Hayatın Kendi Tasarımın

Kararlarının Altında Kim(ler)in İmzası Var?

19 Aralık 2019

Biliçaltı

Gün içinde en basit kararlarımızdan geleceğimizle ilgili önemli olaylara kadar hayatımız boyunca pek çok karar alıyor ve uyguluyoruz. O gün ne giyeceğimizden tutun da mesleğimize, evleneceğimiz kişiye kadar geniş bir skala. Peki… Bu kararları gerçekten hür irademiz ve bilinçli zihnimizle kendimiz mi veriyoruz yoksa işin içinde bilmediğimiz ya da pek farkında olmadığımız başka mekanizmalar mı var?

Bilinçaltı

Bu soruların cevaplarının peşine düştüğümde son yılların fenomen kavramı ile karşılaştım. Nam-ı diğer “Bilinçaltı”. Hızlı gelişmelere sahne olan sinir bilimcilerin insan beyninin çalışma sistemi üzerine yaptığı keşifler sayesinde çok iyi tanıdığım (daha doğrusu tanıdığımı sandığım) ben, kafamda deli sorular misali “ben kimim”e doğru gitmeye başladı.

Meğer ben ne kalabalıkmışım…

Kişi kendinden bilir işi misali örneği de kendimden vererek anlatayım. Giyim tarzı olarak spor, salaş ve rahat kombinasyonları severim. Ama çoğu alışveriş maceram, hiç tarzım olmayan gayet klasik ya da hanım hanımcık şeyler aldığımı görerek “Allah Allah ben bunu nasıl aldım ki?!” diye şaşırarak biterdi. Sonuçta evden çıkarken düşündüğümle eve döndüğümde elimde olan pek uyuşmazdı.

Ne zaman şu meşhur bilinçaltımla haşır neşir olmaya başladım bu düğümler de çözülmeye başladı. Çocukken bu tür alışverişlere doğal olarak annemle giderdik, annem tercihi kendi tarzında yapardı ve itirazım hep şu cümleyle susturulurdu:

“O ne öyle zibidi gibi… Bak ne güzel oldu hanım hanımcık.”

Sonrasında da hep bu “hanım hanımcık” kalıbı üzerinden müdahalelerle (şunun kızısın, elalem ne der vs vs) bilinçaltıma kazınan bu cümle ben ne zaman alışverişe çıksam devreye girmiş ve benim yerime alışverişlerimi hep annem yapmaya devam etmiş. Bunun gibi kimler kimler var daha. Aile büyükleri, öğretmenlerim, komşu teyze, arkadaşlarım, içine doğduğum çevre ve onun kültürü… Bu liste uzar gider.

Sistem çok net işliyor.

Bilinç; düşünme, plan yapma, problem çözme (analitik zihin), seçim yapma, yargılama, dürtü kontrol merkezi yani mantıklı beynimiz dediğimiz kısım. Ama sinir bilimcilerin “bilinç” dediği, alnımızın hemen arkasında yer alan prefrontal korteks yani mantıklı beyin biz dünyaya geldikten yaklaşık altı yıl sonra gelişimini tamamlıyor. Yani devrede değil. Bilinçaltı ise daha ana karnından itibaren kayıt almaya başlıyor ve bilinç devreye girene kadar gelen tüm bilgileri hiçbir filtreye tabi tutmadan (özellikle de otorite kabul ettiği kaynaklardan gelenleri) kayıt etmeye başlıyor. Sözün özü senin beyninde sana ait olmayan ama kesin kabul gören pek çok kalıptaki düşünce işte bu yaşlarda kendimizle ve çevremizle ilgili “inançlarımız” halinde yerini alıyor ve bilinçaltı yeri geldiğinde bunları bizim için pek güzel kullanıyor.

Fark Edişler

Ne zaman bunu farkettik, artık bu bilinçaltının değil bilincin güdümüne giriyor ama bu fark edişler öyle kolay olmuyor. Biraz çaba ve süreklilik istiyor. Ve bilinçaltını iyi bilmek, çalışma sistemini anlamak size “kendiniz olma” fırsatını veriyor.

Yazımı C.G. Jung’un bir sözüyle bitireyim:

“Siz bilinçaltınızı bilince dönüştürene kadar o sizi yönetmeye devam edecek ve siz ona kader diyeceksiniz.”

Handan Önder

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

8 YORUMLAR

  • Yanıtla Öznur Al 19 Aralık 2019 at 17:26

    Aklına, yüreğine sağlık Handan Ablam. Bize yol gösteren, farkındalığımızı artıran yazılarının devamını heyecanla bekliyorum.

    • Yanıtla Handan Önder 19 Aralık 2019 at 23:05

      Çok teşekkürler canım. Sizlerin beğenisi ve geri dönüşleri en büyük motivasyonum 🌹

  • Yanıtla Mehtap Tunçöz 21 Aralık 2019 at 20:59

    Tebrik ediyorum 👏👏👏👏

    • Yanıtla Handan Önder 12 Ocak 2020 at 16:12

      Çok teşekkür ederim.

  • Yanıtla Nilgün Alpar 22 Aralık 2019 at 01:57

    Canım Handanım, farkındalığı yüksek, pozitif, faydalı, örnek insan, sen ne güzelsin. Bilinçaltına seninle yaptığımız yolculuklar unutulmazdı. Daha çok yazını bekliyoruz.
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Handan Önder 12 Ocak 2020 at 16:12

      Çok teşekkürler canım.. İnşallah daha güzellerinde buluşmak dileğiyle 🙂

  • Yanıtla Mine Özyurt Günesen 12 Ocak 2020 at 21:57

    Elalem örgütüne, bilinçaltı aktivistinden ağır darbe! Gazete başlığı gibi oldu biliyorum, olsun! Sayende yüzleştim bilinçaltımla, altını üstüne getiremesem yerimde sayar dururdum, frenim istersem var artık. Heyben o kadar doldu ki dostum, dağıtma zamanı artık; yaz gelişine, hafiflet kendini, dağıttıkça artar etkisi bilginin. Sözünle, kaleminle hep ol hayatımda 🙏

  • Yanıtla Barış Savaş Tutar 29 Nisan 2020 at 16:48

    Çok ilginç bilgiler öğrendim.Teşekkür ediyorum.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan