Satır Arası

Detaylar

29 Kasım 2019

Yazı: Detaylar | Yazan: Nalan ErpolatHayat kolay bir yolculuk değildir. Hiçbir zaman da kolay olmayacaktır. İnsanın yapmaya çalıştığı sadece şartları daha iyi hale getirebilmek için gayret etmektir. Bu yolculukta iyi şartlar için çabalamak da bir o kadar zordur aslında. Sürekli bir telaş, sürekli bir koşturmaca ama en yıpratıcısı sürekli bir kaygı. Bu karmaşıklık içinde atladığımız önemli olgulardan biri detaylardır.

DETAYLARDA BOĞULMAK!!!

Hep söylenen bir söz vardır, sanki nasihatmış gibi söylenir; “Detaylarda boğulma” derler. Bu sözden anlaşılan: “Öylesine, ezbere yaşa. Hiç bir şeyi kafana takma.”

Ne Demek Öylesine Yaşamak

Hayatın akışı içinde sürüklenmek demek. Doğmak, büyümek, büyürken de kendi yaşadığın çevrenin alışkanlıkları ve modaları doğrultusunda eğitim almak, geçimini sağlamak için ve de yaşam standartlarını koruyabilmek için çalışmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak ve aynı döngü içinde çocuklarını büyütmek…

Bu akışta “Evlenmeyi düşünmüyorum” cümlesi kurulduğunda;

“Aaa niye evlenmeyeceksin ki?!!”

Ya da “çocuk sahibi olmak istemiyorum” tercihine

“Çocuksuz olmaz ama”

yorumlarına her an rastlayabiliyoruz.

Dünyaya gelen herkes sanki istisnasız bu akışa uymalıymış gibi

Bir birey belli istekler, düşünceler, belki de kaygılarla akışa aykırı hareket etmek isterse sosyal bir yargılanmaya maruz kalıyor. Bu yargılanmaya karşı bireyin yaptığı savunma “Aman canım, detaylarda boğulma” cümlesi ile karşılık buluyor. Yani detayların insanların hayatları üzerinde, olumlu ya da olumsuz etkileri olduğu gerçeği bir tarafa itiliyor. Daha kötü olan da detayları es geçmek hayatın her alanına yayılıyor.

Bazen insan vücudunda beliren küçük bir detayın gözden kaçması ya da ihmali ile insan ömür boyu telafisi olmayan bir hasar sahibi oluyor hatta belki de hayatını kaybediyor. Bazen küçük ama önemli detaylara dikkat edilmeden atılan bir imza, insanın bütün servetini kaybetmesine sebep oluyor.

Bunlar belki abartılmış uç örnekler gibi görünebilir ama hayatta her uç olayın normal düzeydeki bir olaya indirgenme durumu vardır. Detaylara dikkat eden insanlar tedbirli olur ve bu abartılmadığı sürece iyi bir şeydir. Güzel olan küçük detayları kaçırmak da hayatı tekdüze yaşayıp mutlu olma fırsatlarını kaçırmak demektir.

Geçim sıkıntısı çeken çok insan vardır ama kimileri çok fazla üzgün, kimileri daha az üzgündür. Daha az üzgün olanlar, hayata tutunacak bir detay yakalamışlardır. Hasta olan çok insan vardır ama kimileri mutsuz, kimileri ise tam olarak mutlu olamasalar da umutludurlar çünkü mutlu olmak adına hiçbir detayı es geçmiyorlardır. Birçok insan eğlenceli vakit geçirmek için bir şeyler yapar ama aynı anda aynı yerde olan insanların bazıları gerçekten eğlenir, bazıları ise pek eğlenmiş hissetmezler. Eğlenenler, güzel olan her detayı değerlendirmiş olanlardır.

Bir de bunun tam tersi düşünülmelidir. Tabii ki içinde boğulmamak gereken detaylar da vardır hayatta. Bunlar olumsuz detaylardır. İçinde yaşanılan durum çok iyi de olsa, bütünü çok da etkilemeyen olumsuz detaylar olacaktır hayatta. İnsanların dert edinmeden, çözmeye çalışmaları gerekenlerdir bunlar. Detay oldukları için de çoğu zaman çözümü dert edildiği kadar zor olmayacaktır.

YANİ MESELE

Detaylarda boğulmamakta değil, detayları farketmekte.

Hayat gidişatı güzelken oluşan küçük pürüzlere çok takılmadan, tedbirli olunacak ve mutlu edecek detayları kaçırmamak herkesin kendine olan borcudur.

Sevgiler…

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan