Varlık Sancısı

Hitler ve Nietzsche

29 Temmuz 2020

Yazı: Hitler ve Nietzsche | Yazan: Hüseyin Küçükkelepçe

Caddede yürürken Kuğulu Park’ın hemen yanındaki Polonya Elçiliği’nin duvarına asılan afişe gayri ihtiyari gözüm kaydı. Pos bıyıklarından milyon kişi arsından görsem tanıyacağım Nietzsche’nin (Niçe) fotoğrafını görünce durdum. Özensiz bir tasarımın ürünü olduğu ilk bakışta belli olan bu duvar mesajını inceledim. Afiş, kritik zamanlarda (Walesa sahte sosyalizmi bitirdi, Kopernik kilisenin dogmatik kozmolojisine son verdi…) yaptığı çıkışlarla tarihin seyrini değiştiren Polonya halkının özgürlük mücadelesini anlatıyordu. Kime karşı mücadele etmiş? Tam bir hıyar tarlası: Hitler, Stalin falan filan. O da ne! Çizilen kötülük şeceresinin en başında Pos Bıyıklı var. Güya bu hıyar tarlasının tohumlarını Nietzsche ekmiş.

Anladığım kadarıyla her yıl aynı tarihlerde bu afişler asılıyor. İtiraz gelmediği için de vicdanı sızlatan hata, periyodik olarak devam ettirilmiş. Tam bir “salla başı al maaşı” işi. Bu dogmatik kafanın en sevmediği şey değişikliktir. Mevcut kalıbı uygular. İçerik/nitelik asla sorgulanmaz. Prosedür/şekil yerine geldi mi? Tamamdır.

Göstere Göstere Yapılan Yanlışlık

Yanlışlık güneş gibi görünür olduğu için çok kızdım. İnsan en çok böyle göstere göstere yapılan hatalara kızar. Muğlak olanlar bir nebze sineye çekilir. Hitler Almanyası’ndan epey önce fani dünyaya veda eden Nietzsche nasıl bu kötücül rejimi desteklemiş olur? Kitapları üstün körü incelendiğinde bile Nietzsche’nin yaklaşmakta olan Nazi belasını haber verdiği anlaşılır. “Sarı kafa, sarı dev” olarak mahlas verdiği Alman ulusunun Hıristiyanlık tarafından hasta edildiğini söyler.

“Hıristiyanlık duyulara, duyuların mutluluğuna, tüm mutluluklara duyulan nefrettir… Hıristiyanlık yırtıcı hayvanlar üzerinde efendi olmak ister; yöntemi onları hasta etmektir, –zayıflatma, Hristiyanlığın ehlileştirme, ‘uygarlaştırma’ reçetesidir.”*

Hıristiyanlık kısaca decadence(dejenere) bir yaşamın adıdır.

Nietzsche Tarihi Uyarısını Yapmıştır

Alman halkı içgüdülerine ters Hristiyanlığı seçerek yozlaşmaktadır ve bu baskı bir yerde mutlaka ters bir dalga üretecektir. Nitekim öyle de oldu. Hitler, basit bir iki sloganla milyonları tek bir yumruk haline getirdi. Çünkü toplum buna hazırdı.

Nietzsche, diyalektik yasalarına göre çıkarım yaparak tarihi uyarısını yapmıştır. Yahudiliğe eleştirileri de nesnel verilere göredir. Asla bir şiddet çağrısı yapmaz. Yahudilik, Hıristiyanlık’tan önceki aldatmanın, sahteleştirmenin, iğdiş etmenin ve yine meşhur kelimesiyle her türlü decadence’ın adıdır.

“Yahudi halkı, en zorlu yaşam gücüne sahip bir halktır, olanaksız koşullar altında, kendi isteğiyle, kendini korumanın en derin kurnazlığıyla, her türlü decadence içgüdüsünün tarafını tutar. –onların egemenliği altında olduğu için değil; onlarda, ‘dünya’ya karşı kullanabileceği bir güç sezinlediği için.*
Meramımı dile getirmek için Polonya Büyükelçiliğine bir mail attım.

Mesajın orijinali şöyle:

Polonya Halkını Temsil Etmiyorsunuz

From: Huseyin KUCUKKELEPCE [mailto:Huseyin.KUCUKKELEPCE@gsb.gov.tr]
Sent: Thursday, January 09, 2020 2:24 PM
To: Ambasada RP w Ankarze
Cc: Ambasada RP w Ankarze
Subject: Sizi kınıyorum

Sayın yetkili

Bundan bir süre önce (tam tarihini hatırlamıyorum) elçilik dış duvarlarına astığınız Polonya halkının bağımsızlığı için yaptığı mücadeleleri anlatan bir pankartta vahim bir yanlışlık yaptığınızı gördüm. Alman filozof Friedrich Nietzsche’yi Nazi Almanyası’nın fikir babası olarak göstermişsiniz. Bu kadar cahilce bir yargılama olamaz. Bahsi geçen filozof; Stalin, Hitler gibi milyonların katlinden sorumlu diktatörlerle aynı sınıfa konmuş. Pankartı hazırlayan arkadaşlar küçük bir araştırma yapsaydı Nietzsche’nin kesinlikle böyle yıkıcı ideolojiler (nasyonal sosyalizm, Stalin Diktatörlüğü v.b) bırakın desteklemeyi eserlerinde bu tehlikeye işaret ettiğini göreceklerdi. Eğer ÜSTÜN İNSAN ya da üst insan kelimelerini literal olarak okuyup “İşte Almanlar’a üstün insan, diyor” yargısına vardıysanız diyecek bir şey yok. Bu kavram karmaşık metafizik ve felsefik anlamlar barındırmaktadır. Kısaca kişisel çıkarı peşinde koşan insanın gerçekleri kavramayacağını, evrensel bütünlüklü bir sevgiyi tadamayacağını ifade eder. Günlük yaşamı aşmayı başaran kişinin insanlık ailesine dahil olabileceğini söyler Nietzsche… Filozofun sıradan, vasatı aşamayan, politikacıları körü körüne takip eden vatandaşlarına hakarete varan eleştirileri çok sayıdadır. Orada ben yaptım oldu anlayışı hakim olabilir. Bu pankartın sorumluları Nicolaus Copernicus gibi dahileri bağrından çıkarmış Polonya halkını temsil etmiyor.

Selamlar saygılar..

Cevap Ve Düzeltme Sözü

Rokicki Robert robert.rokicki@msz.gov.pl>
10.1.2020 (Cum) 12:23
Kime:Huseyin KUCUKKELEPCE;
13.1.2020 11:01 tarihinde yanıt verdiniz.

Sayın Küçükkelepçe,

Tepkiniz ve doğru yönlendirmeniz için teşekkür ederiz. İçeriği hazırlayanlara, serginin indirilip gerekli düzeltmenin yapılacağı konusunda bilgi paylaşacağız.

Saygılarımızla,
R. Rokicki

chargé d’affaires a.i.
Embassy of Poland in Ankara
Atatürk Bulvari No. 241, 06-650 Ankara
tel: +90 312 4572000
www.ankara.msz.gov.pl</robert.rokicki@msz.gov.pl>

Üstün İnsanlar Yanlış Anlaşılmaya Mahkumdur

Nietzsche gibi ender dahiler hep yanlış anlaşılmıştır. En bariz nedeni de insanların onları kendi sabit fikirlerine uyarlamaya çalışmaları ya da peşin yargılama dürtüsüyle onda yanlış bulma, destek bulma uğraşına girmeleridir. Oysa bu tür insanlar kendi evrenlerinde yaşarlar. Bu üstün beyinleri anlamak için onları kendi evrenlerinde ziyaret etmelisiniz. Bakalım bu yıl asılacak afişte yine aynı aymazlığa şahit olacak mıyız?
 
 
Hüseyin Küçükkelepçe
 
 

Notlar & Açıklamalar:

* Deccal – Friedrich Nietzsche ⇡⇡⇡

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan