Biraz Kitap

Maymunlar Gezegeni

17 Aralık 2019

Kitap: Maymunlar Gezegeni | Yazar: Pierre Boulle | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Maymunlar Gezegeni | Pierre Boulle

Muh-te-şem.

Ben bu kitaba bir pazar sabahı başladım, akşamına bitirdim. Öyle sürükledi beni. Ve çok da etkiledi. Ters köşe yaptı hatta. Beklemediğim gelişmeler ve beklemediğim bir final oldu.

Maymunlar Cehennemi

“Maymunlar Cehennemi” adlı filmi bilirsiniz. Ben de biliyormuşum gibi girdim konuya ama izlemedim ben. Gerçi yuoo izledim bir tane, Maymunlar Cehennemi 3’ü izlemiştim ama bu hikaye ile tam örtüşmüyor o.

Bu başka, bambaşka. Çok başka.

Doğru sandığınız ya da inandığınız bilgileri, değerleri sorgulatan, bakış açınızı komple değiştiren bir etkisi var kitabın. Yani bende öyle oldu en azından.

Kitabı okuma keyfiniz kaçmasın diye sürprizli yerleri anlatmayacağım. Hatta konuyu bile anlatmasam mı? Az çok tahmin ediyorsunuzdur aslında. Maymunlar var.

Kişi kendinden bilir işi derler, ben bu kitabı okurken çok heyecanlandığım ve şaşırdığım için zannediyorum ki herkes öyle olacak.

Uzay Macerası

Bir yandan da uzay macerası içeriyor hikaye. Uzayda gezegenler arası seyahat yapılan bir dönemde geçiyor olaylar. Ve işte bu gezegenlerden birinde beklenmedik bir hayat yaşanıyor.

Şu kadar çıtlatayım mesela; kendimizi insan ırkı olarak diğer canlılardan üstün görüyoruz. Bunu neye dayanarak yapıyoruz?

Üstün Müyüz Gerçekten?

Konuşuyoruz; düşünüyoruz; aletler yapıyoruz; bilimle, felsefeyle uğraşıyoruz; edebiyat, sanat, müzik yapıyoruz. Ruhumuz var. (Ya da yok, bu aralar tartışılıyor bu mesele.)

(Bu konuda bkz: Incognito/David Eagleman)

Zihnimiz var. (Bu konuda bkz: Beyin: Senin Hikayen/David Eagleman)

Bildiğimiz binlerce yıllık tarihimiz var. (Bu konuda bkz: Sapiens/Yuval Noah Harari)

Bilim son sürat ilerliyor. Çok da uzak olmayan bir gelecekte yapay zekalarla bir arada yaşayacağııza dair görüşler var. (Bu konuda bkz: Homo Deus/Yuval Noah Harari | Bkz: 50 Soruda Yapay Zeka/Cem Say)

Böyle bir alemde hayvanlar kim ki? Konuşamıyorlar, alet kullanamıyorlar, onları evcilleştirebiliyoruz. İnsanlar olarak kendimizi onlardan daha akıllı, daha üstün görüyoruz.

İşte bir yerlerde de kendilerini bizden üstün görenler varsa?

Başka gezegenlerde hayat varsa ve o hayatta dünyada olduğumuzdan başka bir konumdaysak?..

Okuduktan Sonra Konuşalım

Bu kitap hakkında karşımızdaki kişi kitabı okumadan önce değil, o da okuduktan sonra konuşmak daha keyifli olur. O okumadan önce kitabı yerlere göklere sığdıramamalı, merak uyandırmalı, okumasını sağlamalı, okuduktan sonra da “Uffff ne biçimdi değil mi? Manyak bir şey” diyerek karşılıklı övmeli. Tek başına övünce tadı çıkmıyor çünkü.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan