Satır Arası

Gülümsemek ve Yeni Yıl

27 Aralık 2019

Yazı: Gülümsemek ve Yeni Yıl | Yazan: Nalan Erpolat

İnsanoğlunun yüzüne en çok yakışan tavırdır gülümsemek. En güzel makyaj, en güzel yüz filtresidir, en doğal filtredir. Gündelik hayatta, en basit durumlarda bile gülümsemeyi alışkanlık haline getirmiş insanlar için hayat daha güzeldir. Bu insanlar, bir tek kendilerine değil, çevrelerine de iyi gelir. Gülümsemek, insanların moralini düzeltir, günlerini güzelleştirir.

Son yıllarda, “stresin”, “yorgunluğun” arkasına saklanmış birçok nedenden dolayı pek güler yüzlü insan göremez olduk maalesef. Asık suratlı insan sayısı da küçümsenmeyecek kadar çok. Sanal dünyadaki görüntünün aksine, gerçek dünyada herkes yorgun, herkes bıkkın görünümlü, herkes üzgün duruşlu, herkes stresli.

Evet ama nedir bu duruşun gerçek sebebi?

Bazı Sorulara Verilen Cevaplar

Neden herkes hayatta her şey çok kötüymüş gibi davranıyor?
Bu kadar mı yorgun herkes?
Hayat bu kadar mı stres kaynağı?

Bu soruların cevapları “evet” olduğu sürece, insanlar olumsuz duygu durumuna giriyor ve hayatı her “evet”te daha kötü algılıyor ve her seferinde suratlar daha da asıklaşıyor.

Herhangi bir birey, bu sorulara “hayır” cevabını verirse, “Hayat o kadar da kötü olamaz, bir yerden görünen bir ışığı takip ederek yola devam edilebilir” bakış açısını yakalayabilirse, biraz rahatlar ve hafif de olsa bir tebessüm yerleşir dudaklarına. Devam eden olumlu bakış açıları daha büyük gülümsemelerle sonuçlanır.

Gülümsemeyi Zayıflık Olarak Görmek

Toplumsal bir gerçek var ki o da gülümseyen insanın gayri-ciddi algılanması. Anadolu’nun ataerkil aile yapısından gelen bir gelenekle, otorite asla gülümsemez ve hep sert durmak durumundadır. Maalesef, yazılara-kanunlara geçmemiş olan bu toplumsal kuralla, bazı noktalardaki zayıflıklarının farkında olan bireyler, bu yetersizlikleri örtmek için gülümsememeyi tercih ederler. Asık suratlı olduklarında güçlü görüneceklerini umarken aslında sadece kibirli davranmış olurlar.

Kadınların Gülmesi

İçinde yaşadığımız toplumda sık sık görülen-duyulan bir anlayış da, kadınların çok gülümsemesinin basitlik olduğudur. Bu çok yanlış anlayış yüzünden, maalesef sadece insani olarak gülümseyen birçok kadının başına, birçok dert gelebiliyor. Bu durumda, birçok kadın istemese de asık suratlı olmak zorunda hissediyor kendini.

Tüm bu sebepler zincirleme olarak birbirini takip ediyor ve çok az içten gülümseyen insan kalıyor. Bu sebeple de bulaşıcı olan güler yüzlülük etkisini kaybediyor. Yüksek farkındalık ve biraz da gayretle bireyler güler yüzlü olma cesaretini gösterdiklerinde, ortamlar gülümsemelerle güzelleşecektir.

Yeni Yıldan Beklentim

2020 yılından, ben de herkes gibi güzellikler, huzur ve bereket bekliyorum. Ama en çok, gülen yüzler görmek istiyorum çevremde ve tüm dünyada. Tüm bu mecburmuş gibi hissedilen ciddi ya da sert durma tavırları, memnuniyetsizlikler bir tarafa bırakılsın istiyorum; stresin yoğun olduğu hayatta insanların gülerek huzuru bulmasını istiyorum. Gülümsemenin bulaşıcı etkisinin en hızlı ve etkili virüs gibi yayılmasını bekliyorum. Yeni yılda çocuklara en çok öğretilen şeyin gülümsemek olmasını istiyorum.

Yeni yılda her şeye rağmen, gülümseyerek bakalım hayata…

MUTLU YILLAR…

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan