Fizik ve Ben

SpaceX ve Elon Musk Tarih Yazıyor

3 Haziran 2020

Yazı: SpaceX ve Elon Musk Tarih Yazıyor | Yazan: Çiğdem Mertoğlu


Görsel Nasa‘nın web sitesine aittir.

Herkese yeniden merhaba.

Sizlerle bu hafta yine Elon Musk ve SpaceX hakkında sohbet edeceğiz.

Son zamanların en önemli isimlerinden biri olan Elon Musk hakkında gün geçmiyor ki yeni haberler duymayalım. Musk, yeni projeleri, yeni bebeği derken sosyal medyada en çok ismi geçen kişiler arasında. Artık Musk; uzay, Mars, elektrikli arabalar, roket, güneş pilleri, uzay araştırmaları gibi daha birçok bilim ve teknoloji konularında ilk akla gelen isimler arasında.

Tarih, 30 Mayıs 2020 saat 22:22’yi kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde Musk, SpaceX “Crew Dragon” isimli uzay mekiğini NASA’nın da desteğiyle uzaya gönderdi. Böylece tarihte ilk kez uzaya içerisinde astronotların da olduğu bir uzay mekiğini özel bir şirket göndermiş oldu.

Daha önce teknolojide Elon Musk’ın tek başına şirketlerle hatta devletlerle yarıştığına tanık olmuştuk. Bu yarışta çoğunlukla rakiplerini geride bırakan isim yine Musk olmuştu. Dolayısıyla artık onun sıra dışı başarılarını kanıksadık. Tüm dünya, 30 Mayıs 2020 saat 22:22’de canlı yayında “Crew Dragon” isimli uzay mekiğinin uzaya gönderilişini izledi. Heyecan ve merak içerisinde hepimiz roketin uzaya fırlatılacağı anı sabırsızlıkla bekledik. İlk uçuş denemesi 27 Mayıs tarihinde gerçekleşecekti fakat hava şartları nedeniyle uçuş iptal edilmişti. Neyse ki bu sefer korktuğumuz başımıza gelmedi. Uzay mekiği başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Biz de büyük bir tarihi olaya tanıklık etmiş olduk.

Uzay ve Teknoloji Çağındayız

Bulunduğumuz çağ, bilgi akışının çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği bir zaman dilimi. Bu nedenle teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve değişiyor. Neredeyse her yeni güne yeni bir icatla uyanıyoruz. Bu teknoloji rüzgarları hayatımıza her gün birçok yenilik getiriyor.

Alışkanlıklarımız değişiyor, hayatımız değişiyor, dünya değişiyor…

Yaşadığımız bu çağda kaybolmak istemiyorsak biz de değişmeli ve her şeyden en önemlisi gelişmeliyiz. Gelişime ayak uydurmalıyız. Yenilikleri yakından takip etmeliyiz.

Yeni Kuşak Umut Vaddediyor

Teknoloji çağında yeni kuşağa hitap eden bir eğitimci olarak öğrencilerimi gözlemlediğim zaman görüyorum ki gençler teknoloji çağına çok hızlı bir şekilde ayak uydurabiliyorlar. Sosyal medyayı aktif kullanmaları sebebiyle son gelişmelerden hızlı bir şekilde haberdar oluyorlar. Sadece magazinsel haberleri değil teknolojik ve bilimsel haberleri de takip ediyorlar. Benim öğrencilerim de 30 Mayıs 2020 saat 22:22’de SpaceX’in iki astronotu ile uzaya fırlattığı “Crew Dragon” isimli mekiğin yer aldığı canlı yayını izleyenler arasındaydı. Canlı yayını izlerken ekranın görüntüsü alıp bana mesaj atanlar bile oldu. Bu olay beni çok ama çok mutlu etti. Gençlerin bilim ve teknolojiyle ilgilendiğini görmek gelecek kaygıları yaşadığım bu dönemde bana umut ışığı oldu.

Umarım böyle pırıl pırıl gençlerimiz sayesinde gelecekte bilim ve teknoloji yarışında biz de yarışır durumda oluruz.
 

”Bir şeyin mümkün olduğuna inandığınız zaman ihtimaller belirmeye başlar.”
– Elon Musk

 
Çiğdem Mertoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 4 Haziran 2020 at 23:32

    Canlı yayında izlemek çok heyecanlı, bir o kadar da keyifliydi. İlk kez, özel bir şirketin uzay mekiği göndermesinin, uzay sektörü için önemli bir başlangıç olduğu söyleniyor. Bakalım teknoloji sayesinde daha neler göreceğiz (:
     
    Yazıyı okumak da çok keyifliydi.
     
    Sevgiler.
    🎈♥️

  • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 9 Haziran 2020 at 22:48

    Sudecim çok teşekkür ederim yorumun için canım. Gerçekten çok heyecanlıydı ben de canlı izleyenler arasındaydım:)

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan