Satır Arası

Gelecek Güzel Nesiller

17 Ocak 2020

Yazı: Gelecek Güzel Nesiller | Yazan: Nalan Erpolat

Okullarda bir ara tatil günü daha geldi çattı. Bir dönemi daha geride bıraktı öğrenciler. Bazı ebeveynler belki çok daha fazla yoruldular ve gerildiler. Geçen yıl da bu tarihlerde “Karne Günü” adlı yazımda, karne günlerinde notlar ve okul durumları için yaşanabilecek ihtimaller vardı, bu gün de bu ihtimallerin mümkün olan bazı içsel sebepleriyle yüzleşelim istiyorum.

Herkes Çocuğunu Sever

Her şeyden önce şunu belirtmek istiyorum ki karne gününde ya da eğitim süreci içerisinde, ebeveynlerin çocuklarına söyledikleri hiçbir şey, kötü niyetli değildir, bu yüzden de katı eleştirileri ya da yargılamaları hiçbir ebeveyn hak etmez. Hedef her zaman evlatların bugünü ve yarını için daha iyisi, daha güzelidir çünkü onlar hayatta en çok sevilenlerdir. Fakat bazen yine iyi niyetli olan içsel nedenler ve konuşurken ağızlardan birden bire çıkan, üzerinde düşünülmemiş kelimeler hedeften şaşabilir. Her şey daha iyi olsun derken ebeveyn-çocuk ilişkisi alt-üst olabilir. Yani kaş yapayım derken, göz çıkarılabilir.

Hayal Kırıklıkları ve Yeni Nesiller

Geçen hafta “Hayal Kırıklıkları” yazımda, herkesin hayatta hayal kırıklıkları olduğunu yazmıştım. Büyük hayal kırıklıkları bütün hayatı etkiler ve maalesef bu etkilerin acısı bazen sonraki nesillerden çıkar. Çok istediği bir şeyi başaramayan birey, çocuğunun o hayale ulaşmasını aynı tutkuyla ister. Kendi yakalayamadığı ya da kendine verilmemiş olan tüm fırsatları, olanakları altın tepsiyle sunar çocuğuna. Ama çocuk her şeye rağmen uğraşmıyordur, en ufak bir gayreti bile yoktur çünkü birey, hayallerin kişisel olduğu gerçeğini atlıyordur. Hayal kendi hayalidir farklı bir birey olduğunu bir türlü kabul edemediği çocuğunun hayali değildir.

Olmayanı Gönülde Büyütmek

Objektif olarak bakılabilirse, bazen hayallerin sonuçlarının gönüllerde olduğu kadar muhteşem olmayacağı da bir gerçektir. İçinde ukde olarak kalanlar, gönülde çok büyük yer tutar, unutulamaz ve gerçekleşmiş olma ihtimali sonucu hep zihinde yüzde yüz pozitiftir. Ama bilinmez. Yaşanmayan hiçbir şeyin sonucu kesin değildir. Kesin olmayan bir sonuç için, çocuklarının hayallerine müdahale etmek de kesinlikle büyük bir haksızlıktır. Aslında belki de kendisine yapılanın aynını çocuğuna yapmaktır. Hayalindekini gerçekleştirmesinin önüne geçip, ileriye dönük bir ukde de onun içinde yerleştirmektir.

Gelecek Güzel Nesiller

Çocukların her biri kendine ait bedeni, zihni, kalbi, huyları, istekleri, beklentileri olan birer bireydir. Anne-babalar yanlarında onlara saygı duyan yol arkadaşları olmalı, manevi ve fiziksel olarak desteklemeli, bazen yürüdüğü yolda düşmesine izin vermeli ama düştükten sonra ellerini ilk tutan olmalılardır. Bunu da koşulsuz sevgilerini çocuklarına hissettirerek yapmalılardır. Hayallerine engel olup, kendi hayallerini onlara hedef yaptırmak, onların hayatla bağını kesmektir, ebeveyn-çocuk ilişkisinin de sonunu getirmektir.

Bu duyguları fark etmek ve doğru davranabilmek, çocukların hayatlarını güzelleştirmektir; güzel hayat yaşayan çocuklar da güzel nesiller yetiştirir; nesiller güzelleşir dünya güzelleşir. Ve güzel dünya, güzel günlerle mümkündür.

Bu karne günü de herkesin evinde güzel bir gün olsun. Güzel günler, güzel tatiller…

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan