Yurt Dışı Gezi

Birleşik Arap Emirlikleri | Dubai & Abu Dabi

22 Ocak 2020

Yazı: Birleşik Arap Emirlikleri | Dubai & Abu Dabi | Yazan: Melih Daşgın

Gelin bir rota çizelim, ülkemizde kış günleri yaşanırken sıcağı yaşayalım, içimiz ısınsın, doyasıya alışveriş yapabilelim, eğlenceyi doruklarda yaşayalım, lüksün ne anlama geldiğini görelim, uzak olmasın, vizesi de bizi çok uğraştırmasın, son olarak da daha önce gördüğümüz yerlerden farklı bir yer olsun. Parçaları bir araya getirdiğimizde cevap:

Birleşik Arap Emirlikleri

Vize

Öncelikli iş vize. Birleşik Arap Emirlikleri’ne vize var mı, yok mu? Birleşik Arap Emirlikleri’ne girebilmek için vize şart. Ama işin güzel yanı, öyle zahmetli bir süreçten geçmeden, online olarak vizenin alınabilmesi. Ülkemizden, Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden birçok hava yolu firması ve turizm şirketleri vize için size yardımcı olabiliyor. Ücreti ödeyerek, pasaport ve fotoğrafınızı taratıp gönderdiğinizden kısa bir süre sonra vizeniz mail adresinize geliyor. Tek yapmanız gereken, vizenizin renkli çıktısını alıp ülkeye giriş esnasında ibraz etmeniz.

Ulaşım

Birleşik Arap Emirlikleri’ne yolculuk yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor. Ülkemizden uçuşlar genelde direkt, aktarmasız olarak yapılıyor. Karşılıklı olarak İstanbul ve Antalya’dan; Abu Dabi, Dubai ve Sharjah şehirlerine uçuş bulabilirsiniz.

7 Emirlik

Yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi, turizm başkenti ise Dubai. Diğer beş emirlik ise bu ikisine oranla daha küçük.

Hava Durumu

Yıl boyu havanın sıcak olduğu ülkede, en sıcak dönem haziran-eylül arası (ortalama sıcaklık 30-41 derece), en serin dönem ise aralık-şubat arası (ortalama sıcaklık 19-21 derece). Yağış ise çok aşırı olmamakla beraber en fazla şubat ayında görülmektedir. Deniz suyu sıcaklığı ise yıl boyu en düşük 21 derece (ocak-şubat). Bu da demek oluyor ki yılın tamamında denize girebilirsiniz. Ayrıca iklimin çöl iklimi olduğunu, gece-gündüz arasında sıcaklık farkının çok fazla yaşandığını söylemekte fayda var.

Rota

Birleşik Arap Emirlikleri’ni gezmeye, bulacağınız uçak bilet alternatifine göre karar verebilirsiniz. Türkiye’den Dubai’ye uçup, dönüşü Abu Dabi’den veya tam tersini yapmak size zaman açısından fayda sağlayacaktır. Yeterli vaktiniz varsa Abu Dabi ve Dubai’yi, zamanınız kısıtlı ise sadece Dubai’yi tavsiye ediyorum.

Dubai

Birleşik Arap Emirlikleri denince akla gelen ilk yer olan Dubai’den başlayalım. Başlıca geliri turizm olan, global firmaların merkez olarak seçtiği, dünyanın doğusu ve batısı ortasında bulunan adeta mini bir ülke. Bir yanı Basra Körfezi’ne, diğer yanı çöle dayalı olan şehir, adeta bilgisayar oyunundan çıkmış gibi.

Yazı: Birleşik Arap Emirlikleri | Dubai & Abu Dabi | Yazan: Melih Daşgın

Eğlence ve iş hayatının kalbi olan Dubai’de herkese ve her keseye göre bir seçenek bulmak mümkün. Konaklama için, ultra lüks otellerin yanı sıra, hosteller ve ev seçenekleri de oldukça başarılı. Daha önce kaldığınız otellere/evlere hiç benzemeyen yerleri, bu şehirde bulmak mümkün. Altın kaplamalı otel odalarından, gökdelenlerin tepesinde bulutlara yukarıdan bakacağınız evlere kadar birçok seçenek mevcut.

Dubai’de turizm hizmeti o kadar profesyonel veriliyor ki turistleri memnun etmek için neredeyse her şey düşünülmüş. Her zevke göre turizm alternatifi mevcut. Çölde safariden alışverişe, serbest paraşütten, Orta Doğu’da kayak yapmaya, su sporlarından tema parklara kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip.

Peki Dubai pahalı mı?

Evet Dubai, hatta ülke biraz pahalı. Ama bu pahalılık ultra zengin insanların sıkça ziyaret ettiği hatta yaşadığı şehir/ülke için oldukça alışılmış bir durum. Ama kısa bir süreliğine gidilecek ise çok abartı sayılmayacak bir yer diyebiliriz.

Pahalılığının farkında olduklarından mıdır bilinmez, turistik yerlerin, organizasyonların ve hatta restoranların indirimlerini bulabileceğiniz kitapçık+telefon uygulamaları, turizm işini ne kadar iyi yaptıklarının göstergesi.

Bir diğer ucuz sayılabilecek şey ise, petrol. Su gibi petrol bolluğu olan ülkede dolayısıyla taksilerin ucuz olduğunu belirtmekte fayda var. Dubai’yi gezmenin en güzel yollarından birisi de doğal olarak taksi kullanımı. Eğer dilerseniz birçok araba kiralama imkânı da bulabilirsiniz.

Dubai’de alışveriş yapılır mı?

Eğer alışveriş seviyorsanız, cennette olduğunuzu düşünebileceğiniz bir yer Dubai’de sizi bekliyor. Dubai Mall, dünyanın, kapladığı alan itibariyle, en büyük alışveriş merkezi. İçerisinde yüksek ihtimalle kaybolacağınız için girişte herkese harita verilen, sayısız marka ve ürünün olduğu çok büyük bir yer. Aslında buraya sadece alışveriş merkezi demek yanlış olur. Çünkü mağazalara ek olarak, eğlence merkezlerine, spor salonlarına, pazarlara, restoranlara ve dünyanın en büyük akvaryumuna ev sahipliği yapmaktadır. Alışveriş sonrası hemen önündeki havuzda akşamları 18.00’da başlayan The Dubai Fountain Show’u kaçırmamanızı öneriyorum. Müzik eşliğinde, fıskiyelerden fışkırtılan suların danslarını seyrederek, günün tüm yorgunluğunu atabilirsiniz.

Alışveriş denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Dubai’de, vergilendirmenin neredeyse yok denecek kadar az olduğundan dolayı birçok şeyi çok uygun fiyata bulabilir, özellikle elektronik ürünleri ülkemize oranla %30 ucuza alabilirsiniz. Ayrıca her sene aralık-ocak aylarında gerçekleşen Dubai Alışveriş Festivali’nde ekstra indirimler yakalayabilirsiniz.

Ülke genelinde kredi kartı kullanımı oldukça yaygın. Nakit harcama yapan biriyseniz para birimleri olan Dirhem veya her yerde kullanabileceğiniz Amerikan Dolar’ı bulundurmanızda fayda var. Dirhem almak içinse Türk Lirası yerine, Amerikan Dolar’ı bozdurmanız çok daha kolay olacaktır.

Burj Khalifa

Dubai Mall’un hemen yanında, kesinlikle görmezden gelemeyeceğiniz kadar büyüklükte, hatta dünyanın en yüksek binası unvanını elinde bulunduran Burj Khalifa binası ile gezinize devam edebilirsiniz. Ziyaretçilere açık olan 124’üncü katından, tüm şehri 360 derece görebilirsiniz. Aşırı rağbetten ötürü, limitli kapasite sınırına takılmamak için önceden İnternet üzerinden rezervasyon yaptırmak önemli. Özellikle gün batımı saatleri yoğun ilgi görmekte. Dilerseniz bir kat aşağısında (123’üncü kat) bulunan restoranda, yine aynı manzarayı elde edebilir, üstelik kalabalıktan da kaçınabilirsiniz.

Burj Al Arab Otel

Dubai’nin simgelerinden birisi olan, dünyanın ilk yedi yıldızlı oteli olan Burj Al Arab Otel’i de görülmesi gereken bir diğer yer. Lüks kavramınızı değiştirecek olan bu oteli de ücretli turlar sayesinde gezebilirsiniz.

Atlantis Otel

Milyarlarca metreküp kum ile oluşturulan Palm Adası üzerinde konuşlu, her biri birer zenginlik abidesi olan malikâneler ve birbirinden lüks oteller ile adanın en ucundaki Atlantis Otel görebileceğiniz diğer yerler arasında.

Çöl Safarisi

Dubai denince akıllara gelen en sıra dışı olaylardan biri de çölde safari. Bunun için birçok şirket mevcut. Tek yapmanız gereken sizin için en uygununu bulup, rezervasyon yaptırmanız. Çok güzel bir sistem oluşturmuşlar. Belirlenen saatte, sizi kaldığınız yerden alarak çöle götürüyorlar. Diğer araçların da misafirlerini getirmeleriyle çöl içerisinde 4×4 araçların nasıl o şekilde ilerlediklerine şahit oluyor, çöldeki develere binebiliyor, gün batımını çölde izleyebiliyorsunuz. Akşam ise oluşturulan kamp alanlarında eğlenceye kaldığınız yerden devam ederek gün sonunda alındığınız yere bırakılıyorsunuz.

❗️Eğer araç tutma ve panik atak gibi rahatsızlıklarınız varsa veya küçük çocukluysanız bu turdan uzak durmanızı tavsiye edebilirim.

Dubai Marina

Bir diğer “en”ler arasında olan marina görülmeden gidilmemesi gereken yerlerden. Dünyanın ikinci insan yapımı en büyük marinası olan Dubai Marina, barındırdığı onlarca güzel restoran ve kafelerin yanı sıra, 1.7 km’lik yürüyüş parkuru, Jumeirah Beach Residence ile son derece keyifli bir yer. Marina’da ayrıca tekne turu yapabilirsiniz. (Akşam saatlerinde gökdelenlerin ışıklandırmalarının açıldığında yapmanızı tavsiye ediyorum.)

Magic Garden

Dubai merkeze biraz mesafede, Magic Garden diye büyüleyici bir bahçe, bir tema park sizi bekleyen bir diğer güzellik noktası. Birbirinden güzel binlerce çiçeklerin farklı kalıplara sokularak sunulduğu bu güzel bahçeyi görebilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Deria

Eğer altına, tekstile, baharata, otantik ve yerel ürünlere meraklıysanız, Dubai’nin en eski yerleşim yeri olan Deria’ya gitmenizi öneririm. Burası, hem fiyat olarak diğer yerlere nazaran çok daha uygun hem de sadece burada bulabileceğiniz, buraya özgü birçok ürünü barındırmakta.

Başkent Abu Dabi

Başkent olmasına rağmen, Dubai’nin gölgesinde kalan Abu Dabi’ye geldi sıra. Dubai-Abu Dabi arası araçla 1 saat mesafede. Yollar 6 şeritli ve neredeyse uçak inecek büyüklükte.

Yazı: Birleşik Arap Emirlikleri | Dubai & Abu Dabi | Yazan: Melih Daşgın

Ferrari World

Abu Dabi’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden ilki, Ferrari World tema parkı. Çok büyük bir alana kurulmuş, her yaşa hitap eden, harika bir eğlence merkezi. Hatta çocuklardan çok yetişkinlerin daha fazla hoşuna gideceği bu tema parkı özellikle Ferrari’yi yakından incelemek ve dünyanın en hızlı roller coster’ına binebilmek için tercih edebilirsiniz.

Sheikh Zayed Camii

Neredeyse tüm Abu Dabi görsellerinde bulunan Sheikh Zayed Camii ikinci uğrak noktanız olabilir. Hatta olmalı. Çok uzaklardan dahi ayırt edilebilen, farklı mimarisi ve dekorlarının güzelliği, kendisine hayranlık bırakacak tarzda olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz.

Cami içerisine girerken kıyafet kuralı mevcut, ona göre yanınızda kıyafet bulundurmanızda fayda var. Eğer yanınızda gereken kıyafetiniz yoksa, oradan ödünç olarak kullanabileceğiniz kıyafetleri bulmak mümkün. Fotoğrafseverler için kaçırılmaması gereken yerlerden.

Abu Dabi Marina

Son olarak, Dubai Marina kadar büyük ve gösterişli olmasa da keyifli zaman geçirebileceğiniz Abu Dabi Marina’ya gidebilir, yürüyüş yapabilir ve yat manzaralarına karşı keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Birçok şeyin “en” inin burada olduğunu, şimdiye kadar bildiğiniz “lüks” kavramının aslında lüks olmadığını öğrenerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne veda edebilirsiniz.

İyi seyahatler.

Yazı: Birleşik Arap Emirlikleri | Dubai & Abu Dabi | Yazan: Melih Daşgın

🌟 Yukarıda bahsetmediğim ancak planlamalarınıza dâhil edebileceğiniz yerleri aşağıda bulabilirsiniz:

Görülmesi gereken yerler: Dubai Atlantis Aquaventure Waterpark, Dolphinarium Dubai, Butterfly Garden, Global Village, The Green Planet Dubai, Souk Madinat Jumeirah, Meraas, Al seef

Denize girebileceğiniz plajlar: JBR Beach, Kite Beach (çocuk dostu), Black Palace Beach, El Mamzar Beach Park, Hidden Beach ve Umm Sqeim Beach

Doyasıya alışveriş yapabileceğiniz alternatif alışveriş yerleri: The Emirates Mall, Marina Mall, Dubai Outlet Mall, Gold Souk, Ibn Battuta Mall, Spice Souk, Boulevard Dubai

Sanat Galerileri: Alserkal Art District ve Al Quoz Hotspots

Çocuk dostu olan ve çocuklarınızla doyasıya vakit geçirebileceğiniz yerler: IMG Worlds of Adventures, City Walk, Hub Zero, The Green Planet, Bounce Dubai

Tema Parkları: Motiongate Dubai, Legoland Dubai, Bollywood Parks, Riverland

Melih Daşgın

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan