Sağlıklı Beslenme & Diyet

Semizotu Tüketmeniz İçin 10 Neden

23 Temmuz 2019

Yazı: Semizotu Tüketmeniz İçin 10 Neden | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Bu hafta sizlere kalori değeri oldukça düşük, besin değeri oldukça yüksek olan semizotunu tüketmeniz için gereken 10 nedenden bahsedeceğim.

Semizotu Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları ya ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde ya da çiğ hali salata olarak kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde de bulunmaktadır.

100 gram yani 1 porsiyon semizotu ortalama 20 kaloridir. Düşük kalorili olması sebebiyle hem diyet yaparken hem de kilo koruma döneminde rahatlıkla tüketilebilinir.

Omega-3 İçeriği Bakımından Zengindir

Omega-3 içeriği diğer sebzelere göre oldukça yüksek bir değerdedir. 100 gram semizotunda ortalama 350 mg omega-3 bulunmaktadır. Semizotunun yüksek omega-3 içeriği balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir.

Kalp Sağlığı İçin Yararlıdır

Semizotu tüketmek koroner kalp hastalıkları riskini azaltır, kötü kolesterol seviyesini düşürür ve kan basıncını dengeler.

Zengin Vitamin ve Mineral İçeriğine Sahiptir

Zengin A vitamini içeriğine sahip semizotu Ispanaktan 6 kat daha fazla A vitamini içerir. Göz sağlığı için oldukça faydalıdır.
A vitamininin yanı sıra B, C ve E vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, niasin, manganez, magnezyum, folat içeriğine sahip etkili bir multi vitamindir.

Güçlü Bir Antioksidandır

Semizotu glutatyon adlı güçlü bir antioksidan içerir ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirici anti aging özelliği bulunmaktadır.

Şeker ve Tansiyona İyi Gelir

İçerisinde bulunan potasyum sayesinde kan dolaşımını güçlü hale getirir ve kan şekeri ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.

İdrar Söktürücüdür

İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Ayrıca mide asit salgısını da dengeler.

Sindirim Sistemini Düzenler

Lif içeriği yüksektir bu sayede tokluk hissini artırır, sindirimi düzenler ve kabızlığa iyi gelir.

Kanı Temizler

Kanı, üre ve benzeri maddelerden temizler. Böbrekteki kum ve taşı dökmeye de yardımcı olur.

Kanama Hastalıklarına İyi Gelir

Semizotu tüketmek özellikle mide kanaması gibi hastalıklarda çok faydalıdır.

Uykusuzluk Ve Beyin Yorgunluğuna İyi Gelir

Semizotu, kanı temizler ve uykusuzluk, sinirlilik ve beyin yorgunluğunda faydalıdır.

❗️ Semizotu tüketimi rahim kaslarını fazla çalıştırabileceğinden dolayı hamilelerin özellikle son aylarında biraz daha dikkatli tüketmelerinde fayda olduğunu hatırlatırım.

‼️ Semizotunu tüketirken ister yemeğini ister çorbasını yapabilir, ister çiğ olarak üzerine yoğurt, hardal, sirke, haşlanmış mercimek ekleyip salata olarak da tüketebilirsiniz.

Semizotu Salatası

Malzemeler

• 2 demet büyük boy semizotu
• 3 diş sarımsak
• 1,5 su bardağı süzme yoğurt
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
Semizotunun kök kısımlarını kesin ve yapraklarını tek tek ayıklayın. Bol suda güzelce yıkadığınız semizotu yapraklarını kurutun. Geniş bir salata kasesinde sarımsakları rendeleyin. Süzme yoğurt, zeytinyağı ve tuz ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla karışım pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semizotu yapraklarıyla harmanladıktan sonra salatayı servis tabağına alın. Kendi damak zevkinize göre içerisine ekstra zeytinyağı, pul biber, ezilmiş beyaz peynir ve incecik kıyılmış dereotu ekleyebilirsiniz.

Semizotu Yemeği

Malzemeler

• 1 demet semizotu
• 1 adet kuru soğan
• 1 adet sivri biber
• 1 yemek kaşığı salça
• 1 adet domates
• 2 yemek kaşığı kırık pirinç
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1/2 su bardağı sıcak su
• 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı

Semizotunun saplarını ayıklayıp, bol suyla güzelce yıkayın. Ardından semizotu ve sivri biberi ince ince, kuru soğan ve domatesleri ise küp küp doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve küp küp doğradığınız kuru soğanı ilave edin, biraz kavurduktan sonra ince ince doğradığınız sivri biberi ekleyin. Birkaç dakika bu şekilde kavurduktan sonra salçayı ilave edip karıştırın ve ardından küp küp doğradığınız domatesi de ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Semizotunu ilave edin, ardından baharatları, yıkanmış pirinci ve suyu da ekleyip ve güzelce karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve pirinçler yumuşayana dek yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. Ardından ocaktan alıp afiyetle tüketin. Arzu ederseniz tüketirken üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan