Satır Arası

Yeni Annelik

20 Eylül 2019

Yazı: Yeni Anne | Yazan: Nalan ErpolatAnne oldunuz.
1. 3. ya da 5. kere.
Planlı ya da plansız,
normal doğumla ya da sezaryen ile.

Bunların hiçbiri fark etmez, daha önce annelik tecrübeniz olsa bile, her doğumda yeniden anne olursunuz ve artık bir candan daha sorumlusunuzdur.

Yeni Anne Kaygıları

Her annenin her doğumda yaşaması gayet doğal olan bir durum vardır ki bu “annelik hüznü”dür. Bu durum, temelde hamilelikte ve doğum sonrasında, kadının bazı hormonlarındaki ani yükseliş ve düşüşten kaynaklanır.

❗️Kısaca hormonal değişiklikler, duygusal dalgalanmalara sebebiyet verir.

Anne yorgunluktan kendini yetersiz hissedebilir;

“Acaba ben bu bebeğe bakabilecek miyim?”
“Büyütebilecek miyim?”
“Ya ona bir şey olursa”
“Ya bana bir şey olursa”

gibi düşüncelere kapılabilir.

Annelik hüznü 15-20 gün ya da 1 ay sürebilir.

Sosyal Medyada Anneler

Bu duyguları yaşayan anne, bunların normal olduğunu, herkesin benzer süreçten geçtiğini bilirse, kendinin farkında olur ve bu dönemi daha rahat atlatır. Yalnız günümüzde, sosyal medyanın her şeyin en güzel ve en parlak yönlerini ortaya koymasının da etkisiyle normalliği unutmak mümkün olabiliyor.

Hiçbir anne, kendisinin yorgunluktan, uykusuzluktan bitmiş, bebeğine zar zor süt vermeye çalışırken, saçı başı dağılmış, bakımsız fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmıyor. Hep mutlu olduğu anlardan, özel günlerinden, makyajlı filtreli birkaç kare paylaşıyor ve annelik duygusunun muhteşem hissettirdiğini yansıtıyor. Anne olmadan önce bu fotoğrafları görmüş olan anneler, aklından geçirdiği tüm bu düşüncelerin anormal olduğunu sanıyor ve kendine şunu soruyor:

“Ben kötü bir anne miyim?”

Bu sorunun cevabı kesinlikle HAYIR. Tüm yaşadıklarınızı kötü değil, normal bir anne olduğunuz için yaşıyorsunuz. Hayatlarının sadece parlak tarafını gösteren tüm anneler de sizin yaşadıklarınızı yaşadı.

Yeni Annelere Kösteksiz Destekler

Yeterli ve olumlu sosyal destek (eş, aile büyükleri tarafından) alabilen anneler de bu dönemi daha rahat geçirirler.

Yeni baba, eşinin duygularını anlayarak, yaşadıklarına saygı duyarak, anneliğin eşine çok yakıştığını vurgulayarak, tabii en önemlisi yeni gelen bebeğin sorumluluklarını paylaşarak eşine destek olmalıdır.

Anneanne, babaanne, teyze, hala gibi büyüklerin dozunda desteği çok önemlidir. Dozunda diyorum çünkü iyi niyetli yardım çabalarının dozunun kaçması ve annenin her şeyine (uyuması, yemesi, bebeği emzirmesi, bebeği tutuşu, uyutuşu, giydirmesi…) müdahale edilmesi destekten çok, köstek olur ve anneyi ayrı bir psikolojik çıkmazın içine sokar.

❗️“Ben bu bebeğe bakamıyorum” düşüncesini arttırır.

Aile büyükleri annenin sıkıştığı ve annenin istediği noktalarda destek olmalı, ve ellerinden gelen yardımı yapmalılar. Eğer belli bir yaşa gelmiş olan aile büyüğünün, müdahalesi çoksa ve bu huyunu değiştirmesi imkansızsa, annenin yapması gereken, bunaltan sözlere kulak tıkamayı öğrenmektir.

Bebeğe nasıl bakılacağı, nasıl emzirileceği, nasıl ve ne kadar giydirileceği annenin sorumluluğundadır ve en doğrusunu o bilir. Anne oldu diye ilk seferde, her şeyi doğru ve dört dörtlük yapacak diye bir şey asla yoktur. Mükemmel Annelik diye bir şey de yoktur. Her şey zamanla öğrenilir ve birkaç denemede o bebek için en güzeli bulunur. (Her kural her bebek için geçerli olmayabilir.)

Geçici Olan Annelik Zorlukları

Zaman zaman anne, hayatının geri kalan kısmını böyle özgürlüğü elinden alınmış gibi yaşayacağını düşünebilir. İstediği zaman uyuyamayacağını, istediği zaman yemek yiyemeyeceğini, dışarı çıkamayacağını düşünebilir ama aslında bu sadece geçici bir süredir. Öyle her bebek ziyaretine gelenin kurduğu “Sen daha dur, bunlar en rahat günlerin” cümlesi kesinlikle doğru değildir. Hayattaki her yeniliğe alışmak zordur. Yeni bir cana da alışmak zordur. Her zorluk gibi, bebeğin huyunu, mizacını tanıyana kadar olan zorluklar da geçicidir.

Bunların geçici olduğunu bilerek yaşamak “annelik hüznü”nün etkilerini azaltır.

Bu duygular 20-30 gün içinde geçmezse anne çok fazla ağlamak istiyor, zaman zaman ani öfke patlamaları yaşıyor, kendini çok fazla yetersiz hissediyorsa, annelik hüznü, depresyona doğru gidiyor demektir. Bu aşamada da çok endişeye kapılmadan, vakit geçirmeden bir uzman desteğine başvurulmalıdır.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Müjdear Gürbüz Kaplan 20 Eylül 2019 at 09:59

    Daha güzel anlatılamazdı.
    Muhteşem bir yazı olmuş Nalan’ım.
    O güzel yüregine sağlık 😘👌😘👏👏

    • Yanıtla Nalan Erpolat 22 Eylül 2019 at 17:05

      Teşekkür ederim Müjdecim, beğendiğine ve yazdığın yoruma çok sevindim 🤗

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan