Dalış

Waleabahi, Sulawesi | Endonezya

4 Kasım 2019

Yazı: Waleabahi, Sulawesi | Endonezya | Yazan: Emel Erem

Bu yazım çok özel bir adayla, son yılların çok kullanılan deyişiyle butik bir adayla ilgili olacak. Endonezya’nın Sulawesi Denizi’nde 200 km²’lik Waleabahi ya da kısaca Walea adası. Bu küçük ve son derece bakir adayı Endonezya’dan 50 yıllığına kiralayanlar ise İtalyan bir çift Simona ve Luca.

Ulaşım

Bu güzeller güzeli adaya gitmek çok da kolay değil, epeyce bir yol katediyorsunuz. Nasıl mı? Önce Singapur veya Kualalumpur’a uçuyorsunuz, oradan Manadoya uçuş, oradan da 1,5 saatlik bir başka uçuşla Banggai’ye, Luwuk havaalanına geliyorsunuz. Bu noktada uçuşlar bitiyor ve kara yolculuğu başlıyor. Bir transfer aracıyla (minibüs/otobüs) Pagimana Limanı’na doğru 1,5 saatlik bir yolculuk daha yapıyorsunuz ve bir sürat teknesine binip onunla da yaklaşık 1 saat 15 dk’lık bir yolculuk sonunda Walea adasına ulaşıyorsunuz.

Tabii bütün bunlar yazıldığı kadar seri olmuyor, havaalanlarında beklemeleri de unutmamak lazım. Mesela biz Manado’daki uçağımız iptal edilince 1 gün bir otelde kalıp ertesi gün tekrar havaalanına geldik, uçuşlar bitip minibüse bindiğimizde 5 dk sonra tüm ekip ilaçlanmış gibi baygın uyumuşuz. Cama yasladığım başımı ve kulağımı çarpa çarpa sol küpem uçup gitmiş. Bense adaya gelene kadar farketmemişim 🙄

Waleabahi

Yazı: Waleabahi, Sulawesi | Endonezya | Yazan: Emel EremTekne, Walea’ya yaklaşırken gördüğüm denizin rengini, şeffaflığını ve içinde uzanan mercan kayalıklarını bugün bile büyülenmiş gibi hatırlarım. Gördüğüm en güzel manzaralardan biriyle karşılaşmıştım. Sonrasında adanın nasıl özel olarak korunduğunu, doğallıktan ödün vermeden kurulmuş bir resort olduğunu da Simona ve Luca’dan detaylıca dinledik.

Waleabahi, Sulawesi denizinin tam ortasında yer alıyor. Burası bir Marine Park. 13 konaklama birimi var ve en çok 35 konuk ağırlıyor. Evler tamamen naturel malzemeden yapılmış. Ahşap, doğal taş ve cam dışında malzeme kullanılmamış. Çift çatı (katu) ve çift duvarla inşa edilerek serin olması sağlanmış. Yani klima yok fakat ihtiyaç da yok.

Sıcak su ihtiyacı da güneş enerjisiyle hallediliyor. Resort’te kullanılan şampuan ve vücut losyonu vs meyve ve doğal baharatlarla özel olarak adada üretiliyor. Çok iyi bir arıtma sistemleri var ve denizi kesinlikle kirletmiyorlar.

Dalış

Dalışlar daha çok minik deniz canlılarını, ama gerçekten çok nadir görülenlerini ve muhteşem çeşitlilikteki mercanları içeriyor. Tecrübeli dalış rehberleri gözle görülmesi neredeyse imkansız olan bu minik canlıları bulup göstermekte çok ustalar.

Relax dalış cenneti isteyenler burayı çok sevecektir.

Biraz da Simona ve Luca’dan bahsedeyim.

Yazı: Waleabahi, Sulawesi | Endonezya | Yazan: Emel Erem

Tabii ikisi de dive master fakat bir o kadar da mutfakta uzman iki gurme onlar. Malzemelerin büyük bir kısmı İtalya’dan geliyor, sabah gün doğarken iskelenin en ucunda yogayla güne merhaba diyen Simona öğlen yemeğinde leziz ikramlarla, akşamsa leziz ikramlarına ek olarak zerafetiyle ve şıklığıyla karşınıza çıkıp, yemekte kullandığı malzemeyi, işte peynirin nereden, zeytinyağın vs nereden olduğu bilgisiyle, menüyü anlatıyor.

Yemeklerle şarap eşleştirmeleri için sahneyi Luca alıyor ardından. Keyifle geçen bir gün güzel bir geceyle bitiyor.

Evlerinden yüzlerce kilometre uzakta cennetten bir parça Walea’da, harika bir resort oluşturmuşlar. Elbette çalışan bulmak filan da kolay değil böyle bir yerde. Mesela marangozları tüm ailesiyle adada konaklıyordu.

Bazı yerler vardır hiç ayrılmak istemezsiniz oradan, işte Waleabahi’de onlardan biri, dünyanın bir çok yerinde bir çok ada gördüm (bu arada ben bir ada insanıyım/bir ara bunu da yazarım) ama en zor ayrıldığım ada Walea oldu.

Sevgiyle,
Emel Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan