Bilim

Bilime BAAK

15 Kasım 2019

Yazı: Bilime BAAK | Yazan: İlhan Vardar

Bildiğiniz gibi dergimizin sloganı; “İnsana Dair Ne Varsa Konuşuyoruz.”

İki aydır Akıl Tutulması, Bilim ve Astronomi köşelerinde

Veronika Aydın ve Siyasetçi
Matematik Şeytan İşidir
Bilimsel Farkındalık
Atatürk Bilim ve Teknoloji

yazılarımda insana dair önemsediğim “Akıl ve Ruh Sağlığı” ile “Bilimsel Farkındalık” konularında ülkemizdeki aydın ve siyasetçilerimizin yaklaşımlarını eleştirdim. Bu eleştirileri yaparken ortaya somut örnekler koymak gerekiyor. O yüzden bu haftaki yazımda hem bilimsel bir derneği tanıtmak hem de STK’ların sorunlarını somut olarak ortaya koymak istiyorum.

Başlamadan önce kısaca akıl ve ruh sağlığı konusunda birkaç örnek vermeye çalışacağım.

Araştırmalarım sırasında konu hakkında farkındalık yaratmak adına ulaşabildiğim aydınlarımızın yaklaşımı ilgisizlik; siyasetçilerin yaklaşımı hem ilgisizlik hem de böyle bir sorun yokmuş gibi davranmak olmuştur.

Siyasetçilerden aldığım yanıtlardan sadece iki örnek vereceğim ;

“Bu ülkede akıl mı kaldı ki sağlığını düşüneceğiz.”

“Ülkede ekonomi düzelirse ne akıl sağlığı sorunu kalır ne başka bir şey.”

Trajikomik olan ise söz konusu rahatsızlıklar genetik kökenli diğer fiziksel rahatsızlıkları etkileyebilecek özellikte. Daha da komiği 2017 Nisan ayında yayınlanan “S.O.S! ÇIĞLIK” kitabımı bir siyasetçiye takdim ettiğimde aldığım yanıt;

“Ya tuğla gibi kitap kim okuyacak bunu” ardından yanındaki arkadaşına dönerek “Cem bunu sen okuyuver de bana özetini geçersin.”

Sanırım bu kadar örnek yeterli olacaktır.

BAAK – Bursa Amatör Astronomi Kulübü DerneğiYazı: Bilime BAAK | Yazan: İlhan Vardar

30 Kasım 2016 tarihinde bir avuç bilim ve insan sevdalısı tarafından kurulan Derneğin tüzüğünde ekteki ifadeler mevcuttur.

Dernek Vizyonu

Özdeğerler

Saygı: Farklı görüşlere, 7’den 70’e tüm bireylere, canlı cansız tüm varlıklara saygı göstermek.

İsteklilik: Etkinlikleri zorunluluk gereği değil de coşkulu olarak yapmak, amatör ruhu korumak.

Faydacılık: Her etkinlikte toplumsal yarar aramak.

Sanat: Sanatı öne çıkarmak, tüm etkinliklerde güzel sanatların varlığını gözetmek.

İletişim: Vizyonla ilgili tüm kuruluşlarla güçlü iletişim kurmak.

Bilimsel Tutum: Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.”

Dernek Misyonu (Özniyet)

Toplumumuzda bilim kültürünün tam anlamı ile yerleşmesine, bilme merakı, öğrenme isteği ve güzellik arayışı canlı, özgür düşünceli bireylerin yetişmesine katkı sağlamak.

Hedefler

▻ Bölgemizde gökyüzünün güzelliklerini tüm yurttaşlar ile paylaşacak etkinlikleri yapmak, geliştirmek

▻ Kurs, seminer, konferans ve panel gibi astronomi eğitimleri düzenlemek, rutin hale getirmek

▻ Benzer amaçlı kurumlar, dernekler, okullar ve üniversitelerle düzenli ortak etkinlikler yapmak

▻ Bilim kültürü hakkında sosyal araştırmalar yapmak

▻ Bilim kültürü, astronomi içerikli resim, müzik, tiyatro vb sanatsal etkinlikler düzenlemek

▻ Bilim kültürü ve Astronomi içerikli sokak etkinlikleri düzenlemek

▻ Karanlık Gözlem Parkı ve benzeri projelerin hayata geçirilmesi

▻ Kamu yararına çalışan dernek statüsü kazanmak

▻ Işık kirliliği hakkında araştırmalar ve etkinlikler yapmak

▻ Düzenli olarak AÖS (Astronomi Öğretmen Seminer) ve benzeri seminerler düzenlemek

Derneğin Faaliyet Alanı

Dernek; astronomi, bilim, kültür, sanat, doğa ve sosyal alanlarda yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir.

Dernek yönetici ve üyeleri ile yaptığım görüşmelerde ilk olarak “Bu güne kadar amaçlarınız doğrultusunda neler gerçekleştirdiniz?” sorusunu sormak oldu. Aldığım yanıt;

“30’un üzerinde Bursa’nın çeşitli yerlerinde gözlem etkinlikleri, 60’tan fazla ‘Sahte Bilim’, ‘Astrofotoğrafçılık’, ‘Dünya dışı yaşam arayışları’, ‘Teleskoplar’, ‘Nötrinolar’, ‘Işık Kirliliği’, ‘Yıldız Tozundan Evrene Gökbilim’, ‘Enerji Tasarrufu’, ‘Takım Yıldızların Mitolojik Öyküleri’, ‘Uydu Sistemleri’ gibi seminerleri konusunun uzmanı eğitmenlerimiz tarafından dernek merkezimizde, özel ve resmi okullarda ve üniversite öğrencilerine sunduk.

El Yapımı Teleskop Atölyesi

Ayrıca “Kendi Teleskobumu Yapıyorum” atölyemiz ile öğrenciler ve öğretmenlerimize 8 inç ayna çaplı el yapımı teleskoplar kazandırdık.

Gök Atlası Atölyesi

Bunların yanı sıra Bursa’da düzenlenen ScinceExpo, Astrofest, Tübitak 4007, Tübitak 4006 etkinliklerine bilimsel atölyelerle katıldık.

Stem Paneli

Konunun uzmanları ile STEM paneli düzenlendi.

Işık Kirliliği Paneli

Önemsediğimiz ‘Işık Kirliliği’ konusunda Nilüfer ilçesinin Işık Kirliliği haritasını çıkartarak sadece yanlış konumlandırmadan dolayı 2300 hanenin yıllık enerji tüketimini değer olarak da yaklaşık 2 milyon TL’yi atmosfere yani havaya harcadığımızı gördük. (Işık Kirliliği Konusunda geniş bir konu ileriki haftalarda ele alınacaktır.)

2016 ve 2018 yılında konunun uzmanları ile Işık Kirliliği Panelleri düzenledik.

Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretim müfredatında yıl sonundaki konularda anlatılan Astronomi derslerini yılın başındaki konulara alınca Trilye ve Bursa Merkez’de “Astronomi Öğretmen Seminerleri” ile öğretmenlerimize yönelik eğitimler verildi.”

Bu faaliyetleri yaparken nerelerden destek alındığı konusunda; “Evet derneklerin bütçeleri kısıtlı üye aidatları ile döndürmeye çalışıyoruz, dolayısı ile belediyeler, odalar, bilim merkezleri gibi kurumlardan destek alıyoruz. Maalesef bu destekler yeterli olmuyor. Çünkü hedeflerimiz sonuç odaklı çalışmalar olduğu için süreklilik gerektiriyor. Birçok projemizi gerçekleştiremiyoruz.”

Ülkemiz deki bilime bakış açısı olarak yaşanan sorunlar hakkında ise “Siyasi partiler, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını dinlemek adına toplantılar yapıyorlar. Diğer derneklerle birlikte onlarcasına katıldık. Sorunlarımızı anlattık. Ama sadece anlattık. Bu sorunlarla ilgili olarak nasıl bir rapor düzenlendi? Sorunlar ilgili mercilere iletildi mi? Çözüm önerileri konusunda hiçbir geri bildirim alamadık. Seçimler öncesi parti gözetmeksizin Belediye başkan adaylarına bilimsel projeler konusunda raporlar sunduk. Seçimler bitti her şey raporlarda kaldı. Hatta bir gözlem etkinliğimizde Bursa’daki tüm siyasi parti il başkanlıklarına davetiye yolladık. Tek bir katılım olmadı. Tabi bazı etkinliklerimizde sadece çelenk aldık. Şunu da belirtmek istiyoruz; taleplerimiz ekonomik sıkıntılar belirtilerek reddediliyor. Maalesef talep ettiğimiz destekler maliyetli değil. Mesela gözlem etkinliklerimiz Işık Kirliliğinin fazla olmadığı yerlerde yapılmalı. Halkın bu yerlere ulaşımını sağlamak adına araç tahsis taleplerimiz bile karşılanmıyor.

Tüm olumsuzluklara rağmen umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik. Gençlerimize, insanımıza bilimsel farkındalık kazandırabilmek ve bilim kültürünü yaygınlaştırmak adına derneğimizin güçlenmesi için üye sayımızı arttırmak hedefimiz. O yüzden:

https://baak.org.tr/
https://www.facebook.com/bursabaak/
https://www.instagram.com/baak_official/

web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı inceleyerek bilim sevdalılarını derneğimize üye olmaya veya bağış yapmaya davet ediyoruz.”

İlhan Vardar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Namık Çıracıoğlu 15 Kasım 2019 at 19:24

    İlk kez okudum ve çok beğendim. Bundan böyle de takipçisi olacağım.
    Sağ olun, var olun.

    • Yanıtla İlhan Vardar 16 Kasım 2019 at 02:18

      Teşekkürler Namık Bey…..

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan