Yurt Dışı Gezi

Yolculuk Sırbistan’a | Belgrad

20 Eylül 2019

Yazı: Yolculuk Sırbistan’a | Belgrad | Yazan: İrem Savaş

Merhabaa! Bu hafta sizler için önceki senelerde bulunduğum ama yeniden gitmek için can attığım bi’ ülkenin çok güzel bir şehrini kaleme aldım; Sırbistan, Belgrad 🇷🇸

Birçok ülkeyi sığdırdığımız Orta Avrupa turuna Sırbistan’ı da dahil etmiştik. Ara ara hepsinden bahsedeceğim ancak aralarında beni en çok etkileyen Sırbistan olduğunu için anlatmaya ilk onunla başlamak istedim.

Yolculuğa otobüs ile başlamış, o şekilde de devam etmiştim. Dediğim gibi birçok ülkeyi ziyaret edecek olduğumuzdan adım adım ilerleyerek Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad şehrine ulaştık.

Avrupa’nın en eski başkentlerinden Belgrad, her yaştan insanın, her saatte sokakları şenlendirdiği, yüksek enerjili bir şehir. Panoniyen Ovası’nın Balkanlar ile buluştuğu, Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuş Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Sırpça’da Beyaz Şehir anlamına geliyor. Doğu ve Batı’nın kesişme noktasında, adı gibi ferah, aydınlık ve huzurlu bir kent.

Belgrad’ta Gezilecek Yerler 🚕

Siz gezmiş kadar olurken ben de yeniden bu güzel şehirdeki anılarımı hayalimde canlandırmış olacağım.

Öyleyse haydi başlayalım…

Republic Square (Cumhuriyet Meydanı)

Belgrad gezisine başlamak için en uygun adres bence burası. Gezilecek yerler arasında yer alan Ulusal Tiyatro, Bosko Buha Tiyatrosu ve Ulusal Müze bu meydanın çevresinde yer alıyor.

Knez Mihailova Caddesi

Şehrin merkezi caddelerinden Terazije’den başlayıp Kalemegdan’a kadar uzayan bu capcanlı sokağa Belgrad’ın İstiklal Caddesi desem doğru olur. Republic Square’nin hemen yanıbaşından itibaren uzayıp giden cadde, şehir sakinlerinin ana buluşma noktalarından birisi.

Doğru Avrupa’nın en güzel yaya caddesi olarak da listelerde adı sıkça geçiyor. Cadde boyunca dallanıp budaklanan Belgrad’ın şirin sokaklarında sayısız nefis kafe, restoran, butik ve dükkanlar sıralanıyor.

Nikola Tesla Müzesi

Alternatif akımın mucidi, 26 ülkede 600’den fazla patenti bulunan bilim insanı olan ve Thomas Edison ile anlaşmazlığı ile de bilinen Sırpların yüz akı Nikola Tesla, bugünkü hayatımızın odak noktası, kablosuz cihazlar, cep telefonları, radarlar, radyo, uzaktan kumanda dahil olmak üzere elektrikli motor kullanan birçok cihazın da aslında gerçek mucidi. Müze, Belgrad’ın merkezine yakın Krunska Caddesi’nde yer alıyor.

Zemun

Tuna nehri boyunca uzanan, Kalemegdan’ın tam karşısında olan bölge Zemun, şehir içerisinde başka ilgi çeken bir şehir gibi sanki. Buranın hem meydanı ve hem de sokakları pek bir güzel. Zemun’da yükselen Usce Kulesi ise Belgrad ve Zemun’un güzel manzarasına şahit olmak için ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Siz de benim gibi gittiğiniz yerlerden buzdolabı magneti ya da anahtarlık almaya bayılıyorsanız, bu alanda bulunan sergiler dolayısı ile tam sizlik olacaktır.

Belgrad Gece Hayatı 🥂

Başlığı okurken bile aklınıza bir klişe olan Rusya ya da Ukrayna gelmiş olabilir. Ama oralarda da bulunmuş biri olarak söylüyorum ki Sırbistan nefesinizi kesecek…

Şehrin dört bir yanında birbirinden güzel barlar, gece Kulüpleri bulunuyor. Nerede olduklarını öğrenmenin en kolay ve pratik yolu, kaldığınız otelin resepsiyonuna sormak. Mr. Stefan Braun, Plastic, The Tube, KST, Francuska Sobarica ve Siprazje bunların en ünlüleri.

Sırbistan bizim için vizesiz ülkeler arasında yer alıyor. Bu da uçak bileti alıp, oteli ayırttınız mı uğraşacak başka bir şey yok demek. Bir hafta sonu kaçamak yapmak ve yılbaşı tatili için harika bir şehir Belgrad.

Belgrad’ı Tercih Etmek İçin 5 Neden!

Tüm banliyöleri ile birlikte 2 milyon nüfusa ev sahipliği yapan şehir, şahane doğası, güzel manzarası, yemyeşil parkları, muhteşem kulüpleri, bar ve restoranları ile baştan çıkaran bir şehir oldu benim için. Belgrad’da geçirdiğim birkaç günden sonra aklıma düşen “Ben bu şehirde yaşamak isterim” düşüncesiydi.

Yazı: Yolculuk Sırbistan’a | Belgrad | Yazan: İrem Savaş


Tuna Nehri | Belgrad | Sırbistan

1 – Nefis Doğası

Sava ve Tuna’nın kesişme noktası Belgrad, nehir kenarına kurulmuş tüm şehirlerin ortak özelliği olan hoş bir manzaraya sahip. Şehrin ister eski tarafında olun, ister yeni tarafında, karşıda, yeşillikler içerisinde şahane bir manzara sizi bekliyor. Bu yeşil alanlar sonradan şehre kazandırılmış parklar gibi eğreti de durmuyor. Her bir park, her bir ağaç sanki asırlardır orada. Ki öyle de…

2 – Samimi Atmosferi

M.Ö. 3. yüzyılda kurulan Belgrad “Orta Avrupa’nın Kapısı” olarak tanımlanıyor. Bugünün Belgrad’ı 1404 yılından beri Sırbistan’ın başkenti. 1918 – 2003 arasında ise eski Yugoslavya Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmış.

Eski binaların sıralandığı sokaklar, kilise ve katedraller, anıtların ve çeşmelerin süslediği meydanlar, parklarla iç içe yeşil bir yaşam alanı olan kale bu bölgelerde yer alıyor.

3 – Vizesiz Seyehat

Avrupa ülkelerine seyahat, Schengen Vizesi nedeniyle hep sorun. Evrak toplama, dünya kadar masrafa girme, zaman kaybetme derdi yok. Bu yüzden ki vizesiz Balkan turları arasında yer alan Belgrad turları ülkemizde de çok ilgi görüyor. Belgrad aynı zamanda illa uçak tercihinde bulunmayı gerektirmeksizin otobüs yolculuklarının da en keyifli rotalarından birisi.

Yazı: Yolculuk Sırbistan’a | Belgrad | Yazan: İrem Savaş


Jazz Basta Cafe | Belgrad | Sırbistan

4 – Pahalı Bir Şehir Değil

Avrupa’nın büyük başkentlerine veya ünlü şehirlerine gidenler bilir, aşırı pahalıdırlar. Belgrad öyle değil. Orta sınıf bir restoranda bir akşam yemeği 15€’ya yenebilir. Pizzacılar ve börek satan yerlerde yeme içmeyi daha ucuza mal etmek de mümkün. Bir bardak bira 2-3€, (bu onların gelirine göre ülkemizde 3₺’ye bir bardak bira içmek anlamına geliyor) ünlü Sırp Hamburgeri ise 2€.

5 – Renkli Belgrad Gece Hayatı

Belgrad, özellikle bahar ve yaz ayları boyunca her yaştan insanın, her saatte sokakları şenlendirdiği, yüksek enerjili bir şehir. Barları ve kulüpleri capcanlı. Benim favorim Savamala bölgesindeki Mixer House. Burası gündüzleri bir sanat galerisi ama geceleri bir cluba dönüşüyor.

Diğer hoş bir mekan ise doğallığı olduğu gibi korunmuş Jazz Basta Cafe.

Mayıs ve eylül arasındaki dönemde Sava ve Danube nehirlerinde yüzen club tekneler çok rağbet görüyor. Yerleşim bölgelerine olan uzaklıkları nedeniyle, Belgrad Gece Hayatı yüzen bu clublarda geç saatlere kadar son sürat sürüyor. Sound, 20/44, The Tube ve KC Grad Belgrad’ın popüler mekanları arasında.

Hayat renkli, günler şeker!🍭

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan