Üçüncü Göz

Tatlı Su Kurnazı

22 Haziran 2020
Yazı: Tatlı Su Kurnazı | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz
Tuzlu Su

Bazı insanlar vardır, gözünüzün içine baka baka size kötülük yapmak isterler. İnsanın içindeki yin-yang onlarda sanki sadece kapkara şekilde tezahür etmiştir.

Üstelik bu kötülüğü yaparken sizin için iyi olan, değerli olan duyguları da yanında getirmişlerdir. Sizin tanışma dediğinize onlar dürtü, aşk dediğinize şehvet, paylaşım dediğinize ise tek kullanımlık bir boşalım olarak bakarlar.

Peki bu tarz kullan-at mantığında yaşanılan ilişkiler insanların bakış açısını örseler mi?
Örseler.

Türkçe’de kullanılan ve böyle boş kalan bir karoya taşın cuk diye oturması gibi oturan bir tabir vardır; “Tatlı su kurnazı”. Kriz anlarında içime su serpen bu cümleyi çok severim.

Bir de “Cin olup adam çarpmak” var ki sormayın gitsin…

Anneanne aforizmaları niteliğindeki bu cümleler benim olumsuz durumlarda kalemdir, savunmamı bu güzel cümleler ile yaparım. Bazen kalakaldığım durumların panzehiridir adeta bu cümleler.

Peki sizler hoşunuza gitmeyen bir durum ile karşılaştığınızda hangi mimik veya cümleyi kullanıyorsunuz?

Gerçekten acil durumlarda kırılıp kullanılacak olanlardan bahsetiyorum. Acil durum kelime çantası, aforizması! Duygunun, ifadenin öfke, kızgınlık olarak değil de böyle yumoş yumoş kelimeler ile çıktığı o sınırdaki çizgiler. O çizgilerin üzerinde sağa sola taşmadan yürüyebilme hali ve final. İlişkiler çoğu zaman böyledir değil mi?

Bazen taşar bazen de az gelirsiniz.

Her insan elbette bir diğer insanla mutlaka anlaşmak durumunda değildir ancak belli çizgiler, sınırlar ve topluma mâl olmuş yazısız sözlü kuralları göz arda ederek yaşamak, ne bileyim yaşamak mıdır?

Geçen gün bir İngilizce Kitap Okuma Kulübü oluşumu ile ilgili kuralları belirleyelim diye konuşurken; “Gönüllü olduğum grupta kural bana ağır geliyor ama tabii ki toplantıya zamanında gelmek, paylaşımlar ile ilgili geri dönütler…” gibi bir sohbet geçti yabancı arkadaşlarım ile aramda. Buradan nereye mi geleceğim? Gönüllü olduğum bir iletişimde küçük hesapların güdülerek, gönülsüz bir eyleme meyletmek bana yazın ortasında kışı beklemek gibi geliyor. Buz gibi oluyorum ama sırtım cayır cayır yanıyor.

İnsanların gömleğin düğmelerini yanlış iliklediğini, üstelik bunu fark etmediğini ve bu kıyafetin içinde de çok şık olduklarını hissetmelerini ve düşündüklerini gözlemlediğim ve anlayamadığım bir takım olaylar. Hı bu olaylar yaşanmasa ne mi olurdu? Bu yazı çıkmazdı.

Sevgimle,
İlayda Oylum Güleryüz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 22 Haziran 2020 at 16:17

    Güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim (:

    • Yanıtla İlayda Oylum Güleryüz 2 Temmuz 2020 at 11:03

      Teşekkürler 🙂 Gözlerinize sağlık 🙏

  • Yanıtla Hafize Dikaltin 22 Haziran 2020 at 22:17

    Ah ne harika bir yazı…

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan