Biraz Kitap

Tanrı’yı Gören Köpek

6 Ekim 2020

Kitap: Tanrı’yı Gören Köpek | Yazar: Dino Buzzati | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Tanrı’yı Gören Köpek | Dino Buzzati

Metafor, metafor öyküler var içinde. Mesela;

Bahçede Tümsekler

Bahçede gezinirken daha önce fark etmediğiniz bir tümseğe takılıyorsunuz. Bahçıvana soruyorsunuz bu tümseği, daha önce de mi vardı burada? Bahçıvanın dediğine göre ölen bir arkadaşınız için o tümsek orada. Arkadaşınız başka bir yere gömüldü ama sizin arkadaşınızdı, varlığı sizin hayatınızda yer etmişti, şimdi yokluğu da edecek. “Sizin bahçenizdir bu ve hayatınız boyunca başınıza gelen her şey yankısını bulacak burada.”

Her ölen yakınınız için bahçede bir tümsek yükseliveriyor. Başkaları için de böyle. Gün gelecek bir başkasının bahçesinde sizi ait bir tümsek çıkıverecek ortaya.

Hayatımız bahçe; tümsekler de hayatımızda yer etmiş insanlar mı? Ederleri kadar mı yükseliyorlar bahçemizde?

Büyülü Ceket

Terzide bir ceket diktiriyorsunuz. Elinizi cebinize attıkça para geliyor. Muhteşem değil mi? Ama bu para nereden geliyor?

Haberlerde duyuyorsunuz, bir banka soyulmuş, bankadan çalınan para da açıklanıyor haberde. Ceketinizin cebinden de banka soygununda çalınan kadar para çıkıyor. Bir fabrika yanmış, fabrikanın kasalarındaki paralar da yanmış. Cebinizden fabrikanın yanan kasalarındaki para kadar para çıkıyor. Yaşlı bir kadın emekli maaşını kaybettiği için intihar etmiş, cebinizden o emekli maaşı kadar para çıkıyor.

Öyküdeki adam ceketin sağladığı paranın kaynağının cinayet, kan ve umutsuzluk olduğunu fark ediyor. Ama işine gelmiyor bu durum.

“Cehennemden geliyordu bu para. Ama nedense kafam bu işte bana ait bir sorumluluğu kabule hiç mi hiç yanaşmıyordu.”

Mevzubahis elde edilen para olunca insan bunun kaynağını sorgulamaya pek hevesli olmayabiliyor.

Gizli Silah

Çok kısacık anlatacağım bunu, çok komik.

ABD ile SSCB savaşıyor. Savaşın sonunda ABD komünist oluyor, SSCB kapitalist. Yine karşıt kutuplarda oldukları için yine birbirlerine düşman oluyorlar ve yine savaşıyorlar.

Çok komik değil mi, ben güldüm.

Yumurta

Bu komik değil, buna gülmedim. Kemalettin Tuğcu hikayesi gibi bu ama daha aksiyonlusu.

Hizmetçi kadın, sadece zengin çocukların katılabildiği yumurta festivaline kendi çocuğunu sokuyor gizlice. Fark edilince çocuğun elindeki yumurtayı alıyor görevliler. Bunu gören sessiz sakin anne öfkeden deliye dönüyor. Kadını zapt etmeye çalışıyorlar, kadın kendisine her sataşanı öldürüyor. Ordu peşine düşüyor, ordu. Ülke meselesi oluyor. Sonunda devlet barışmak istiyor ve barış şartlarını soruyorlar kadına. “Bir yumurta isterim yavruma” diyor sadece. (Gözyaşım pıt!)

Tanrı’yı Gören Köpek

Kitaba adını veren öykü.

Bu öyküyü anlatmadan geçsem nasıl olur? Merak mı uyandırır yoksa küfür mü edersiniz, yoksa amaaan senin canın sağ olsun mu dersiniz?

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan