Satır Arası

Klişe Olmak | Özgün Olmak

12 Haziran 2020

Yazı: Klişe Olmak | Özgün Olmak | Yazan: Nalan Erpolat

Klişe

Bu kelimeye karşı tamamen bir önyargı var çoğu zaman, o yüzden de hep klişe olanlardan kaçınılır ya da kaçınılırmış gibi yapılır; klişe olduğu düşünülen şeyler de hep ortam içinde küçümsenir. Halbuki klişe olduğu düşünülen sözlere ya da davranışlara bakıldığında, aslında çoğu doğru, bir o kadar da önemlidir. Bu kadar önemli doğruları içeren şeyler peki neden zamanla böyle küçümsenir?

Çok dile geldiği için…

Bu doğruları yaşayan-yaşamayan herkesin ağzında olduğu için.
Ne kadar doğru da olsa, herkesin söylediği, herkesin yazdığı sözlerin içi boşalır adeta. Çok duyulduğundan anlamı fark edilmez olur. İçi anlamca ne kadar dolu da olsa, kimse anlamını düşünmez, herkes sadece çok bilinen bir söz olduğu için öylesine, özensizce sözlerinin içinde kullanılır. Bu önemsizleştirmeden dolayı herkes sözde korkar klişe olmaktan.

Trend

Bir de artık tamamen Türk diline yerleşmiş trend kelimesi var. Tam karşılığı da eğilim. Klişeden ne kadar kaçılıyorsa, trende de o kadar yaklaşılıyor. Eğitim modelleri, mekanlar, giysiler, tatil seçenekleri, kitaplar, sosyal medya paylaşımları gibi pek çok alanda trend olan unsurlar takip ediliyor ve uygulanmaya çalışılıyor. Bazı alanla da faydalı olsa da bazı durumlarda özgün olmaktan uzaklaştırıyor bireyleri bu durum.

Özgün Olmak

Özgün olmak yani kendin olmak.

İnsanın başkasından çalmadığı, kendini yansıtan bir imajı olmasıdır. “İmaj”ın anlamı her ne kadar görüntü ile sınırlıymış gibi olsa da aslında görüntü sadece imajın yüzeysel yönüdür. Halbuki kişisel imaj, bireyin insanların zihninde nasıl algılandığıdır. Bu da sadece giyimle, saç modeli ile, kullanılan gözlüğün markası ile olmaz. Zaten imaj yapılmaz, değiştirilmez. İmaj herkesin kendi içini dışına yansıtabilmesidir.

Bu durumda sadece moda olduğu için o kıyafeti giymek, bu rengi kullanmak, o şekilde makyaj yapmak insanın içi ile dışının uyumsuzluğudur. Kendini tam olarak tanımak ve kendini yansıtacak şekilde giyinmek, kendini tam ifade ederek konuşmaktır özgün olmak. Tabii ki bu içinde yaşanılan toplumu yok saymak demek değildir. Gerek özel hayatta, gerek sosyal, gerekse iş hayatında kabul edilebilir olmanın özelliklerini, giyim kurallarını uygulamak gereklidir fakat bu özellikleri herkesin kendi kişiliğince yorumlayabilmesidir önemli olan. Aksi halde hayatta hep aynı şeyleri giyinen, aynı şeyleri söyleyen insanlar olur. İşte bu önemsiz görülen klişeler de bu şekilde hayatlarımıza girer.

Önemli olan unsurlar, tam olarak anlaşılmadan herkes tarafından kullanıldıkça değer kaybeder. Kıymetliyken kıymetsiz hale gelirler. Fikirler, düşünceler, yaşam tarzları sadece trend olduğu için özümsenmeden yaşandıkça, hayat anlamını kaybeder.

Hayatın anlamı özgün olabilmektir. Düşündüğün gibi yaşayıp, yaşadığın gibi düşünebilmektir. Mevlana’nın da dediği gibi;

“Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.”

Sevgiler,
Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Orhan Yakamoz 12 Haziran 2020 at 16:23

    Yorumunuz için teşekürler. Kısaca kendin ol.

    • Yanıtla Nalan Erpolat 14 Haziran 2020 at 22:35

      Ben de teşekkür ederim yorumunuz için Orhan Bey…😀

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan