Yurt Dışı Gezi

Londra | 1

18 Aralık 2019

Yazı: Londra | 1 | Yazan: Hande Sinan Sönmezerler

Aralık başında ailecek bir işimiz gereği Londra’yı ziyaret etme fırsatımız oldu ancak koşturmaktan ve yoğunluktan kısıtlı şekilde gezebildik. İşin ilginci bu ikinci seyahatim de aynı ilki gibi işle ve yoğunlukla geçince bana ve aileme gezmek için çok az bir zaman kaldı. Bu sebeple bu yazımda ilk ve ikinci seyahatlerimden deneyimleri birleştirerek yazmayı uygun gördüm. Şöyle de özetlersem eğer “48 Saatte Londra” dersem yalan olmaz 😉

Peki az vaktimiz var neleri görsek iyi olabilir? Açıkçası bu tip gezme planlarında lojistik ve zaman, her iki durumun da kısıtlı olması sebebiyle çok önemli olduğundan kişinin meraklarına göre değişir, ben her iki seferde de bana ve bize en uygun olanını seçmeye çalıştım.

Önce en taze seyahatimden başlayacağım. Çocukla gezince ve hava soğuk olunca gerçekten kısıtlı olan vaktimizi Noel eğlencesinin de olduğu Hyde Park Winter Wonderland panayırında geçirdik çoğunlukla.

Winter Wonderland

Winter Wonderland, Hyde Park’ta kuruluyor ve merkezi bir noktada olunca yönlendirme tabelaları sayesinde de ulaşımı oldukça kolay. İçeri girerken biz sadece gezme amacıyla gidince para ödemedik ama içeride ücretli alanlar var ve hatta gördüğüm kadarıyla biletleri İnternet üzerinden satın alabileceğiniz yerler var. Mesela bu seneki biletli alanlardan birkaçı dönme dolap, Noel sirkleri, Paddington On ice (Yani çizgi filmi olan Ayı Paddington’ın buz pateni gösterisi), buz pateni sahası, buz heykeltıraşlık atölyeleri ve bir çok başka aktivite…

Benim en çok sevdiğim ise içeride yapılmış olan her bir binanın veya alanın insanı havaya sokan bir atmosfer yaratmak için oldukça özenli olması oldu. Yani uyduruk bir mimari ile karşılaşmadım ve bu çok hoşuma gitti, mesela Bavyera konseptli alan tam bir Alman köyü havası vermişti. Oğlumuz özellikle çarpışan otomobile binmek isteyince biz de onu mutlu etmek istedik ve çok eğlendik 😁

Kolay gezilebilen, rahat ve tertemiz bir Noel panayırı diyebilirim.

Buradan çıkıp biraz yürüyünce Kraliyet Ailesi’nin mekanı Buckingham Sarayı bulunuyor.

Buckingham Sarayı

Yazı: Londra | 1 | Yazan: Hande Sinan Sönmezerler

Biz kraliçeyi bu seferlik el sallayarak geçtik (maalesef ilk sefer gelişimde de aynısı olmuştu 😔) ama aslında gezmek isterseniz İnternette pek çok tur bileti var. Örneğin; Kraliyet Muhafızları nöbet değişim töreni ve sarayda bazı kısımları gezebileceğiniz bir tur veya bütçeniz kısıtlıysa Kraliçenin Galerisi turu, Yürüyüş Turu ve Akşam Üzeri Çayı Turu gibi eğlenceli turlar bulunuyor.

Bir sonraki gidişte havaların da biraz daha güzel bir zamanına denk getirerek mutlaka gezmek istiyorum bu şekilde, hatta Kraliçe gibi çay içmek eğlenceli olabilir 🙃

Buckingham Sarayından çıkıp dümdüz cadde üzerinde yürüyünce ulaşacağınız meydan ise ünlü Trafalgar Meydanı.

Trafalgar Meydanı

İsmini 1805’teki Trafalgar Savaşındaki İngiliz zaferinden dolayı alan Trafalgar Meydanı, Westminister’da Londra’nın merkezinde bulunuyor. Etrafında National Gallery (Ulusal Galeri), St-Martins-in-the fields Church gibi önemli binalar konumlandırılmış. 14-17. yüzyıllar arasında Kraliyet Ahırlarının bulunduğu bir alan imiş ama 19. yüzyılda ahırlar Buckingham Sarayı’na taşınmış. John Nash tarafından yeniden düzenlenen meydan, resmi olarak 1844’te açılmış. 2003’te de yayaların önceliği düşünülerek yaya trafiğine göre düzenlenmiş.

Burası tarihte anılan büyük olayların meydanı olmuş. Yıl içinde de pek çok etkinliğe ev sahibi oluyor bu meydan, mesela Çin Yeni Yılı Kutlamaları, Pride Yürüyüşü gibi…

İngilizlerin ünlü denizcisi, Trafalgar savaşı sırasında, 47 yaşında hayatını kaybeden Amiral Nelson’un heykeli, Aslan heykelleri, çeşmeler bulunuyor meydanda.

Galeriyi gezebilir, fotoğraf çekebilirsiniz; özellikle çocuklar aslan heykellerinin üzerine çıkmaya bayılıyorlar 😁

Eğer 2020’de fırsatınız olur da 26 Ocak civarı orada olursanız Çin Yeni Yıl Kutlamalarını da görebilirsiniz.

National Gallery (Ulusal Galeri)

Yazı: Londra | 1 | Yazan: Hande Sinan Sönmezerler
Botticelli, Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Gainsborough, Turner, Renoir ve Van Gogh gibi önemli sanatçıların eserleri bulunuyor. Pek çok dilde kulaklıklı bir kılavuz seçeceği var. Güzel haber, ücretsiz! Sadece bazı özel sergilerde ilave makul bir ücret alınıyor.

Yürüyüş mesafesinde St James Park ve başbakanın konutu olan Downing Street 10 Numaralı Ev var. Sokağın girişi ve çıkışı polis tarafından kapalı. Ama biraz bakınca iç kısım görünüyor.

Yine yürüyün, yürüyün… Parlamento Meydanı’na ve Westminster Sarayı’na ve Westminster Katedrali’ne ulaşacaksınız.

Westminster Abbey (Westminster Katedrali)

Kralların, şairlerin, devlet adamlarının, kahramanların veya kötülerin yolları hep bu katedralde birleşmiş, taaaa 960 yılından bu yana. 1066’dan bu yana da taç giyme törenleri burada yapılmakta. Bu güne kadar 16 Kraliyet evlenme töreni yapılmış, 30 Kral ve Kraliçe’nin mezarı da burada.

Genelde Pazar günleri ziyarete kapalı ama diğer günler makul bir fiyata gezebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıda hem bu etkinliklerin resimlerini bulabilir hem de ziyaret saatlerini görebilirsiniz.

Şimdi bu katedralden çıkalım. Yürürken Westminster Köprüsü’nden önce Westminster Sarayı’nı göreceksiniz.

Pekala, bu yazıyı burada sonlandırıyorum ama devamı gelecek. Londra gibi büyük ve tarihi bir şehir kesinlikle tek yazıda anlatılamaz 😉

Yazı: Londra | 1 | Yazan: Hande Sinan SönmezerlerLondra’ya gitmeden bazı film önerileri:

✦ Tabii ki Harry Potter serisi
✦ BBC Sherlock Holmes Serisi
✦ The Crown Dizisi
✦ Tüm James Bond serisi ve en son çekilen Skyfall
✦ Bridget Jones’un Günlüğü
✦ Notting Hill

Londra’ya gitmeden önce bazı yazar ve kitap önerileri:

✦ Charles Dickens – İki Şehrin Hikayesi
✦ Edward Rutherfurd – Londra ( ben de okuyacağım ama göz gezdirdim harika)
✦ Çocuklar için – Kemal’in Londra Günlüğü
✦ Harry Potter serisi

Yararlandığım bazı bağlantılar:

Royal UK
Visit London
Westminster Abbey
 
 
 
Devamı için 👉🏻 Londra | 2
 
 
Hande Sönmezerler Sinan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan