Fizik ve Ben

Elon Musk’ın Yeni Projesi | STARLINK

6 Mayıs 2020

Yazı: Elon Musk ve Yeni Projesi |Starlink |Yazan: Çiğdem Mertoğlu

Herkese merhaba, sizlere bu hafta Elon Musk ve onun “Starlink Projesi”nden bahsetmek istiyorum.

Muhtemelen Elon Musk, ismini aramızda duymayan yoktur. Eğer aramızda onun ismini henüz duymamış olan ya da tam olarak onun ne yaptığından haberi olmayanlar varsa; Musk ile ilgili yazmış olduğum Elon Musk yazımı okuyabilirler.

Musk’ı kısaca tanımlamak gerekirse o, son zamanlarda hem yaptıkları hem de hedefleriyle herkesin dikkatini üzerine çekebilmeyi başarmış dahi bir girişimcidir.

Elon Musk, günümüzde ve gelecekte birçok insana ilham olabilecek hayat hikayesiyle son yılların en ilginç kişileri arasında yer almaktadır. Başardıklarına baktığımız zaman ona ve vizyonuna olan hayranlığımız her geçen gün artmaktadır. Bize hiçbir şeyin imkansız olmadığını, gerçekleştirdiği hedefleriyle birçok kez ispat etti.

Musk, birçok alanda tek başına şirketlerle hatta devletlerle yarıştı. Öyle ki bazı projeleriyle uzun bir süre zirvede yerini aldı. Kendi kurduğu SpaceX şirketinde yapmış olduğu Falcon Heavy Roketi ile son model kırmızı arabasını uzaya gönderdi. Bu olay onun popüleritesini daha da artırdı. Uzun bir süre medya, Musk’ın kırmızı son model spor arabası olan Tesla Roadster’ın uzaydaki yolculuğunu yakından takip etti. Şimdilerde ise tüm dünya Musk’ın yeni projesini konuşuyor. Bu projenin adı; Starlink.

Starlink Nedir?

Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu Interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. (Kaynak: Vikipedi)

Starlink projesiyle dünyanın her yerine uydular göndererek bu uydular aracılığıyla Internet ağı oluşturmayı hedefleyen Musk, 2025 yılına kadar dünyanın her yerine ilk etapta 12.000, daha sonra ise 30.000 uydu gönderecek. Bu uydular aracılığıyla da yüksek hızda ve ucuz maliyetli bir Internet ağı kurmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında ilk uydu 2019 yılının mayıs ayında kendi şirketindeki Falcon roketleriyle gönderildi. Musk, bu projesiyle dünyanın her köşesinde Internet erişimini çok hızlı bir şekilde sağlamayı planlıyor. Musk’ın planı başlangıçta 1GB Internet hızıyla başlayıp bunu 10 GB’e çıkarmak. 2019 mayıs ayından 22 Nisan 2020’ye kadar her ay 60 ile 120 civarı uyduyu uzaya göndermektedir.

Musk, Starlink uyduları sayesinde okyanusun en derinlerinde ve çöllerde yüksek hızlarda internet kullanılabileceğini iddia ediyor. Daha önce de bu tip iddialarını çoğunlukla gerçekleştirdiğini gördüğümüz Musk, muhtemelen bu hayalini de en kısa süre içerisinde gerçekleştirecektir. Bu hayalin gerçekleşmesi sonucunda ise kazanan tüm insanlık olacaktır.

Bir Dahi

Elon Musk’ın hayatını anlatan kitaplardan herhangi bir tanesini okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. O, yaşarken ve de hayatının en güzel, en verimli dönemindeyken “Büyük İnsanlar Listesi”nde yerini almayı başarabilen genç bir bilim insanıdır. Bu noktaya gelmesi ise göründüğü kadar kolay olmamıştır. Biz sadece sonuçları biliyoruz. Fakat o buralara gelene kadar olan süreçte çok çalışmış, çok çabalamış, çok da başarısız olmuş ve çoğu kez inancını kaybedip pes etme durumuna gelmiş.

Başarmış, kaybetmiş sonra yine başarıp yine kaybetmiş… Çok para kazanmış ancak iflas ederek kazandığı tüm parasını kaybetmiş. Ama hiçbir zaman vazgeçmemiş. Kaybettiği gibi kazanmayı da bilmiş. Elbette tüm bunlar göründüğü kadar kolay ve çabuk olmadı.

Elon Musk’ı Elon Musk yapan şeyler; azmi, iradesi, hırsı, çalışkanlığı ve o pes etmeyen karakteriydi kuşkusuz. Onun içindeki ateşi tutuşturan şey ise; hedefleriydi. İnsanlara çılgınca gelen hedefleri… En büyük hedefi de dünya yaşanamayacak duruma geldiğinde Mars’ta oluşturduğu yeni yaşam alanında tüm insanların yaşayabilmesidir. Musk’ın bu dünyayı değiştirecek olan vizyonu herkes tarafından ilginç bulunsa da artık eskisi kadar ütopik görünmemekte. Çünkü o artık insanların güvenini kazanan bir bilim ve iş insanı.

İlk başlarda Musk’ın hayallerini ve yapmak istediklerini duyan insanlar onunla dalga geçmiş olsa da zamanla gerçekleştirdiği hedefleriyle herkesin takdirini topladı. Şimdilerde rakipleri, bilim ve teknoloji meraklısı birçok kişi tarafından yakından takip edilmektedir. Evet, rakipleri bile onu ve yaptıklarını çok sıkı takip etmektedir. Zaten Musk da projelerinin patentlerini herkese açık Internet sayfalarından paylaşmakta. Hem para kazanmakta hem de insanlığa faydalı şeyler yapmaktadır. Bir tek kendini düşünen tüccarlardan farklı olarak o, gerçek bir bilim insanıdır.

Kendine örnek olarak ünlü bilim adamı Tesla’yı alan Musk, şirketine bile vizyonunun gelişmesinde çok önemli bir payı olan Tesla’nın adını koymuştur. Tıpkı Tesla gibi kendini tüm insanlara faydası olabilecek yatırımlar yapmaya adamıştır. Bunun yanında yine de en çok kazanan kendisi oldu. Kazandıkları şeyler ün, başarı, para ve saygı oldu.

Umarım Elon Musk ve yaptıkları bizlere ilham olur. Onu ve onun gibi bilime hizmet eden birçok kişiyi örnek alarak hem kendimiz hem ülkemiz hem de insanlık için faydalı ve güzel şeyler yaparız.

Çiğdem Mertoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

7 YORUMLAR

  • Yanıtla Gökhan aydemir 6 Mayıs 2020 at 19:16

    Kariyerinin başında olan bu saygıdeğer öğretmenimizi kutluyoruz. Umarız yazılarınız büyük bir kitleye hitap eder…

    • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 7 Mayıs 2020 at 00:07

      Çok teşekkür ederim canım kardeşim:) inş:)

  • Yanıtla Günay Aydın 6 Mayıs 2020 at 19:58

    Elon Musk… Hakkında duyduklarımın güzelce toparlandığı, sunulduğu, zevkle okuduğum bir yazıydı.
     
    Teşekkürler sevgili meslektaşım. 😍

    • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 7 Mayıs 2020 at 00:08

      Beğendiğinize sevindim:) Ben teşekkür ederim…

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 7 Mayıs 2020 at 17:24

    Elon Musk sıkı takip ettiğim deli/dahilerden ve onunla ilgili bir yazı gördüğümde sonuna dek merakla okuyorum… Yine harika detaylandırmışsınız, ellerinize sağlık… 👏👏

    • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 10 Mayıs 2020 at 01:13

      Mehmet Bey, beğendiğinize sevindim 🙂 Gerçekten hayran olmamak mümkün değil zekasına ve yaptıklarına 🙂 Bir de baba oldu:)

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 7 Mayıs 2020 at 17:26

    … Ve çocuğuna X Æ A-12 Musk ismini vermiş… 🙄🤔
    Vay be ne dahiler var dedim! 😊😲

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan