Doğa & İnsan İremushka’nın Panosu

Doğa İçin Büyük Bir Adım Atıyoruz

3 Eylül 2020

Yazı: Doğa İçin Büyük Bir Adım Atıyoruz | Yazan: İrem Savaş

Merhaba! Lütfen yazımı okumadan önce gözlerinizi kapatın ve yeşillikler içerisinde uçuşan kuşları hayal edin. Bir de şelale aksın sağ tarafınızdan. Elinizde de kahveniz. Yanınızda sevdiğiniz. Fonda cıvıl cıvıl kuş sesleri. Sonra birden ağaçlar solsun, şelale kurusun. Şimdi siz ne olacaksınız? Cevap basit, eve dönüyoruz. Ve bu hayali sonsuza kadar unutuyoruz.

İzlediğim bir videodan sonra böyle bir yazı kaleme alma kararına vardım. Bir adam, farkındalık yaratmak için ülkesindeki küçük görünen ancak büyük olan bir adımı kameraya çekmiş. Bahsettiğim ülke ise; İzlanda.

Ülkece bu konuda sabırlı ve istikrarlı olduklarından kimse kutulu diş macunlarını tercih etmiyor İzlanda’da. Şu an bizim ülkemizdeki marketlerde gördüğünüz tüm diş macunları orada kutusuz satılmakta. Bunu bir el hareketi ile sihirli güçlerini kullanarak yapmamışlar. Zaman almış ama istikrar her şeyi çözmüş.

Amaç gerçekten bir şeyleri değiştirmekse, değişime kendimizden ve ailemizden başlayarak en sağlam adımı atmış oluruz. Evdeki minik bireyler de öyle görürse, kendileri de öyle uygular ve bu döngü başarıya ulaşır.

Küçük görünen ama gelecek için büyük olan adımları sizlere listeledim. Umarım bir yerden başlarız, doğa için bu harekete.

🌬 Katı Şampuan

Bildiğiniz şampuanların susuz halidir. “Aa bu aynı sabun, tiftik tiftik olur saçım kullanamam ki” demeyin. Çünkü hiç düşünmeyeceğiniz gibi köpürüyor ve temizliyor. Saçlar kuruyunca da yumuşacık kalıyor.

Kuzenim sayesinde tanıştığım katı şampuanlardan evime de hemen sipariş verdim. Üstelik İnstagram’da birçok katı şampuan üretip satan girişimci kadın bulunuyor. Sayfaları için küçük bir araştırma yapmanızı öneririm.

Şu güne kadar evinizden çöpe attığınız şampuan ve duş jeli kutularının miktarını düşünün sonra da dünya nüfusunu. Ki zaten bu kimyasal içerikli şampuanların zararlarını okumuş olmak bile katı şampuana geçmek için büyük bir neden.

🌬 Doğa Dostu Su Matarası

Benim doğaya en çok zararı verdiğim nokta kuşkusuz ki su şişeleri. Gün içinde o kadar çok su tüketiyorum ki söylesem şok olursunuz. (6-7 litreden bahsediyorum.)

Bu yüzden uzun zamandır su matarası ile dolaşan insanlar kervanındayım.

Sürdürülebilir olan ve böylece doğaya zarar vermeyen, atık oluşturmayan mataraları bulmanız da aşırı kolay. Instagram’da bile birçok profilde satışta.

🌬 Atık Yağlar

Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen yağların genel adıdır. Lavaboya atık yağları dökmemeye özen gösterelim. Çünkü 1 litre atık yağ 1 milyon içme suyunu kirletmekte.

Bidonlarla biriktirilen atık yağları çoğu belediye evinizden almakta.

Hem bizim hem de gelecekteki toplumların daha mutlu ve sağlıklı hayatlarını sürdürebilmeleri için doğa çok önemli. Doğa ananın daha az zarar gördüğü, hayvanların böylelikle daha mutlu yaşadığı bir dünya dilerim…

Hayat renkli, günler şeker 🍭

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan