Sağlıklı Beslenme & Diyet

Mate Çayı

18 Şubat 2020

Yazı: Mate Çayı | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Bu hafta sizlere son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde oldukça popüler bir çay olan mate çayından bahsedeceğim. Gelin beraber inceleyelim.

Güney Amerika’ya özgü küçük bir ağaç olan Yerba Mate’nin yapraklarından elde edilen, uyarıcı etkisi olan mate çayı yeşil ve siyah çaya alternatif olarak gösterilmektedir. Brezilya, Arjantin ve Paraguay başta olmak üzere tüm Güney Amerika coğrafyasında sıklıkla tüketilen, geleneksel ve sıcak bir içecektir. Kahveye benzeyen acımsı bir tadı vardır. Ülkemizde maalesef yetişmemektedir. Uyarıcı etkisi dışında hem antioksidanlar hem de vitamin bakımından oldukça zengindir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

İçeriğinde bulunan A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı olan 15 farklı aminoasit türü sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kalp Damar Hastalıklarına Karşı Koruyucudur

İçeriğinde bulunan matenin serum kolesterol ve trigliserit düzeyini düşürmeye yardımcı olup aterosklerozun ilerlemesini inhibe ederek kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. LDL’nin düşmesine yardımcıdır.

Antidiyabetik Etki Gösterir

Mate içeriğindeki antioksidanlar sayesinde ileri glikasyon son ürünlerinin oluşumunu inhibe ederek anti-diyabetik etki gösterir.

Yağ Yakımını Hızlandırır

İçeriğinde bulunan matein metabolizma hızınızı ve enerjinizi artırır. Uzun süreli egzersizlerde daha fazla kalori yakmanızı sağlayarak, yağ yakımınızı, kalp verimliliğinizi artırır ve laktik asit oluşumunu geciktirir.

Zayıflamaya Yardımcıdır

İçeriğinde bulunan kafein, teobromin, kafeik asit türevleri ve flavanoitler nedeniyle uyarıcı bir etki göstererek iştahı bastırır ve sindirimi kolaylaştırır. Zayıflamaya yardımcı olup obezite de kilo verimini destekler.

Konsantrasyon ve Motivasyon Sağlar

İçeriğindeki kafein ve klorojenik asit nedeniyle uyarıcı bir etki göstererek zihni açar, konsantrasyon ve motivasyon sağlar. Kaygıyı azaltır, rahatlatıcı etkiye sahiptir. Depresyonu önler, iyileştirir.

İdrar Söktürücüdür

Ödem atılmasında, şişliklerin giderilmesinde etkilidir.

Yazı: Mate Çayı | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluKimlerin Mate Çayı Tüketimi Sakıncalıdır?

Hamileler ve emziren annelere önerilmez. Kalp ve tansiyon hastaları, kan sulandırıcı, düzenli ilaç kullananlar, kemoterapi alan kanser hastaları mutlaka hekimlerine danışarak içmelidir.

Mate Çayının Zararları Nelerdir?

Mate çayının aşırı tüketimine bağlı olarak kalp çarpıntısı, tansiyon gibi sorunlar gözlemlenebilir. Ayrıca fazla tüketimi yemek borusu ve larinks kanser riskini de arttırabilir. Bunu önlemek adına fazla tüketimden ve uzun süreli kullanımlardan kaçınılmalıdır.

Mate Çayının Günlük Tüketim Miktarı Nedir?

Önerilen günlük tüketim miktarı 1-2 fincandır.

Mate Çayı Nasıl Yapılır?

Genellikle aktarlarda paket olarak satılan mate çayı tarifi, oldukça pratiktir. Kurutulmuş ve minik yapraklar haline getirilmiş mate bitkisi, demleme usulüyle hazırlanarak mate çayı elde edilir. Yeşil çay tadını andıran hafif acımsı bir tadı vardır.

Hazırlanışı için; 1 fincan kaynamış suya, 1 tutam mate çayı ilave edilir. Birkaç dakika demlenir ve süzülerek içilir. Genellikle sade olarak içimi daha çok tercih edilir. Kendi damak tadınıza göre içerisine çubuk tarçın ekleyerek de deneyebilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan