Gastronomi

3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri: Chemex, Hario V60, Aeropress

17 Haziran 2020
Yazı: 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri: Chemex, Hario V60, Aeropress |Yazan: Pelin Erem

Dışarıdaki hayatın normale döndüğü şu günlerde maskesiz oturulan tıklım tıkış kafelerin yanından geçerken gözlerim fal taşı gibi açılıyor, kimi kısa saç tellerim yer çekimine meydan okuyarak isyanla havaya dikiliyor.

Hemen bitişiğinde oturan arkadaşıyla tükürüklerini saça saça konuşup, bir taraftan da dumanı tüten kahvesini yudumlamaya çalışan bu vatandaşlara bazı sorularım var.

Boşuna mı çektik bunca eziyeti? Boşuna mı feda etti bunca sağlık çalışanı kendini? Bu kadar mı zor dişini sıkıp biraz daha evde oturmak? Hadi evde oturmadın diyelim, bari al kahveni sosyal mesafeni koruyarak bir yürüyüş yap!

İkinci dalga tehlikesi bertaraf olmadan iş, market alışverişi ve yürüyüş dışında ailecek güvenle evde kalmayı sürdürüyoruz. Bu vesileyle, kahve makinemizin de miadını doldurması sonucu, yeni nesil demleme yöntemlerini denemeye karar verdik.

3. Nesil Kahvecilik Nedir?

3. nesil kahvecilik bilinçli bir kahve tüketimi demek. Kahve çekirdeğinin yetiştiği bölgeden kavrulma derecesine, harmanından dinlendirilme süresine, demleme metodundan demlenme süresine kadar bütün süreç hakkında bilgi sahibi olmak anlamına geliyor.

Estetik bir görüntü ve küçük üreticileri desteklemek konusundaki sosyal sorumluluk çalışmaları da 3. nesil kahveciliğin önemli bir parçası.

Ancak bu söylediklerim gözünüzü korkutmasın; 3. nesil kahve demleme tekniklerinin en güzel yanı evinizde kolaylıkla uygulanabilir olmaları. Eğer siz de benim gibi bir kahveseverseniz derinlemesine bilgi sahibi olmadan da bu yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Bütün demleme tekniklerinde ihtiyacınız olan öğütülmüş kahve çekirdekleri, sıcak su ve uygun aparatlardır. Kahve çekirdeklerinin taze öğütülmesi ise lezzetinde belirgin bir fark yarattığı için göz ardı edilmemesi gereken en önemli noktadır.

Chemex

3. nesil kahve demleme yöntemlerinin en popülerlerinden biri olan Chemex, kum saatine benzeyen bir aparatla hazırlanır. 1941 yılında Alman kimyager Dr. Peter Schlumbohm tarafından icat edilmiş bu aparat sayesinde su, kahve granüllerinin arasından süzülür. Tek parça olarak tasarlandığı için oldukça pratiktir.

Yazı: 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri: Chemex, Hario V60, Aeropress | Yazan: Pelin Erem

Süzme işleminde kullanılan filtre kahve kağıdı, diğer demleme yöntemlerindeki filtrelere kıyasla daha kalın ve ağırdır. Bu durum kahvenin yağının filtrede kalmasına, böylelikle daha berrak bir lezzet elde edilmesine olanak sağlar. Düşük asiditeli, yumuşak içimli, aromatik bir kahve açığa çıkar.

Chemex ile ortalama dört buçuk dakika gibi bir sürede kahveniz hazır olur. Bu yöntemde kahve çekirdeklerinin iri taneli (coarse) çekilmesi tavsiye edilir.

Hario V60

2005 yılında piyasaya sürülen V60 ile beraber yeni bir kahve demleme yöntemiyle tanıştık. Hario V60 adını kullanılan 60 derecelik koni şeklindeki aparattan alıyor. 1920’li yıllarda kurulan Japon Hario firması ısıya dayanıklı camlar üretirken, 2. Dünya Savaşı yıllarında kahve aparatları ve ev ürünleri üretmeye başladı.

Hario V60, Chemex ile aynı prensipte çalışır. Sıcak su, aparata yerleştirilen filtreden geçerek demliğe dökülür. Ancak bu defa demlik ve aparat birbirinden ayrıdır. İnce kağıt filtresi sayesinde elde edilen kahve Chemex ile karşılaştırdığımızda daha keskin ve asitlidir.

Hario V60 ile kahvenizin demlenme süresi üç dakika civarındadır. Bu demleme yönteminde kahve çekirdeklerinin orta (medium) öğütülmesi tavsiye edilir.

Aeropress

Kahveseverler açısından verimli bir yıl olan 2005’te piyasaya sürülen bir diğer aparat Aeropress oldu. Frizbi üreten Aerobie firmasının geliştirdiği yöntem, kahvenin basınç uygulanarak demlenmesini sağlar. Bu sayede espresso çekirdeklerinin kullanımına uygundur.

Hazırlaması son derece kısa süren pratik bir metottur. Kolay taşınabilirliği sayesinde sık seyahat edenlerin ve doğa sporlarıyla uğraşanların bir numaralı tercihidir.

Su ve orta-ince (medium-fine) öğütülmüş kahve çekirdekleri şırınga benzeri bir tüp aracılığıyla basınç uygulanarak filtreden süzdürülür. Kahvenin içimini sert bulursanız sıcak su ile seyreltebilirsiniz; espresso çekirdeği kullanırsanız güzel bir americano içebilirsiniz.

Her yıl dünyanın dört bir yanında Aeropress ile kahve demleme turnuvaları düzenleniyor. Siz de internette paylaşılan çeşitli varyasyonlara bakarak Aeropress ile deneysel kahveler hazırlayabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda henüz bahsetmediğim diğer demleme tekniklerinde buluşana dek; afiyetiniz yerinde, kahve keyfiniz bol olsun!☕

Pelin Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan