Biraz Kitap

Shantaram

24 Eylül 2019

Kitap: Shantaram | Yazar: Gregory David Roberts | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Shantaram | Gregory David Roberts

Bir Yeni Zelandalı’nın Hindistan’da geçen yaşamını anlatıyor kitap. Macera, aşk ve dostluk içerikli bir yaşam.

Shantaram

Ülkesi Yeni Zelanda’da uyuşturucu bağımlısı ve soyguncu olan adam, hapisten kaçıp Hindistan’a gidiyor.

Tee dünyanın bir ucu. Bilmediği bir kültür.

Hindistan’da önce bir rehber ediniyor. Bu rehber de ona “Lin” ismini veriyor. Lin, Hindistan’daki yeni yaşamında yazar olarak tanıtıyor kendisini.

Hindistan yaşamına zamanla alışıyor, kültürü öğreniyor, hatta seviyor. İnsanlar da onu seviyor ve ona “Shantaram” ismini veriyor. “Sakin adam” demekmiş.

Lin, aynı zamanda Bombay mafyasına da bulaşıyor. Yasadışı işler yapıyor.

Keyifli Bir Macera

Lin, kitap boyu okuması bana pek keyifli gelen bir yaşam sürüyor. Okuması keyifli ama yaşaması asla keyifli olmazdı. Çünkü ortam çok pis. Hem fiziken hem mecazen pis. Örneğin tuvaleti ortalığa yapıyorlar, okyanusa doğru. Banyo yaparken kıyafetlerini çıkarmıyorlar. Eşler bile birbirini çıplak görmezmiş. Açlık ve hastalık had safhada zaten. Polis teşkilatında korkunç rüşvetler dönüyor. Hatta rüşvet her yerde dönüyor. Kadının adı yok tabii.

Hindistan

Hindistan hakkında iyi bir izlenimim yok. Gidip gördüğümden değil, orada burada okuyup görüp duyduklarımdan. Bu roman da bunu pekiştirmiş oldu. Roman olduğu için gerçek gibi düşünmek yanlış olur ama Hindistan hakkındaki mevcut önyargılarımı pekiştirdi diyebilirim.

Başka Ülkeler Hakkında Romanlar

Buna benzer şekilde başka ülkeler hakkında okuduğum birkaç kitaptan bahsedeyim.

Afganistan hakkında;

Khaled Hosseini’yi örnek verebilirim. Onun romanları da Afganistan’da geçiyor ve Afganistan hakkındaki -özellikle kadınlar için dehşet bir ülke olduğu- önyargımı pekiştirdi. Sitemiz yazarlarından Kübra Mısırlı Keskin bahsetmişti bir tanesinden.
Bkz: 👉🏻 Bin Muhteşem Güneş

Pakistan hakkında;

Pakistan hakkında da benzer bir önyargım var. O da “Ben Malala” kitabıyla pekişti. Yine zulüm, yine acı, yine korku. O da yine aynı yazarımız tarafından bahsedilmişti:
Bkz: 👉🏻 Ben Malala

Finlandiya hakkında;

Bir de iyi bir örnek vereyim. Finlandiya hakkında hiçbir fikrim yoktu. “Beyaz Zambaklar Ülkesinde”yi okuduktan sonra “Ayy ne kadar güzel bir ülkeymiş” dedim, gözlerimden kalp çıktı. Gerçekten öyle mi bilemiyorum tabi.
Bkz: 👉🏻 Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Japonya hakkında;

Japonya ile ilgili bir kitaptan bahsetmiştim burada daha önce. Roman değil, bizzat gidip o ülkede yaşayan ve çalışan bir Türk’ün izlenimleri.
Bkz: 👉🏻 Japon Ne Yapmış

Sizin de varsa böyle bildiğiniz, paylaşın biz de bilelim, ön yargılarımız pekişsin 😅

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan