Sağlıklı Beslenme & Diyet

Hibiskus Çayı

15 Ekim 2019

Yazı: Hibiskus Çayı | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Havaların yavaş yavaş soğuduğu bu günlerde grip ve soğuk algınlığından korunmak için bitki çayları rahatlıkla tüketebileceğiniz sağlıklı alternatiflerdendir. Bu yüzden ben de bu hafta sizlere sizi hem soğuk algınlığından korumaya yardımcı hem de sağlığımız için birçok yararı olan Hibiskus çayından bahsedeceğim.

Mekke Gülü, Jamaica Gülü ve Nar Çiçeği gibi isimlerle adlandırılan Hibiskus Sabdariffaun bitkisinin anavatanı Orta Amerika’dır. Yoğun su tutma kapasitesinden dolayı çöl iklimini sever ve orada yetişir. Ülkemizde de bu bitki genellikle amber çiçeği veya gülhatmi olarak bilinmektedir.

Hibiskus çiçeği mavi, kırmızı veya beyaz renklerde olabilir.

En önemli özelliği topraktaki ağır metalleri depolama potansiyelidir. Bu yüzden ağır metal içeren topraklarda yetişen hibiskusların toplanmaması ve hasat edilmemesi gerekmektedir. Tohumla ya da bitkiden alınan çelikle üretimi yapılmalıdır. Özellikle demir oranı düşük topraklarda yetişen hibiskusların kullanılmaması gerekmektedir çünkü onun iyileştirici özelliği kaybolmuştur.

Hibiskus Çayı’nın Faydaları

▻ Hipertansiyona sahip bireylerde, hibiskus çayı kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Kan şekeri ve yüksek tansiyona karşı fayda sağlar. Dolayısıyla kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve kan damarlarını korur.

▻ Güçlü bir antioksidan özelliklere sahiptir. Böylece kötü huylu kolesterolü LDL’yi düşürür, iyi huylu kolesterolü HDL’yi yükseltir, dengeler. Hipolipidemik ve hipoglisemik özellikleri sayesinde diabet gibi kan şekeri hastalarına da yardımcı olabilmektedir.

▻ Ayrıca güçlü antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikalleri nötralize edebilmektedir. Bu sayede karaciğer ve böbrek hastalıklarına karşı da koruyucudur.

▻ Hibiskus çayı anti tümör ve antioksidan özelliklere sahip protokateşik asit içeriğini barındırır. Bu sayede kansorejenli hücrelerin büyümesini yavaşlatır. Ayrıca akciğer ve mide kanserlerini de önlemeye yardımcı olur.

▻ Zengin C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Anti inflamatör ve anti bakteriyel özelliklere sahip olması soğuk algınlığına, gribal enfeksiyona karşı koruyucudur. Özellikle hibiskus çayının öksürüğü geçirmek için kullanımı yaygındır. Ayrıca aktibakteriyel özelliği sayesinde mantar oluşumunu da engeller.

▻ Magnezyum ve malik asit içeren hibiskus çayı laksatif etki göstererek, bağırsak hareketlerini artırır ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Bağırsaklardaki gazı azaltır, şişkinliği giderir, kabızlığa ve vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur. Ayrıca yemekten sonra hibiskus çayı tüketmek nişasta ve karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kilo kaybına yardımcı olabilmektedir.

Hibiskus Çayı Alınırken Nelere Dikkat Etmeli?

Hibiskus çayını satın alırken koyu kırmızı renkte olan hibiskus yaprağından bir parça tadına bakın. Ağzınızda hafif ekşi bir tat bırakıyorsa onu satın alın. Ekşi tat bırakmıyorsa raf ömrü geçmiştir veya uygun toprakta yetişmemiştir. Ağır metal içerdiğinden dolayı bu tür topraklarda yetiştirilmemeli, bu topraklarda yetişmiş olanları satın alınmamalıdır.

Hibiskus Çayının Yan Etkileri

Her bitki çayında olduğu gibi, hibiskus çayını da tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı hatırlatırım. Hibiskus bitkinin içeriğindeki maddelerden birine karşı alerjiniz söz konusu ise, hibiskus çayının tüketilmesiyle birlikte vücutta istenmeyen alerjik reaksiyonlar gelişebilir.

▻ Hibiskus çayının fazla kullanımı kan basıncını fazlaca düşürdüğü için hipotansif olan bireylerde baygınlığa neden olabilir.

▻ Aşırı miktarda tüketilmesi bazı kişilerde baş dönmesi ve halüsinasyona sebep olabilir.

▻ Hamile olan kadınların tüketmemesi önerilir. Tüketilmesi sonucu birçok bitki çayının etkisi gibi düşük yapma durumuna neden olmaktadır. Emziren anneler ise hibiskus çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarından görüş almalıdırlar.

▻ Vücutta östrojen seviyesini düşürdüğünden dolayı hormon haplarıyla birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır.

▻ Antosiyanin içerdiğinden dolayı hibiskus guatr ve tiroid şikayeti olan bireyler için uygun değildir.

▻ Kardiyovasküler hastalıkları bulunan hastaların, tansiyon ve kolesterol ilacı kullanan kişilerin bu bitkiyi tüketmeden önce doktorundan bilgi alması gerekmekte olup, bu tür bitkiler kullandıkları ilaçlarla etkileşime girerek olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Kaynamış bir bardak suya 2 yemek kaşığı kadar hibiskus yaprağını ekleyin. 10-15 dakika demlendikten sonra süzün. Süzdükten sonra tüketebilirsiniz. İçerisinde bulunan yararlı maddeler etkisini kaybedeceğinden dolayı her defasında taze hazırlanmayı unutmayın. Öğleden önce ve öğleden sonra ara öğünlerinizde birer fincan olarak tüketebilirsiniz.

Daha önce Hibiskus çaylarıyla ilgili tariflerimden bahsettiğim yazılarıma göz atmak için:

📍Soğuk Havaların Vazgeçilmezi Bitki Çayları
📍Serinleten Fit Çaylar

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan