Gastronomi

Filtre Kahve mi, Espresso mu?

20 Mayıs 2020

Yazı:Filtre Kahve mi, Espresso mu?|Yazan: Pelin Erem

Taze öğütülmüş mis gibi kahve kokusu anne misali mutfağın dört bir yanını sarıp sarmalarken….

Derin bir nefes al. Kahvenin eşlikçisi o güzel anılar, dostluklar, sevinçler, kahkahalar, paylaşımlar dolsun zihnine.

Uykusuz geçen gecelerini, vermiş olduğun emekleri, aştığın bütün zorlukları gülümseyerek hatırla. Seni sen yapan her şey için şükret.

Mutlu olmak, minnet duymak bazen taze öğütülmüş bir kahve çekirdeği yalnızca.

Zevkler ve Renkler

Konu kahve olunca hepimizin kişisel tercihleri ön plana çıkıyor. Filtre kahvesini içmeden güne başlayamayan da var, cappuccinosunu yudumlayarak keyfine keyif katan da.

Kahve türleri, demleme tekniklerinin yanı sıra farklı süt ve su oranlarıyla çeşitlendiriliyor. Ancak tattaki ayrım temelde tek bir farka dayanıyor.

İçeceğinizin filtre kahve veya espresso bazlı olmasına.

Aynı Çekirdek, Farklı Lezzet

Aynı kahve çekirdeğinden filtre kahve de, espresso da elde etmek mümkün.

Kahve çekirdeklerinin kavrulma süresi, öğütülme şekli ve kahveyi demleme tekniği filtre kahve ile espresso arasındaki tat farkında belirleyici.

Filtre Kahve mi, Espresso mu?

Hızlı Yap, Hızlı Tüket

İtalyan orijinli espressonun ismi hızlı demek olan “express” sözcüğünden geliyor. Kısıtlı vakitte kafein ihtiyacını hızlıca karşılamak isteyenler için espresso benzersiz bir içecek. İtalyanlara göre ideal espressonun yapımı 25-30 saniye aralığında olmalı.

Filtre kahveyi hazırlamak espressoya göre daha uzun sürüyor. Hangi demleme tekniğinin kullanıldığına bağlı olarak bu süre değişkenlik gösteriyor.

Kat Kat Tat

Espresso farklı katmanlardan oluşan oldukça sert ve konsantre bir kahve. Bu nedenle küçük porsiyonlarla servis ediliyor.

İyi bir espressonun üzerinde doğal olarak açığa çıkan yoğun bir krema tabakası oluşuyor. Yağ ve amino asitlerden oluşan bu tabakada altın ve kahve tonlarında köpükler yer alıyor. Karamel renkteki gövde kısmının en altında ise daha koyu renkli bir katman var.

Severek tükettiğimiz cappuccino, americano, latte, mocha, macchiato, flat white, cortado gibi pek çok kahve çeşidinin zeminini espresso oluşturuyor. Bu içecekler kullanılan sıcak su, süt, süt köpüğü, krema ve şurup içeriklerine göre isimlendiriliyor.

Yumuşak Bir İçim

Filtre kahve düşük asiditesiyle espressoya kıyasla berrak ve yumuşak içimli. Kahve çekirdeklerinin arasından uzun sürede süzülen su çekirdeğin kendine has aromasının açığa çıkmasına neden oluyor.

Daha fazla su kullanılarak yapıldığından filtre kahvenin yoğunluğu espressoya göre daha az.

Taze Çekim

Espresso uzun süre kavrulan kahve çekirdeklerinden elde ediliyor ve ince öğütülmesi gerekiyor. Filtre kahve çekirdekleri ise espressoya kıyasla daha az öğütülmeli.

Filtre Kahve mi, Espresso mu?

Çekirdek öğütme işlemini evinize alacağınız basit bir öğütücüyle rahatlıkla yapabilirsiniz. İster espresso, ister filtre kahve olsun taze çekilmiş çekirdekler kahvenin tadında daima fark yaratıyor.

Filtre Kahvenin Kadın Mucidi

Sıcak su kahve çekirdeklerinin arasından bir kaba süzülünce filtre kahve elde ediliyor. Bu işlem için kağıt ya da metal bir filtreden yararlanılıyor.

1908 yılında geliştirilen filtreleme tekniğinin mucidi Almanya’da yaşamış Melitta Benz isimli girişimci bir kadın. Kahve içerken ağzına gelen telveden rahatsız olduğu için, evdeki gündelik eşyalardan bir filtre mekanizması yaratarak patentini alıyor.

İyi bir filtre kahve makinası suyu bir çok farklı noktadan vererek kahvenin zengin aromasını ortaya çıkartıyor. Ancak filtre kahve makinası almak yerine bir sonraki yazımda bahsedeceğim farklı aparatları kullanarak da kahvenizi demleyebilirsiniz.

Basınçlı Suyun Yarattığı Fark

Espressonun yapılışı filtre kahveden farklı olarak basınçlı sıcak suyun bir anda kahve çekirdekleriyle buluşması esasına dayanıyor. Uygulanan basınç kahvedeki yağların, şekerin ve aromanın açığa çıkmasını sağlıyor.

İyi bir espresso için uyulması gereken katı kurallar var. Kahvenin gramajı, suyun basıncı, suyun sıcaklığı, sıkıştırma basıncı, akış zamanı gibi hassas noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Kişisel Tercihim

Filtre kahvenin de, espressonun da benim için yeri ayrı. Tek başına içimini çok sert bulduğum espressonun sütle bir araya geldiğinde ortaya çıkan tatlı notalarını ve kadifemsi yumuşak içimini ideal buluyorum. Filtre kahvenin ise kendine has aroması ve farklı demleme çeşitlerinin yarattığı zenginlik beni cezbediyor.

Espressonun sütlüsü, filtre kahvenin sadesi her zaman tercihim.

Sizin tercihiniz hangisi?

Pelin Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Arzu Erksoyar 9 Haziran 2020 at 11:23

    Merhaba Pelincim. Yolun açık olsun.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan