Moda

Podyum Beden Tanımıyor | Sen Nasıl Mutluysan

18 Ekim 2019

Merhaba 😁

İş güç yoğunluğu derken iki haftada bir görüşmeye başladık. Biraz özlem herkese iyi gelir, motivasyonumuz artar, diye düşünürken sevgili editörümüz Didem Ablacığımın da benimle hemfikir olduğunu gördüm.

Bu hafta alışık olmadığımız bedenlere sahip podyum fırtınasını sizler için derledim. Keyifli okumalar dilerim.

“Sen nasıl mutluysan öyle!”Yazı: Podyum Beden Tanımıyor | Sen Nasıl Mutluysan | Yazan: İrem Savaş

Bu cümleyi zaman zaman aklımdan geçiririm. Bunu yapmakta da fayda var. Sizi gereksiz önyargılardan koruyacağı gibi yorum yaparken de empatiyle hareket etmenizi sağlayacaktır.

Kurallar yıkılmalıdır!

Kadın olan her yer çiçek bahçesidir. Tam da öyle olmuş ve kurallar yıkılmış. Haydi şimdi beraber göz atalım. Yazının sonundaki yorum bölümünde düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız hem konu üzerinize sizin fikirlerinizi öğrenir hem de karşılıklı sohbet ederiz diye düşünüyorum 🙃

“Podyum” ve “manken” kelimeleri bize hep 90-60-90 vücutları çağırıştırırdı, doğruya doğru. Oysa son birkaç yıldır dünya markalarının ekran ve dergi çekimleri için seçtiği modellerde farklılıklar görüyoruz. Modellik artık bedensiz meslek haline gelmiş durumda.

Aslında bu durum beni mutlu etti. Çünkü insanların fiziğim hakkında yaptıkları olumlu yorumlar dahi benim pek hoşuma gitmez, böyle belirli bir ölçüt yok ve biz algılara uymak olmak zorunda değiliz ki!

Kate UptonYazı: Podyum Beden Tanımıyor | Sen Nasıl Mutluysan | Yazan: İrem Savaş

“Kabullenmedikleri şeyler, benim değiştiremeyeceğim şeyler. Sütyen bedenimi değiştiremem. Doğal olanı bu!”

Kimileri bu modellerin diğer zayıf meslektaşlarından ayrılmasına sinirlense de vücutları ile moda dünyasına bomba gibi düşen bu 40 beden üstü kadınlar efsane olmaya devam ediyor.

Ashley Graham

12 yaşından beri bu sektörde olan Ashley, dünyanın en ünlü büyük beden modellerinden biri olarak Harper’s Bazaar, Glamour, Elle gibi dergilerde yer aldı.

Güzellik standartlarının çeşitliliğinin okullarda gösterilmesi ve genç kızlarda bu bilincin oluşturulması için elinden geleni yapıyor.

Sürekli “biraz kilo versen taş olursun” lafına maruz kalmak…

İnsanlar bu 40 beden -araftaki kadınları- sürekli zayıflatmaya uğraşır çünkü 36-38 beden olmak varken niye 40 olunduğunu anlamak istemezler.

İnsanların düşündüklerini, kadınları baskılayan beden normlarını takmıyorsanız zaten umurunuzda olmaz ancak 40 bedenseniz bikini için şişman, mayo için de genç ve zayıf hissedersiniz. Bunları aklınızdan silin!

BBC News’te okuduğum bir büyük beden hemcinsimin sözleri de dikkatimi oldukça çekmişti:

İsveçli giyim mağazası H&M, her beden için plaj ürünlerini tanıtmak amacıyla reklam kampanyasında “büyük beden” model kullanması tartışmalara neden oldu. 24 yaşındaki 44 beden model Jennie Runk beden ölçüleri konusunda takıntıya son vermek gerektiğini söylüyor.

“H&M’in plaj giysileri reklamında yer almamın bu kadar dikkat çekeceği hiç aklıma gelmezdi. Ben kendim hiç üstünde durmazken başkalarının benim bedenimle ilgili bu kadar yorum yapması şaşırtıcı geldi.”

Hayat renkli, yeter ki yüzünüz gülsün 🍭

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan