Yemek Tarifleri

Bursa Lezzetleri 3: Elbasan Tava & Kaçamak

21 Şubat 2018
Elbasan Tava


Elbasan Tava

 
Rumeli kültürünün etkisinin büyük olduğu Bursa’mızda, Elbasan’dan gelen bir Arnavut yemeği Elbasan Tava. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere kültür etkileşiminden kaynaklı olarak,  bu yemek başka şehirlerde de ünlü. (Edirne, İzmir, Tekirdağ)

Göçlerle birlikte insanlar madden varlıklarını taşırken geldikleri yerin geleneklerini, davranışlarını, yemeklerini de taşır. Sonrasında gelinilen yer ile getirdikleriniz içselleşir.

Yemeğin topraklarımızdaki tarihçesi Osmanlı Saray Mutfağı’na uzanmakta. Adını da Arnavutluk’un Makedonya sınırında yer alan Elbasan şehrinden almakta. Rahmetli anneanneciğimin de mutfağında yer alan bir yemekti Elbasan Tava. Buyrun tarifine bakalım.

Elbasan Tava

Yemek malzemeleri:

1 kilo kuzu kol yada kuzu budu
Tereyağı-zeytinyağı
1 büyük soğan
Tuz, karabiber

Sos malzemeleri:

1/2 kg yoğurt
1/2 su bardağı un
3 yumurta sarısı
Yaklaşık 2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber

Yapılışı:

• Kuzu kol yada kuzu budundan etlerimizi tereyağının içerisine zeytinyağı karıştırdığımız tavada, arkalı önlü iki taraflı olarak pişiriyoruz. Etlerimiz büyük parçalar halinde olsun. Neden zeytinyağı da katıyoruz? Böylece tereyağı yanmamış oluyor.

• Yemeklik doğradığımız soğanları tuz, karabiber ve su ekleyerek 1 saat ya da etin yumuşamasına göre biraz daha fazla zamanda pişiriyoruz.

• Suyumuzu bol koyalım ki sosumuzda et suyu olarak da kullanacağız.

• Pişen etimizin suyunu süzüp ayrı bir kaba, etlerimizi de fırın tepsisine alıyoruz.

Sosun Hazırlanışı:

• Et suyumuz, un ve yoğurdu çırpıp pişiriyoruz. Fokurdayınca ocaktan alıyoruz.

• Yumurtaları çırpıp, sosumuzun içerisine koyuyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz.

• Hazırladığımız sosu fırın tepsisindeki etlerimizin üzerine döküyoruz.

• Sosu döktükten sonra yemeğimizi fırınlamak için çok beklemeyelim. Buzdolabında uzun süre bekletirsek homojen yapı bozulup çatlamalar olabilir. Etlerimiz hazır pişmiş olsun; fırınlayacağımız zaman sosunu hazır edelim.

• 180’de ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun…

Kaçamak

Çocukluğumun bir diğer lezzetlerinden, anılarımda yer alan Kaçamak yemeği.
Zaten anılar değil midir bir yemeğe tat katan? Geçmişte damakta hoş, aranılan bir lezzet olarak kalan tatlar o insanlarla güzeldir. Hiç unutmam Hacı annemizin eski Bursa evinde sedire oturmuşuz önümüzde ağaçtan soframız Kaçamak’ımızı yiyiyoruz. Hacı annemiz de, kulaklarının arkasına aldığı bembeyaz başörtüsü ile karşımızda. Çocukluğuma dair zihnimde kalan bir sahne. Büyüklerimiz nurlar içinde yatsınlar. Biz de bu tarifleri aktaralım ki gelecek nesiller de bizi ansın.

Gelelim tarifimize.

Malzemeler:

2 su bardağı su
2 yemek kaşığı mısır unu (Tahmini)
Tereyağı
Tuz
Üzeri için peynir

• İlk olarak suyumuzu kaynatıyor, arsından tuzumuzu ekliyoruz.

• Mısır ununu yavaş yavaş ekleyip, tel çırpıcıyla karıştırıyoruz. Durmadan karıştıralım ki dibi tutmasın. Burada mısır unu miktarı tahmini. Suyun kaldırdığı kadar ekleyebilirsiniz. Yoğunlaşınca fokurdamasını bekliyoruz.

• Başka bir kapta tereyağını eritiyoruz.

• Pişen kaçamağımızın üzerine döküp içerisine yediriyoruz. Biraz da yine üstüne döküyoruz.

• Kaşığın tersiyle yemeğimizi düzeltip, üzerine servis esnasında peynir koyuyoruz.

Nesilden nesle aktarılacak, güzel anılarda hatırlanacak yemeklere…

NOT: Bursa Lezzetleri 1 ve Bursa Lezzetleri 2 yazılarıma da göz atmak isterseniz üzerlerindeki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan