Yoga

Yoga Nidra

23 Ekim 2019

Yazı: Yoga Nidra | Yazan: Fatoş Şahin

Bu hafta Thai Masajı eğiti için Hara Yoga Vedanta Center gittiğimde sevgili Hamsa Saraswati ile Yoga Nidra deneyimini yaşama şansım doğdu. Yaşadıktan sonra da mutlaka yazmalıyım diye düşündüm. Bu muhteşem deneyimi herkesin bilmesi, uygulaması gerekiyordu bence…

5 yıl önce nefes terapisi almış ve kendimdeki değişimi o kadar çok sevmiştim ki bir çok arkadaşımla paylaştım ve her biri için muhteşem katkıları oldu. Yoga Nidra bittiginde vayyy dedim bildiğin nefes terapisinde yaşadıklarım. Yoga öyle geniş, öyle sihirli ki tüm katkı alanlarının başı. Maalesef ki Yoga Nidra çok az merkezde uygulanıyor 😖 Umarım bu merkezler yakın zamanda çoğalır. İstanbul’da yaşayanlar şanslı, bu şansın tüm Türkiye için artmasını diliyorum.

Yoga Nidra Nedir?

Sanskrit bir sözcük olan Nidra uyku anlamına gelir.

Yoga Nidra, aslen “bilinçli uyku yogası”dır ya da “derin gevşeme yogası” da denilebilir.

Simdi önce uykunun ne olduğuna bakalım:

Uyku durumunda kişi genelleme yaparsak; kendinde değildir, kişi her gün uyur ve günlük uyku oranına bağlı olarak da yaşama süresinin yaklaşık 3 ila 4’te birini şuursuz geçirir. Hani bir laf vardır; “dün gece o kadar yorgundum ki ölü gibi yattım.” İşte kişi gerçekten de uyku sırasında ölü gibidir, yaşadıklarını hatırlamaz, rüya görmez, gördüğü rüyaların da belki %80’ini uyanınca hatırlamaz. (Hatırladığı rüyaların da birçok detayını uyanır uyanmaz büyük ölçüde unutur.)

Yoga Nidra’nın hedefi, yine uykuda olduğu gibi kişinin gevşemesi ve rahatlamasıdır, farkı ise; kişinin “bilinçli iken” kendisini gevşetmesini sağlamasıdır. Yoga Nidra’da kişi bedenen gevşer ama zihnin bir seviyesinde kişi uyanık kalır ve farkındalığını korur.

Yogiler, psikologlar ve fizyologlar insanlarda 3 farklı bilinç hali kabul ederler:

▻ Uyanıklık
▻ Rüya
▻ Derin uyku

Yoga Nidra yaparken zihin, bu bilinç halleri arasındaki bir sınırın üzerinde kalır ve beyindeki elektrik aktivitesinin belirli şablonları ile bağlantı içinde olur.

Beta, Teta, Delta & Alfa

Beyin, uyanık haldeyken Beta, rüya halindeyken Teta, derin uykudayken Delta dalgaları yayar. Yoga Nidra ise bilinci uyku ve rüya halleri arasında tutarak Alfa boyutunda dalgalar ortaya çıkarır ve bu dalgaları besler.

Uykuda rüya görme katmanındayken, bilinç altı zihin baskın durumdadır. Bastırılmış korkular, arzular, baskılanmışlıklar ve derinlerdeki düşünceler aktif bir şekilde kendini ifade alanı bulur. Deniz Erten‘in İşaret serisi 2. kitabını okurken nefes terapisinde birçok konuyu nasıl çözümleyebildiğimi anlamıştım. Yoga Nidra’nın bana açtığı alanda da da bunu yaşadım.

Derin uykuda bedenin gevşemiş ve rahatlamış olması gerekir. Yoga Nidra yaparken içine girdiğimiz halde, uyanıklık ve rüya halleri arasında oluruz. Bu hal normalde 3-5 dak. sürer. İşte Yoga Nidra yaptığımız süre boyunca rüya ve uyanıklık hali arasında gider gelirken, Beta ve Teta dalgalarının arasında Alfa dalgaları patlamaları yaşanan uzunca bir süre oluşur.

Alfa dalgaları boyunca derin gevşeme, bilinçli rüya görme ve arketipsel görüntüler deneyimlenir. Yoga Nidra, aradaki bu alfa dalgalarının oluştuğu süreyi daha uzun hale getirmeyi bize öğretir.

Pek çok insan uykuya dalarken betadan deltaya, uyanık halden rüya görme haline birden geçtikleri ve alfa dalgalarının ağırlıklı olduğu dönemi yaşamadıkları için yorgun uyanırlar. Kaslarını, zihinlerini ve duygularını gevşetememişlerdir. Derin gevşeme uyku halindeyken bile ancak alfa dalgalarının yoğun olduğu süreçte gerçekleşebilir. bu yüzden Yoga Nidra uygulamaları yapan kişilerde uyku kalitesi yükselir, uyuyamama sorunu çözülür.

Yoga Nidra yapmak, hem zihnin hem de bedenin kendini yenilmesi hatta onarması bakımından yararlı olur.

Yoga Nidra (bütünleşerek uyumak) tam bir fiziksel, zihinsel ve duygusal gevşeme haline ulaşmak için sistematik ve bilimsel bir yöntemdir. Düzenli uygulandığında stres kaynaklı tüm gerginlikler giderilir, kişinin uyku ihtiyacı azalır. Kişi zinde, mutlu ve gerçekten dinlenmiş biçimde uyanarak güne pozitif başlar.

Yoga Nidra, “Uyku Yogası” ya da “Yogik Uyku” olarak Türkçeleştirilebilir.

Ortalama kırk beş dakika süren uygulama sırasında kesinlikle uyunmamalıdır. Başka bir deyişle yapılması gereken bilinçli bir uykudur.

Yogik uykuda bedensel etkinlik en az düzeydedir. Zihin ise sistematik bir şekilde, önce tek tek organları rahatlatır. Fiziksel rahatlama sağlandıktan sonra sıra daha derinlerdedir. Nefese yoğunlaşılır; bu, yatarak yapılan bir tür meditasyonu andırır, Zen Meditasyonuna benzer bir şekilde nefesler sayılır. Son bölüm, görselleştirmeler bölümüdür. Zihinle kasların tam gevşemesi, nefeslerle gerginliklerden arınmanın ardından tam bir imgelem dünyasına girilir.

❗️Bir rehber eşliğinde yapıldığında etkili sonuç alınır.

Yogik Uyku, tam olarak uygulandığında dört saatlik bir uykunun sağladığı dinlence sağlanır. Bu, her gün yarım saatlik uyku yogası yapılarak dört saat az uyunacağı anlamına gelmez. Uyku saatinin azaltılması başka etkenlerle de bağıntılıdır, yoga buna sadece yardımcı olabilir.

Binlerce yıldır yogiler tarafından bilinen bu mükemmel rahatlama tekniğine kimi zaman Yogi Uykusu da denir. Yaklaşık kırk yıl önce Bihar School of Yoga’nın kurucusu Swami Satyananda Saraswati tarafından tantralara dayandırılarak günümüzdeki şekli verilmiş ve dünyaya tanıtılmıştır.

Yoga Nidra yapılırken kişi başlangıçta uyuyakalabilir, bu son derece normaldir. Bize gevşeme talimatı verildiğinde bir süre sonra ister istemez uykuya yenik düşebiliyoruz. Ama zaman ilerledikçe, kişi şuurunu koruyarak, bedensel ve zihinsel gevşemeyi yapabilecektir. Bu biraz çalışma gerektirmektedir.

Yoga Nidra’da Aşamaları:

1. Adım:

Vücut sekli; Ölü Yatışı/Ceset Duruşu olarak adlandırılan Şavasana’da sırt üstü uzanır.

2. Adım:

Bilinçli nefes bununla birlikte nefes ve zihinsel sakinleşme de sağlanır.

Sevgili Hamsa bu noktada önce kare nefes egzersizi yaptırdı. 4-5 sn kadar nefes al, bi’ o kadar tut, bi’ o kadar ver, bi’ o kadar tut. Alırken canlanma hisset, dururken odak, verirken gevşeme, dururken sessizlik.

Bunlar dört mevsim gibi içinde aksınlar. Alırken bahar, tutarken yaz, verirken sonbahar, verdiğinde kış. Mikro verilerinin mevsimlerini yakından takip. En az orta derinlikte eğer aklın kolay kaçıyorsa dışarı daha derin nefes al.

3. Adım:

Yerçekimi Farkındalığı

Önce bedensel farkındalık sağlanır. Kişi aşağıdan yukarıya doğru tüm bedenini hisseder, tüm bedeninin farkına varır. Sonra beden aşağıdan yukarıya doğru gevşetilir.

4. Adım:

Sankalpa: Kısaca karar alma sanatı.

Bir sonraki yazımda “Sankalpa nedir?” üzerine yazacağım çünkü detayı hak edecek kadar önemli.

Sankalpa’nı içinden 3 kez iç alemlerine yayın yapar gibi bakınız yönünüz şu dercesine tekrarla. Sankalpa’ya yönelik tavrınız ciddi ama samimiyetle olsun. İsteyerek ama sorumlulukla. Sanki bu bir imzalı kontratmışcasına. Karşılığını verebilir ve taahüt edileni alabilirsiniz. Karşılığını vermeyebilir, bedelini ödeyebilirsin. Sana karşı da çalışabilir seninle de. Artık bir niyetin var.

5. Adım:

Histe yoğunlaşma

“Bazı hisleri tanıtacağım, bazı hisleri anlatacağım, onları zihninde sen yaşayacaksın. Anlatının arasını altını, etrafını sen dolduracak hissini sen yaşayacaksın” diyerek başlıyor ve bu arada farklı hisler arasında (acıdan mutluluğa, hastalıktan, sağlığa soğuktan, sıcağa, ağır olmaktan, hafif hissetmeye…) geçiş başlıyor.

6. Adım:

Rast gele objeler

Bu adımda rast gele objeler sıralıyor hiçbir anlamı olmayan, en hızlı şekilde zihninde canlandırıp geçeceğin objeler. Sarı bir kedi, koşan kız çocukları, kapalı bir bakkal, bisiklete binen çocuklar, kafası kazınmış bir keşiş, sessizlik, ışık, düşmüş bir yaprak, ihtişamlı bir kilise, parlak bir saat, bir boz ayı, güzel derlenmiş çiçekler, uzun asvalt yollar gibi gibi. Böylece kişi psişik sembolleri (Yantralar, mandalalar) görür ya da bedenleri/kılıfları (kosha) teker teker hisseder vs vs…

7. Adım:

Bir hikaye.

Burada bir hikaye anlatılıyor. Hikâyenin ana hatları ondan detaylar senin bilinç altından gelecek.

Çalışmanın konusuna göre kişi “görselleştirme” yoluyla evrensel birliği deneyimler, çakralarını hisseder ya da sadece nefesini hisseder.

8. Adım:

Kişi rehberinin yönlendirmesiyle tekrar bedensel farkındalığa geri döner.

Tümde şifa olması niyetiyle 💫🍀

Fatoş Şahin

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan