Sağlıklı Beslenme & Diyet

Kayısı

20 Ağustos 2019

Yazı: Kaysıs | SAğlıklı Beslenme & Diyet | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Bu hafta sizlere hemen hemen herkesin severek tükettiği bir meyve olan kayısıdan bahsedeceğim.

100 gram kayısı yaklaşık 48 kaloridir. A, C, E vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller ve diyet posası bakımından da zengindir.

Kayısının Faydaları

Bağırsak Dostudur

Kayısının en önemli faydalarından biri zengin posa içeriği sayesinde bağırsak faaliyetlerini düzenlemesi ve kabızlığı önlemesidir. İçerisinde bulunan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını desteklemekle birlikte, bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlamaktadır. Günde 3-4 adet kayısı tüketimi kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilmektedir. Kabızlığa iyi gelmesinin yanı sıra yüksek diyet posası içeriği sayesinde kolesterolü düşürücü, kolon kanserine karşı koruyucu, uzun süreli tok kalmaya yardımcıdır.

Göz Sağlığına İyi Gelir

İçerisinde yüksek miktarda beta-karoten bulunur. Beta-karoten A vitaminin ön maddesidir ve ihtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. A vitamini içeriğinin yüksek olması göz sağlığını korumanın yanı sıra kayısının güçlü bir antioksidan olmasını ve kansere karşı koruyucu olmasını sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, tiroid hormonlarını aktifleştirir, A vitamini steroid hormon metabolizmasını düzenlediği için üremede görevlidir. Gece körlüğü, katarakt ve göz dejenerasyonları önlemeye yardımcıdır. Özellikle katarakt ameliyatı geçiren kişilere kayısı önerilmektedir.

Kansızlığı Önler

Zengin demir içeriği sayesinde anemi ve anemi kaynaklı pek çok hastalığı önler. Vücutta kan oluşumunu destekler, kan akışını ve enerjisini artırır. Bununla birlikte düzenli olarak kayısı tüketme durumunda vücut sıcaklığı yükselir ve hemoglobin üretimi artar. Özellikle kanda biriken zararlı atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan kayısı, kanı temizler ve kan ile ilgili hastalıklardan korur.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir. İçeriğindeki potasyum kalp kaslarını besler ve kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı olur. Tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar. Ancak kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda kayısının potasyum içeriğinin yüksek oluşu sorun teşkil edebileceğinden dolayı tüketilmemelidir.

Kanser Riskini Azaltır

Güçlü antioksidanlardan olan A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Başta akciğer ve cilt kanserleri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu özelliktedir.

Cildi Güzelleştirir

A, B ve C vitaminleri ve likopen içeren kayısı, tam bir cilt dostu besindir. İçerisindeki beta-karotenin yaşlanmayı geciktirme etkisi vardır. Cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. İçerdiği A vitamini sayesinde akne gibi cilt bozuklukları oluşumunu önler. Cilde iyi gelen tüm doğal besinler gibi kayısı da, saç sağlığını da desteklemektedir. Saç derisine uygulanan kayısı yağı, saç derisini besler, yeni saç oluşumunu destekler ve saçların daha canlı, parlak olmasını sağlar.

Kemik ve Diş Gelişimini Sağlar

Kalsiyum, fosfor gibi mineraller açısından oldukça zengin olan kayısı kemik ve diş gelişimi üzerinde büyük etkiye sahiptir. Ayrıca zengin C vitamini içeriği sayesinde de diş eti sorunlarının oluşmasını engeller, ağız içi yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Beyin Gelişimini Destekler

İçerdiği B grubu vitaminler sayesinde karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında görev alır. Beyin gelişiminde ve bilişsel işlevlerde önemli fonksiyonlara sahiptir.

Gebelik Dönemi İçin Faydalıdır

Kayısının içerisinde bulunan zengin A, C ve E vitaminleri, fosfor, silisyum, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri gebelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca kan yapıcı özelliği bulunan kayısı gebelikte hamilelerin en önemli sorunlarından birisi olan kansızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.

Solunum Yolları Sorunlarının Etkilerini Azaltmaya Yardımcı Olur

Kayısı tüketmek solunum yollarının sağlığı için oldukça faydalıdır. Astım, bronşit, tüberküloz gibi solunum yolları sorunlarının hafifletilmesi için sabah aç karnına 3- 4 tane kayısı tüketilebilir. Ayrıca kayısı suyunun, şekersiz kayısı kompostosunun da solunum sistemini rahatlatmaya yardımcı etkisi vardır.

❗️Hatırlatmam da fayda var:

Kayısının bilinen her hangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır. Diğer tüm doğal besinlerde de olduğu gibi kayısıda tüketirken her hangi bir rahatsızlığı olanların tüketmeden önce doktorunuza danışmanız doğru olur. Günde 5-6 tane kayısı tüketmek yeterlidir. Aşırı kayısı tüketimi sonucunda şişkinlik, kasılma, ishal gibi sorunlar yaşanabilir.

Kayısının acı çekirdeğinde doğal olarak bulunan “amigdalin” isimli madde yendikten sonra siyanüre dönüşerek zehirlenmeye yol açabilir. Bu nedenle yetişkinler, hamileler, emzirme döneminde olanlar ve çocuklar tarafından dikkatli tüketilmeli ve çekirdeğine dikkat edilmelidir. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda sorun teşkil edebileceğinden dolayı tüketilmemelidir.

Kayısıyı, taze ve kuru olarak ara öğünlerinizde süt ve yoğurtla beraber veya badem, ceviz gibi kuruyemişler ile birlikte tüketebilirsiniz. Ayrıca kayısı kurutarak, konserve yaparak, reçel ve marmelat şeklinde ya da dondurarak da tüketilebilirsiniz.

Kayısılı Smoothie

Yazı: Kaysıs | SAğlıklı Beslenme & Diyet | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Malzemeler
• 8 adet kayısı
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• 2 su bardağı light süt
• 1 yemek kaşığı bal
• 2 su bardağı buz

Hazırlanışı
Kayısıları küçük parçalar halinde kesip, blendera ekleyin. Süt haricindeki diğer tüm malzemeleri de blendera ilave edin. Tüm malzemeleri blender da çekip, sütü ekleyin ve pürüzsüz olana kadar çekmeye devam edin. Hazırlanan karışımı buz ile servis edebilirsiniz.

Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan