Biraz Kitap

Boyalı Peçe

25 Şubat 2020

Kitap: Boyalı Peçe | Yazar: W. Somerset Maugham | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Boyalı Peçe | W. Somerset Maugham

Enfes bir kitap. O kadar beğendim, o kadar beğendim ki bu kadar beğenilebilir. Bir çırpıda okudum.

Kitty

Kitty genç, güzel, neşeli, enerjik bir kadın. Annesi Kitty için iyi bir kısmet istiyor. Ama olmuyor. Annesi Kitty’nin evde kaldığı iması yapıyor. Kitty de tam bu esnada gelen Walter Fane’nin evlilik teklifini kabul ediyor.

Walter çekingen bir adam. Bakteriyolog. Evlendikten sonra Walter’in işi sebebiyle Çin’e gidiyorlar.

Kitty hayat dolu bir kadın ama Walter sessiz sakin, işinde gücünde. Tabii bu Kitty’nin kocasını aldatmasının bahanesi olamaz. Kitty, Walter’ı aldatıyor Charles adında bakan yardımcısı ile.

Boyalı Peçe tam olarak buradan başlıyor.

Kitabın arka kapağında da alenen bu yazdığı için spoiler değil. 🙂

Hikayenin devamı Walter’ın bu sadakatsizlikle ne yapacağı sorusu üzerine ilerliyor. Bu durumda beklenen boşanmadır ama çiftler bunu tercih etmeyebilir de.

Aşk

Kitty, Charles’a aşık. Charles’ın da kendisiyle aynı duyguları paylaştığını sanıyor çünkü Charles sık sık Kitty’e sevgi sözcükleri söylemiş. Fakat:

“Canım, aşık bir erkeğin söylediği her lafı kelimesi kelimesine ciddiye almamak gerek” diyor Charles.

“Bir adam hayatının geri kalanını onunla geçirmek istemeden de bir kadına aşık olabilir.”

Kolera Salgını

Walter ve Kitty kolera salgını olan bir köye gidiyorlar. İkisi de çok mutsuz. Walter mutsuzluktan ölecek kadar mutsuz. Sadece işle ilgileniyor. Kitty, Walter’in hayatını böyle zehir etmesine çok üzülüyor. Anlam da veremiyor.

“Aptal bir kadının kocasını aldatması gerçekten bu kadar önemli miydi? Ve neden kusursuzluğa böylesine yakın olan kocası bu durumu dert ediyordu? Walter kadar zeki bir adamın oran duygusundan bu denli nasibini almamış olması garipti.”

Doğru. Tamam aldattıysa aldattı. Olan oldu. İyi kötü bir karar aldınız, hayatınıza devam edin.

Filmi

Kitabı bitirdikten sonra hemen filmini de izledim. (Türkçeye “Duvak” adıyla çevrilen “The Painted Weil”) O da güzeldi. Onu da çok beğendim. Ama kitaptan farklılıkları vardı. En göze çarpan farklılık filmdeki Walter’in çok ön planda olması. Kitapta Walter adeta bir konu mankeni, ön planda olan Kitty. Filmde ise Walter rolünde Edwart Norton var. Edwart Norton’ı da kitaptaki karakter gibi geri planda tutmak mümkün olmazdı tabii.

Okuyucu Walter’ın kolera ile mücadele kapsamında neler yaptığını bilmiyor. Üçüncü kişilerden öğreniyor sadece çok başarılı olduğunu. Filmde ise Walter’ın mücadelesini birebir izliyoruz.

Filmde Hollywood beklentilerini karşılar şekilde Walter ile Kitty yakınlaşıyor. Kitapta ise asla böyle bir yakınlaşma yok.

Kitabın sonu hüzünlü bitiyor, film ise bir parça mutlu son. Kitap daha gerçek, insani zaaflara yer veriyor. Film ise film seyircisini tatmin edecek şekilde daha yumuşak.

Neticede kitap da film de enfes, süper, müthiş, güzel, etkileyici. Bayıldım.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 25 Şubat 2020 at 19:54

    İyi akşamlar Hülya Hanım,
    Dışardaydım, eve geldim ve Sen ve Ben’deki yazınızı okudum.
    Kitabı hemen okuma şansım yoktu ama o kadar merak ettim ki hemen filmi bulup izledim. Kesin kitap daha güzeldir ama filmi de çok beğendim. Verdiğiniz bilgi için teşekkür etmek istedim.
    Bence de her zaman roman daha güzel oluyor.
    Hoşça kalın.

    • Yanıtla Hülya Erarslan 26 Şubat 2020 at 18:59

      Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
      Filmi beğendiyseniz kitabı da beğeneceksinizdir diye tahmin ediyorum. Ben kitabı daha gerçekçi bulmuş, daha çok beğenmiştim ama bir arkadaşım da filmin daha güzel olduğunu düşünüyor. 🙂

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan