Lıkır Lıkır Kitap

Ya Seninle Başlamadıysa?

3 Şubat 2020

Kitap: Seninle Başlamadı | Yazar: Mark Wolynn | Yorumlayan: İlayda Oylum Güleryüz


Seninle Başlamadı | Mark Wolynn

İzlediklerim, okuduklarım, keşfettiklerim köşesinde bu hafta:

Yaşanan her duygu bize ait olmayabilir. Günün birinde, bir yerde otururken, üstelik her şey de yolundayken kendinizi sıkışmış, bir şeylerin içinden çıkamıyor, aynı şeyleri tekrar tekrar yaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Burası iyileşmek için çok güzel bir nokta.

Mark Wolynn Seninle Başlamadı kitabında tam da yaşanılan bu blokajlardan bahsediyor. Çekirdek Dil’i önemsiyor. Sürekli kullandığınız cümleler kader haritasındaki şehirler gibi. Hatta zihin oralarda gezinirken, “Benim ana vatanım burası mı?” diye de sormadan geçemiyor. Bir nevi kendine varma meselesi. Yolda olmak ise anahtarlar yığını.

Türkiye’de Aile Dizimi, Aile Serisi, Aile Konstelasyonu şeklinde farklı isimlerle bilinen sistem çalışmalarında Family Constellation kolaylaştırıcı olma yolunda öğrenciyim. Kuramcısı Bert Hellinger.

Yaşadıklarımdan, atalarımın yaşadıklarından tekrar doğuyorum.

“Ailemizin öyküsü ‘bizim öykümüzdür’. Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, bu bizim içimizdedir, bize aittir.” – Mark Wolynn

Bu yolda ilerlerken kendime dair birçok tarihi eser çıkardım. Nadide parçalarım müzemde. Onları sık sık ziyaret ediyorum. Darmadağın olduğunda kendi parçalarını toplama meselesi…

Atiye | The Gift | Netflix dizisinde daha ilk bölümde bahsedilen kolektif bilinç ile de ilintili bir çalışma. Yaşadığımız travmaların, anlattığımız ve dinlediğimiz aile hikayelerinin bizdeki izleri. Bu izlerin kimisi derin, kimisi ise “sıyrık”.

Bu bağlamda bir diğer önemli film: Baraka | The Shack | Netflix Kimi filmler, kitaplar ve replikler iyileştirici.

“Sakladığımız sırlar bir şekilde su yüzüne çıkar.” – The Shack

Saklanan sırların genetik miras yolunda bir sonraki nesile borç olarak geçebileceğini düşündünüz mü? Aktaran mısınız? Aktarılan mı?

“O zamanlar fark edemediğim şey, acı veren bir şeye direndiğimiz zaman sıklıkla kaçınmaya çabaladığımız acının süresini uzattığımızdı.” – Mark Wolynn

Önce merhem sonrasında şifa.

Tutulmamış yasların, konuşulmamış olayların beni bu kadar sıkıştıracağını öğrendiğimden beri sır küpü olmamaya karar verdim.

“Ailemizi reddetmek sadece bizi kendimizden uzaklaştırır ve daha çok acı yaratır. Her iki öğretmenim de bunu görebildi. Benim körlüğüm hem gerçek hem de mecaz anlamdaydı.” – Mark Wolynn

Evine git ve evdeki problemini çöz! Ev…

Burada yaşanan sıkıntı, bir sonraki kurulan ilişkide bir düğüm olabilir. Kendi ipimizle güzel motifler çıkarmaya…

İlayda Oylum Güleryüz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Hülya Erarslan 3 Şubat 2020 at 17:48

    Bu kitabı ben de okumuştum 🤗
    👉🏻 https://www.senveben.biz.tr/2018/07/seninle-baslamadi/
     
    Çok etkilenmiştim ben de. Bu aktarım olayı çok olağanüstü geliyor bana. Sıfırdan gelmiyoruz yani, bir şeylerin devamı gibiyiz… Öyle anladım ben.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan