Ay Işığı Yolcusu

Zümrüt-Om | 2

23 Temmuz 2019

Yazı: Zümrüt-Om | 2 | Yazan: Atakan Balcı

Zümrüt-Om yazı dizisinin tüm bölümleri:

Zümrüt-Om | 1
Zümrüt-Om | 2
Zümrüt-Om | 3

Ne diyordu Asaf Halet Çelebi;

Nigrôdhâ
Koskoca bir ağaç görüyorum
Ufacık bir tohumda
O ne ağaç ne tohum
Om mani padme hum

Sidartha Buda
Ben bir meyvayım
Ağacım âlem
Ne ağaç
Ne meyva
Ben bir denizde eriyorum
Om mani padme hum

Okunası, söylenesi bir şair Asaf Halet Çelebi. İçselleştirilebilecek nice yapıtın iyesi/sahibi. Tabii ne kadar eski bir mantra olursa olsun “Om mani padme hum”, değerli bir dostumun bana anımsattığı gibi, son Dalai Lama’nın da etkisi büyük yaygınlaşmasında.

“Om mani padme hum. | Lotus çiçeğinin özündeki mücevher.”

Birey ve aynı anda Tanrı olmak düşüncesini de çağrıştırmıyor mu? Ene’l Hakk! Ama kirli ayaklarda kalmıştım, beynimizdeki derin izleriyle kirli ayaklar.

Kirli Ayaklar

Dalai Lama için başlangıç olarak “Kundun” adlı filmi öneriyorum genellikle. Dünya politikasının kirli el ve ayaklarının tüm kişilerdeki izlerinin ötesinde değerlendirmesi çok da zor olmayan bir varoluş onunki.

Kirli ayaklar aynı zamanda varoluşsal öz ile ilgili kritik önemi olan bir kavram. Beynimizdeki kirli ayaklar konusunda bizi, algıları azıcık olsun aralık olan herkesin görebileceği biçimde uyaran sözler ise, ulusumuzun 3000 yıldan daha eski bir kardeşlik bağı ile bağlı olduğu Hindistan alt kıtasının (Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş) büyük düşünürü Mahatma Gandhi’ye atfedilir:

“Kimseye kirli ayaklarıyla beyninizde gezme fırsatı vermeyin.”

Kirli ayaklar, sorunların en başında geliyor belki de. Evet, Lotus çiçeğinin içindeki mücevher bir gerçeklik. Ama öyle kötücül bir kir yığını ile kaplı ki çevresi…

Zümrüt’e Erişmek

Bu kirin bize ulaşmasını engellemek olası mı peki? Zihnimize hiç adım atmasa? Ne yazık ki çok zor. Çünkü bu kir, lotus’un özündeki, özümüzdeki “zümrüt”e ulaşmamızın önünde yer alan bu koyu ve bulanık yığın, dışarıda yer alan yığınına herkes için en kaçınılmaz noktada duran kişilerle atar bilincimizin saf parıltısına. Bu kir, bazen güzel ve doğru bilgileri, bazen yoğun bir kötücüllüğü taşımak ister o ilk adımda. Fakat her seferinde iyiniyetli girişimlerdir bu kiri saflığımıza ilk bulaştıran.

Cenap Şehabettin’e atfedilen ünlü söz çoğu kişinin malumudur:

“Cehenneme giden yol iyiniyet taşları ile döşelidir.”

Bu kolay değil, hiç kolay değil. Ama hiçbir şey olanaksız da değil. Adımlar sürecek lotus’un yolunda…

Devamı için tıklayabilirsiniz.

Atakan Balcı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan