Biraz Kitap

Latife Hanım

3 Eylül 2019

Kitap: Latife Hanım | Yazar: İpek Çalışlar | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Latife Hanım | İpek Çalışlar

Latife Hanım hakkında pek bilgim yoktu açıkçası.

Atatürk’ün gece geç saatlere kadar arkadaşlarıyla bir arada olmasına sinirlenirmiş de üst kata çıkıp topuklarını yere vururmuş.

Bu hikaye var aklımda. Böyle karikatürize edilmiş bir Latife Hanım’ı büyük saygısızlık olarak değerlendiriyor yazar. Ben de.

Latife Hanım

Latife Hanım, müthiş eğitimli, kültürlü, görgülü bir kadın. Ama bir dönem, Latife Hanım’ın kötülenmesi politik bir gereklilik gibi algılanmış.

Atatürk ve Latife Hanım boşandı. O yüzden Latife Hanım’ın kötülenmesi gerekiyor ki bu boşanma toplum nezdinde de haklı bulunsun. Böyle bir algı varmış.

İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça bilen bir insan. Üstelik “derdimi anlatacak kadar” seviyesinden çok çok daha fazla. Diplomatik yazışmalar, kitap çevirileri yapabilecek kadar üst seviyede bir dil bilme. Londra’da, Paris’te yaşamış, eğitim almış.

Bu kadar dil bilmesinin yanı sıra, hukuk eğitimi de var. Edebiyatla da ilgili.

Dolu, Dopdolu Bir Kadın.

Gerçekten Atatürk gibi bir lidere böyle bir eş yakışırdı.

Ya da Latife gibi bir hanıma ancak Atatürk gibi bir eş yakışırdı.

Latife Hanım, bu muazzam birikiminin yanı sıra karakter olarak da çok güçlü.

Öyle aman eşimi alttan alayım tavrı yok. Çatışmalarının başlıca sebebi de bu.

Latife Hanım, eşinin arkasında değil, yanında olan bir kadın.

Bliyorsunuz Atatürk arkadaşlarını çağırıp gece yarılarına kadar sohbet etmeyi seviyor.

Fakat sağlığı tehlikede.

Latife Hanım, Atatürk’ün sağlığını düşünerek bu düzensiz yaşama müdahale ediyor. Bunu bazı kadınların yaptığı gibi alttan alta, çaktırmadan yapmıyor. Vardır ya, kadın çeşitli katakullilerle erkeğin aklına bir şey sokar, sonra erkek de bunu kendi kararıymış zanneder. O böyle kadınsal oyunlardan uzak. Çat diye söylüyor, çat diye yapıyor aklına geleni.

Ama Atatürk bu müdahalelere dayanamıyor.

İsmet İnönü’nün dediği gibi, eğer Atatürk, Latife Hanım’ı dinleseydi belki daha uzun yaşardı.

Latife Hanım: Boşanma Süreci

Boşanmaları da biraz sancılı oluyor. Atatürk ve Latife Hanım batılı gibi evleniyor. Gelin, damat, şahitler. O dönem için henüz uygulanmamış bir usul. Ancak boşanmaları geleneksel oluyor. Atatürk, Latife’yi gönderiyor. Böyle bir tablo gözüküyor.

Bu tablo yabancı basında çokça eleştiriliyor. Hatta bir karikatürde Atatürk, smokinli, batılı, modern maskesinin altında şalvarlı, sarıklı bir tip barındırıyor gibi resmediliyor. Batılı gibi evlendiler, doğulu gibi boşandılar… tarzı haberler çıkıyor.

Yalnız bu haberler yerli basında bu şekilde yer almıyor. Dümdüz, herhangi bir yorumdan, düşünceden, eleştiriden uzak bir haber olarak kamuoyuna duyuruluyor boşanma.

Latife Hanım: Siyaset

Latife Hanım, evliliği boyunca siyasetle içli dışlı oluyor. Siyasi yazışmaları okuyor hatta yazıyor.

Belki de bu yüzden, boşanmalarının ardından, çok şey biliyor diye pek çok kişi tetikte bekliyor.

Siyaset dünyasının bu kadar içinde biri olarak bazı kimselerin sırlarına da vakıf Latife Hanım. Ayrıca aktif bir şekilde siyasete atılabilecek kapasitesi de var. Ama bir şekilde susturuluyor. Bastırılıyor. Sindiriliyor.

Ölümsüz Atatürk’ün Ardından

Atatürk biyografilerinde ister istemez Latife Hanım’a da yer veriliyor ama bu çok derinlikli bir anlatım olmuyor. Daha önce burada bahsettiğim “Ölümsüz Atatürk” kitabının ardından “Latife Hanım”ı okumak etkileyici olacaktır.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan