Sağlıklı Beslenme & Diyet

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar

12 Kasım 2019

Yazı: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Kış mevsimi yaklaşırken bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı besinlerden biri de tabi ki zengin vitamin ve mineral içerikleriyle çorbalar oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmasının yanı sıra çorba tüketmek kışın azalmaya başlayan sıvı tüketiminizin de artmasını sağlıyor. Ben de bu yüzden bu hafta sizler için benim de severek tükettiğim farklı tadlardan oluşan sağlıklı çorba tariflerinden bahsetmek istedim.

Kış Sebzeli Çorba

Malzemeler
2 adet patates
2 adet havuç
2 dal pırasa
1/2 adet soğan
3 su bardağı tavuk suyu( dilerseniz et suyu da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yaprak taze fesleğen
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz (eğer tavuk suyunuz tuzluysa, tuz ilave etmeyebilirsiniz)

Hazırlanışı
Havuçların ve patateslerin kabuklarını soyup iyice yıkayıp, iri iri doğrayın. Pırasaları da iyice yıkayın ve ince ince dilimleyin. Tereyağını ve zeytinyağını eritin. Erittiğiniz yağ karışımına soğanları ve pırasayı ekleyerek kavurun. Üzerine havuç ve patatesleri de ekleyip 4-5 dakika soğanlarla beraber kavurun. Bu aşamada tuz ve karabiberleri ekleyin. Tavuk suyu ve sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte havuç ve patatesler iyice yumuşayana kadar pişirin. Pişirdiğiniz çorbanın üzerine taze fesleğenleri doğrayıp, ilave edin. Hazırlamış olduğunuz çorbanızı kaselere koyup servis edebilirsiniz.

Zencefilli Havuç ÇorbasıYazı: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
5 adet havuç
1 adet patates
2 adet küp şeker büyüklüğünde taze zencefil
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber

Hazırlanışı
Soğanları yemeklik, patates ve havucu da aynı büyüklükte garnitürlük boyutunda olacak şekilde doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. İlk önce soğanları kavurun. Patates ve havucu da ekleyip, soğanlarla beraber kavurmaya devam edin. Sarımsak ve zencefili aynı havanda döverek ezin. Soğan, patates ve havuca zencefil ve sarımsağı ilave edin. Üzerine yavaş yavaş suyu dökün. Tuz ve karabiberi de ilave ederek kaynamaya bırakın. Havuç ve patates iyice yumuşayınca el blenderi yardımıyla çorbayı pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çekin. 5-6 dakika daha kaynamaya bırakın. Altını kapatın. Arzu ederseniz kendi damak zevkinize göre kekik, biberiye veya dereotuyla servis edebilirsiniz.

Karnabahar ÇorbasıYazı: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Malzemeler
• 1 adet küçük boy karnabahar
• 1 adet orta boy patates
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 2 adet kereviz sapı
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 4 su bardağı sıcak et suyu
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı un
• 1,5 su bardağı süt
• 1/2 çay kaşığı tuz
• 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Hazırlanışı
Karnabaharların kök kısmını kestikten sonra çiçeklerine ayırın ve sap kısımlarını kısaltın. Bol suda yıkadıktan sonra fazla sularını süzdürün. Kabuklarını soyduğunuz patates ve kuru soğanı iri parçalar halinde kesin. Kereviz sapını ince ince doğrayın. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırdıktan sonra karnabahar, patates, kuru soğan ve kereviz sapı parçalarını hafif bir renk alana kadar soteleyin. Sotelenen sebzelere sıcak et suyunu katıp orta ateşte 20-25 dakika kadar haşlayın. Çorbaya kıvam ve lezzet verecek terbiye karışımı için; tereyağını ayrı bir sos tenceresinde eritin. Unu katıp kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. Soğuk sütü azar azar katıp, topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırdıktan sonra kıvam alan sosu ocaktan alın. Karnabahar ağırlıklı olmak üzere et suyunda haşlanan sebzelere hazırladığınız sos karışımını ekleyin. Son olarak; tuz ve taze çekilmiş tane karabiber eklediğiniz karnabahar çorbasını, kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirdiğiniz çorbayı sıcak olarak servis edin. Arzu ederseniz çorbayı, kırmızı toz biberle yakılmış tereyağı ince kıyılmış dereotu ya da kruton ekmek küpleriyle de süsleyerek servis edebilirsiniz.

Terbiyeli Sebzeli Tavuk ÇorbasıYazı: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Malzemeler
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 4 adet tavuk göğsü
• 2 adet orta boy havuç
• 1 adet büyük boy patates
• 3 su bardağı su

Terbiyesi için
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 4 yemek kaşığı un

Hazırlanışı
Orta boy bir tencerenin içine tavukları koyun ve üzerine 3 su bardağı kadar su ilave edip güzelce haşlayın. Haşladıktan sonra tavukları çıkarın. Suyunu bir kenara alın. Tavukları küp küp doğrayın. Patatesin ve havuçların kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Orta boy bir tencerenin içerisine sıvı yağı alın. Üzerine havuç ve patatesleri atarak yumuşayana kadar kavurun. Kavrulan sebzelerin üzerine tereyağı ve unu ilave ederek kavurmaya devam edin. Ardından üzerine ayırdığınız tavuk suyunu ekleyin. Bu aşamada azar azar eklemeye ve karıştırmaya dikkat edin. Ardından içerisine haşlanmış tavukları ekleyerek bir süre daha kaynatın. Tüm sebzeler güzelce yumuşadığında ocaktan alın ve üzerine karabiber serperek sıcak sıcak servis edin. Arzu ederseniz üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyebilir, toz kırmızı biber, karabiber serpebilir veya kroton ekmekle servis edebilirsiniz.

Zerdeçallı Mercimek ÇorbasıYazı: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Malzemeler
• 1 adet kırmızı soğan
• 1 diş sarımsak
• 1 adet büyük boy patates
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1,5 su bardağı sarı mercimek
• 1,5 çay kaşığı zerdeçal
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 3 su bardağı su

Hazırlanışı
Soğanın ve patatesin kabuklarını soyun. İnce ince küpler şeklinde doğrayın. Sarımsağın kabuklarını soyun ve ezin. Mercimekleri iyice yıkayıp fazla sularını süzdürün. Derin bir tencerenin içerisine tereyağı, zeytinyağı ve soğanları alarak kavurmaya başlayın. Üzerine mercimek ve patatesleri ilave edin. Kavurmaya devam edin. Kavrulduklarında su ve zerdeçalı ilave ederek kısık ateşte sebzeler ve mercimek iyice yumuşayana kadar pişirin. Ardından tüm baharatlarını ve tuzunu ilave ederek ocaktan alın. Blenderdan geçirdikten sonra dilerseniz süzebilirsiniz. Arzu ederseniz üzerini pul biber ve kroton ekmekle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Sütlü Brokoli ÇorbasıYazı: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Çorbalar | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Malzemeler
• 800 gram brokoli
• 1 adet büyük boy beyaz soğan
• 1 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı beyaz un
• 1 yemek kaşığı beyaz sirke
• 2 su bardağı süt
• 4 su bardağı sıcak sebze suyu (ya da tavuk suyu)
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 adet defne yaprağı
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı beyaz biber

Hazırlanışı
Soğanı yemeklik doğrayın. Sıvıyağı tencereye alın ve kızdırın, hemen ardından soğanları ekleyin. 2 dakika kadar soğanı soteledikten sonra tereyağını ekleyin. Tereyağın erimesinin hemen ardından ince ince kıyılmış sarımsağı ekleyin. Soğanların iyice yumuşadığına emin olduktan sonra unu eleyerek ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Unun kokusu çıktıktan sonra sirkeyi ekleyin ve hızlıca tencerenin dibine yapışan unların kazıyın. Sirkenin ardından da soğuk sütü ekleyip hızlıca karıştırın. Unun sütün içerisinde dağılması ve kıvam vermeye başlamasının hemen ardından, sebze veya tavuk suyunu da ekleyin ve şöyle bir karıştırın. Küçük parçalara bölüp, yıkayıp , suyunu süzdüğünüz brokolileri de sıvı karşıma ekleyin. Defne yaprağını da tencerenin içine atıp kaynama noktasına gelmesini bekleyin. Kaynama noktasına gelince, altını kısın ve brokoliler iyice yumuşayıncaya kadar tıngırdamaya bırakın. Brokoliler yumuşayınca, tuz ve beyaz biberi ekleyip, defne yaprağını dışarı çıkarıp, çorbayı blender yardımıyla istediğiniz pürüzsüzlüğe gelene kadar ezin. Arzu ederseniz kendi damak zevkinize göre karabiber, pul biber gibi baharatlarla servis edebilirsiniz.

▻ Çorbaları tüketirken 1 kepçe çorbanın 1 dilim ekmek yerine geçtiğini hatırlatırım.

▻ Ayrıca siz de kendinize birçok besinle, kendi damak tadınıza hitap eden birçok çorba çeşidi de yaratabilirsiniz.

▻ Daha önce verdiğim farklı çorba tarifleri ile ilgili yazım için 👉🏻 Hem Sağlıklı, Hem Lezzetli Kış Çorbaları

Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan