Gastronomi

Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırrı: Japon Mutfağı | 3

7 Ekim 2020

Yazı: Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırrı: Japon Mutfağı | 3 |Yazan: Pelin Erem

 

Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırrı: Japon Mutfağı – 1
Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırrı: Japon Mutfağı – 2

 
Söz konusu Japon mutfağı olunca her şey kulağa ne kadar da sağlıklı geliyor, öyle değil mi? Geçtiğimiz ayın konusu Japonların bolca protein ve taze sebze tüketmeleri, akşam yemeğini erken saatte yemeleriydi. Serinin son yazısında ise Japonların sanıldığı kadar masum olmadığını göstererek yüreğinize bir nebze su serpmeye çalışacağım.

Siz de benim gibi hamur işlerine düşkünseniz, şu ana kadar okuduklarınız pek de hoşunuza gitmemiş olabilir. Neyse ki sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrı dengeli ve çeşitli beslenmekten geçiyor. Japonların da hamurlu yemekleri, denizden gelen yüksek kolesterollü gıdaları var. Üstelik aralarında bizim de severek tükettiğimiz lezzetler mevcut.

Hamurdan şaheserler

“Noodle”, “udon”, “ramen”, “soba” ve “okonomiyaki” gibi hamurlu yiyeceklerin bir kısmı Çin etkisiyle Japon mutfağına girmiş olsa da, yemek kültürlerinde geniş bir yer tutuyor.

“Soba” kara buğday ve buğday unundan yapılan makarna çeşitlerine verilen ad. “Udon” bu makarnalar içinde en kalın olanı. Buğday unu, tuz ve sudan oluşuyor, yumurta içermiyor. Her iki lezzet de sıcak ya da soğuk yenebiliyor. “Ramen” ise çorba içerisinde servis edilen yumurtalı bir Çin makarnası (noodle).

“Okonomiyaki” bu yemeklerden biraz daha farklılaşıyor. Pankek hamuru benzeri bir hamurun üzerine tercihe göre lahana, yeşil soğan, et ve karides gibi farklı malzemeler ekleniyor. Kelime olarak da “istediğiniz gibi ızgara edilmiş” anlamına geliyor. Okonomiyaki özellikle Osaka’da ve Hiroshima’da oldukça popüler.

Ekmeğe güle güle, pirince merhaba

Japonlar sabah kahvaltısından başlayarak neredeyse her öğün pirinç tüketiyorlar. Bizdeki ekmek tüketiminin yerini Japonya’da pirinç alıyor. Pişirme yöntemleri ve pirinç türleri ise farklı. Buharda haşlanarak yapılan pirince ekstradan yağ ve tuz ilave edilmiyor. Düşük karbonhidrat içeren pirinçleri sayesinde yüksek kalori almıyorlar.

Pirinç birçok yiyeceğin ve içeceğin ana malzemesi. “Miso” (çorba), “sushi” ve “mochi” (tatlı) bu yiyeceklerden yalnızca bazıları. İçecek olarak “sake” isimli içkinin ve “genmaicha” isimli çayın yapımında da pirinç kullanılıyor.

Deniz ürünleri cenneti

Ada ülkesi olması ve tarım alanlarının sınırlılığı nedeniyle Japonlar balığa ve diğer deniz ürünlerine yönelmişler. “Denizden babam çıksa yerim” lafı Japonya’da söylenmiş gibi âdeta.

Varlığından haberdar bile olmadığımız balık türlerini, otları ve deniz canlılarını çiğ, pişmiş yada yarı pişmiş olarak tüketiyorlar.

Özellikle “sushi” pratik olması nedeniyle çalışan insanların öğle yemeğinde bir numaralı tercihi. Japonların ilerleyen yaşlarında bile bu denli sağlıklı oluşunda bol bol deniz ürünü tüketmelerinin etkisi büyük.

Maraş dondurması Japonya’da

Japonlar hayattan keyif almak için farklı tatlar denemeye açıklar. Maraş dondurması satan Türkler, Adana kebap yapan restoranlar hiç ummayacağınız yerlerde karşınıza çıkıyor.

Kendi kültürlerine sıkı sıkıya bağlı olan Japonlar yeniliklere de ilgi duyuyorlar. Bir girişimcilik serüveni sayesinde Maraş dondurması da bu ilgiden nasibini almış görünüyor.

Kıssadan hisse

Japon mutfağı dengeli beslenmeye elverişli, zengin bir mutfak. Hem tükettikleri gıdalar, hem yeme-içme alışkanlıkları sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olmalarında etkili. Tabii ki tüm bunların yanında daha pek çok olumlu alışkanlıkları var. Hijyen kurallarına her yerde dikkat eden Japonlar COVID-19 öncesinde bile hasta oldukları zaman başkalarına bulaştırmamak için maske takıyordu.

Yaşlı nüfusun eve kapanmadan sosyal yaşamını sürdürmesi, gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi, doğanın korunması gibi pek çok faktör de Japonların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmelerinde önemli bir yere sahip.

Dilerim pandemi süreci bir an önce atlatılır ve bu güzel mutfağı yerinde deneyimleme şansına sahip oluruz.

Pelin Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Beril Erem 9 Ekim 2020 at 00:34

    Pelo’cum dergide özellikle Kültür & Sanat köşesinde yazdıklarını sıkı takip ediyorum ve çok beğeniyorum. Ancak, gastronomi ile ilgili de hem göze hem dimağa hitap eden öyle güzel bir anlatımın var ki; bayılıyorum.
     
    Japon mutfağı serisine de kahve serisi gibi bayıldım. Kalemine sağlık. Özellikle ilk bölümde verdiğin çok önemli hap bilgiler için de ayrıca teşekkürler❤

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan