keyfi tıkırında, akşam için hazırlık başlamakta. Denize doğru sallandığım hamak, kendimi bırakmanın en güzel hali. Küçük kamaramız, minimalist yaşamanın ifadesi ve hiç tanımadığımı sandığım güzel insanlar, hayatın hediye kutusu.

ŞŞŞşşşşşşşşşıp DenizYazı: Rafadan Olsun Güneşim Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Her renginde başka düşünce kalıplarına girebildiğim, balık olduğum, balıklarla göz göze geldiğim, kumunu ayaklarıma halı yaptığım, tarifsiz oluşum. El yapımı kurabiye bir yana, el örgüsü bikinilerim mi? Harika! Anne eli değmiş gibi… Bikinimle uyumlu birkaç minik küpe ve şşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşıp deniz.

Tekrar tekrar kendini başka nereye bırakabilir ki insan böyle?

Denize doğru ve güneşe doğru. Az kelime, az şey ama çok huzur. Aslında azlıkta buluyor insan koskoca kendini. Diğer türlü nasıl da kayboluyor karmaşanın içerisinde.

Üç renge kadeh kaldırmak.Yazı: Rafadan Olsun Güneşim Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Başlıyor; Mai, kırmızı ve sarı…

Gökyüzünde bir ışık yanıyor, ah en parlak olanı. Jüpiter diyorlar. Bakıyorum ve gülümsüyorum; nicesini aramıyorum, bir tanesi benim gönlümü aydınlatmaya yetiyor.

Şiirler… Denize dair kim ne söylemişse gönlümün yakamozu oluveriyor.

Denizin dibinde nasılda dik dik duruyorsunuz, deniz börülcesi. Yazın taptazesi ve en lezzetlisi. Nasıl mı? Haşlıyoruz, az limon, zeytinyağı ve sarımsak.

Tuttuğumuz balıklar mı? Sait Faik’in hikayesi misali;

“Yakaladığı balık küçük olunca onu öper ve denize atar.
Yanındaki balıkçı biraz şaşırarak;

– Ne yaptın? Hiç balık öpülür mü?
– Olsun bu denizde benim öptüğüm bir balık dolaşıyor artık.”

Ve güneş gittiği yerde bir başka güzel doğar.Yazı: Rafadan Olsun Güneşim Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Deniz için müzik listemde komşunun plağı çalıyor; Sagapo. Yunanca “Seni seviyorum” demek… Ah ne güzel bilinmeyenden anlamak sevgi selini ve bulmak, ses tonunda sevgiyi… Evrenselliğine hayran olduğum müzik bu sefer bizim plakta; Deniz ve Mehtap.

Sabahın koynunda, güneş bir başka oluyor, kahvaltıda insan güneşi rafadan istiyor. Dağların ardından geleni beklemek… beklemek…beklemek. Nasıl da biliyorsun geleceğini… Araya bulut mu girdi, olağan karşılıyorsun… Günlük hayatın aksine, sakin, sabırlı ve akıştasın.

Sabah yazmalarım bittiyse, güneşim de rafadansa, Hasan Kaptan’ın hazırladığı harika kahvaltıya hazırım… Emojili hoparlörüm ile bir şarkı; Göksel, denize bıraksam kendimi…

Ve demir alma vakti geldiyse açıktan, bulunduğumuz koydan açıldıkça birbirine yaklaşan ada parçaları, bakış açısının en güzel örneklerinden. Kime göre… Neye göre.

Yemek sonrası bulaşıklarda deniz dostu bir deterjan gözüme çarpıyor; Turmepa. Keyfine bak, oralara takılma der kimisi, değil mi? Yaşama bakış ve anlayış şekli bu.

Uzaklarda komşunun evi, Midilli (Mytilene)Yazı: Rafadan Olsun Güneşim Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Kaptanımız konuşuyor; “Bir uçtan bir ucu yaklaşık 100 km olan harika bir ada…”

Kim bilir bir gün de oraya Mai oluruz belki.

Mavinin türlü tonlarına girip, çıkan Hazi yatımız. İnsan denizde yaşlanmaz. Ne bileyim yaş alır belki, yaş akar, hani yaş bir hâl alır ama yaşlanmaz. Ancak sevdiği birine yaslanıp, hayalini kurar, olanların ve olmaya yaklaşanların. Mavinin öyle bir enerjisi var. Olumlu her şey; sen, şeffaflaşan görüntüler ve huzur. Birazcık keyfim kaçacak olduğunda neden kendimi denize bırakmıyorum ki diye geçiriyorum içimden ama bu fikir yine en berrak mavide geliyor aklıma, denizde.

Güneşin geçtiği yerlerde kendime yol yaptım. Gölgelenince, dinlendim, dinledim kendimi. Denize dair bütün kolyeleri önce kendime, sonra doğaya yakıştırdım, taktım-takıştırdım. Yeni dönem ‘kendinecilik’. Kendine kamp atmak diyebiliriz, çadırından (kamarandan) çıktığında güzel insanlara açılan gözler…

Elimde bir çevçeve ve resim arıyorum. Koyduğum her yer harikalar yaratıyor. Boş çerçeveye küçük bir çocuk gülümsemesi yerleştiriyorum, tebessümüm kahkahaya dönüşüyor. Çocukların doğallığını ve olağan hallerine bayılıyorum.

Pruvamız Neta ve Yelkenler Fora

Yelken eğitimi ile ilgili bilgilenebileceğimiz bir tekne aynı zamanda. Mavilikler en açığına ulaştığında demir atıyoruz; Hanımın Koyu.

Koskoca bir plajda minicik, kamufle olmuş bir ev. Halkın talebi o kadar yüksek ki, hanımlar koyu olmuş artık burası. Garip adasına zodiac ile gittiğimizde maviden-maiye bulanıyor hislerim. Su grubu burcum ya, ben neler neler yazıyorum, daha giderken, keşke hiç dönmesekler.

Pisa plajı, mavinin genç hali
Fame, mavinin eğlence hali
Kalem ada, defter deniz, yazmadan edemeyiz…

Kalem adası, karaya yaklaşık 400 metre uzaklıkta.

M.Ö 400’lü yıllarda deniz savaşına şahit olmuş. Atina ve Sparta arasındaki bu savaşta bir çok gemi batmış. Bu berraklığın altı da karanlık yani. Neleri ört pas edecek kadar gönlü geniş. Otelin dış yapısı tarihi yapıya eşlik edercesine dokuda.
Görmek için beklemek yerine, maviye bırakmalı insan kendini, başka nereye bırakabiliyoruz ki tüm yükümüzü?

İlayda Oylum Güleryüz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Ahmet Doğan Ataman 29 Temmuz 2019 at 19:26

    Pastoral bir şiir okur gibi insanın içine işleyen, harika bir anlatım. Canlı tasvirleri ile akıcı bir yazı. Okumak, tekrar okumak ve huzur dolu olmanın mutluluğu….

  • Yanıtla Hüseyin Mutaflar 29 Temmuz 2019 at 20:10

    Modern dünyanın akıcı bir dille betimlenişi.. İnsan seyahat dahil her konuda böyle güzel metinler yazabilir. Ve bu da bir tür nitelikli edebiyatın öncüsü sayılabilir. Değişik fakat ölçülü bir kalem. Daimi başarılar…

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan