Satır Arası

Soğukkanlılık

3 Temmuz 2020

Yazı: Soğukkanlılık | Yazan: Nalan Erpolat

Soğukkanlı olmak, içinde yaşadığımız çağda en çok ihtiyaç duyulan unsurlardan biri. İlk anda, sanki “soğuk” ya da “mesafeli” anlamlarını zihinde çağrıştırsa da gerçek soğukkanlılık bu anlamlardan çok uzaktır. Soğukkanlılık, sakinlik ve dinginliktir. Kendine hakim olabilme hâlidir. Her insanın yapısı farklı olduğundan, kendine hakim olabilmek, tepkilerini kontrol edebilmek her insanda farklıdır fakat isteyen herkes bu konuda kendini geliştirebilir.

Sürekli Panik Halde Olmak

Bazı insanlar vardır ki her durumda hemen panik olurlar. Korkuları ani, tepkileri keskin, duygu duyum süreleri kısadır. Ani tepkilerle hem kendi yüreklerini hem etrafındaki insanların yüreklerini ağızlarına getirir, kısacık bir zaman sonra önemli bir durum olmadığını algılayıp, hayatlarına devam ederler. Sonra yine kısacık bir zaman sonra, yine çok da önemli olmayan bir durumda aynı tepkilerle, aynı kalp çarpıntıları yaşanır ve farkındalıkla kendilerini değiştirmeye niyetlenmedikleri sürece hayat böyle sürüp gider. Yıllar geçtikçe de farkedilmeden üst üste birikmiş olan bu gergin ruh durumları, çok ciddi yorgunluklarla sonuçlanır. İçten içe yaşadıkları duygularla yorulurlar; aslında gözlerinin önünde olan ama panik halindeyken ellerinden kaçırdıkları fırsatları belki de defalarca kaybettikleri için yorulurlar; daha da zor olanı anlaşılamadıkları inancı ile iş-aile ilişkilerinin tümünde yorulurlar fazla heyecanlı ve panik insanlar.

Soğukkanlı ve Sakin Olmak

Soğukkanlı insanlar her zaman çok daha güvenilir insanlardır; çünkü sakinlikleri karşı tarafa çok net mesajlar verir. Nerede ne yapacakları, hangi durumda ne tepki verecekleri öngörülebilir. Bu nedenle herhangi bir durumda iş birliği yapmak için tercih edilen insanlar olurlar.

Bunun yanında, sakin kalabilen insanlar daha rahat ve objektif gözlemler yaparak sezgilerini daha iyi kullanabilirler çünkü ruhları ve zihinleri arasında kurabildikleri bağlantı ile sezgilerini daha rahat ölçüp, tartabilirler. Hangi konudaki hangi sezgilerinin daha doğru olduğunu anlayabilmek adına kendilerine zaman tanımış olurlar.

Soğukkanlılık İçin Küçük Adımlar

Soğukkanlı olabilmek de insanın gelişimi ile ilgili bir öz denetim ve öz eğitimdir.

İlk önce birey, soğukkanlılığın faydasına sonuna kadar inanmalı ve kendisinin de bunu öğrenmeye ihtiyacı olduğunu kabul etmeli.
Sonra da kendine karşı samimiyetle hangi durumlarda panik olduğunu tespit etmelidir. Bunu anladığı an panik olmamaya, en azından ilk etapta tepki vermemeye kendini güdülemelidir. Sonra da gerçek bir farkındalıkla panik durumlarında tepkilerini frenleyebilmelidir.

Tabii ki bunu aşmak 1-2 seferde olmayabilir, doğadaki her şey ancak sabır ile oluşabileceğinden, burada kendine karşı sabırlı olabilmek çok önemlidir. Bu kritik eşik aşılabildikten sonra birey zaten hayatının kolaylaştığını, güzelleştiğini ve önemli anları kaçırmadığını fark eder, böylece soğukkanlı davranışlar kişide oturmaya başlar.

Hayat, sürekli acele etmek ve panik içinde kendimizi kaybetmek için çok kısa. Sakin ve huzurlu günlerdir yaşamaya değer olan.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 3 Temmuz 2020 at 14:49

    Güzel bir yazı olmuş, tebrikler!

    • Yanıtla Nalan Erpolat 6 Temmuz 2020 at 09:41

      Sudecim çok teşekkür ederim.

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 6 Temmuz 2020 at 15:32

    “Hemen olsun, hemen düzelsin”cilerin ömrü nasıl uzun olabilir ki… Yaşamak için bile acele ediyorlar.
     
    Bu tarz bir yorum kalmış aklımda, belki bir filmden, belki bir kitaptan…
     
    Yazınızı okuyanlar kendi durumlarını da gözden geçireceklerdir eminim. Faydalı ve güzel bir yazı olmuş.
     
    Elinize, kaleminize sağlık 👏

    • Yanıtla Nalan Erpolat 7 Temmuz 2020 at 00:31

      Teşekkür ederim Mehmet Bey yorumunuz için.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan