Feminizm ve Kadına Şiddet Genç Kalemler

Kadın | Banu Çiftçi, TEDx

10 Mart 2019

Kadın | Banu Çiftçi, TEDxİsminin anlamı “kadın” olan, çok sevdiğim ve örnek aldığım Op. Dr. Banu Çiftçi’nin “Kadın” isimli TEDx konuşmasıyla ilgili bu yazımla sizlerle birlikteyim. Kendisi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı.

TDK’nin tanımıyla başlıyor konuşmasına.

Kadın: Erişkin dişi insan, hatun, zen.

Kadın kelimesinin yanlış kullanımından bahsediyor. Toplumumuzdaki “kız, bayan, kadın” karmaşasını dile getiriyor. Kadın, erişkin dişi demek fakat toplum, her erişkin dişiye kadın demiyor.

Bayan-Kadın Tartışmaları

Bu konuda erkeklere hak verdiğini söylüyor Banu Çiftçi. Ben de bu düşünceye kısmen katılıyorum. Tanımadığı bir dişiye hitap ederken bence, “hanımefendi” denmesi en doğrusu. Fakat aklına bu kelime gelmiyorsa bayan diyor. Kadın diye seslenemez ki. Bir gözünüzde canlandırın. Yolda yürüyorsunuz ve arkanızdan birisi size sesleniyor: Hey, kadın!
Vereceğiniz tepki pek olumlu olmazdı zannımca. Kaba konuştuğunu düşünürdünüz. Dolayısıyla, seslenmede “bayan“ kelimesine sığınıyorlar.

Sünnetli Kadın

Afrika’da zaman zaman gönüllü hizmet veren Banu Çiftçi, “sünnetli kadın” kavramını açıklıyor. İlk gördüğünde şaşırmış, durumu çözememiş. Yanındaki görevliye sorunca sünnetli kadın ifadesini duymuş.

Sünnetli kadın… Bölgeyi, sadece idrar ve kanama çıkışı sağlanacak şekilde dikiyorlar. Ve evlendiğinde, eşi orayı bıçakla açıyor. Emin olabilmek için…

Ne kadar vahşice değil mi? Bu sünnet olayı da beş yaşında yapılıyor. Ve ne kadar sık yapılan bir uygulama.

Onların fiziksel olarak yaptığı bu dehşeti, bizim toplumumuz da kelimeleriyle, zihniyetiyle yapıyor.

Bir de Erkek Çocuk Geleneği Var.

Günümüzde bile hâlâ, erkek çocuk doğurmadı diye; şiddet gören, katledilen, üzerine kuma alınan, yüzlerce belki binlerce kadın var. Özellikle doğuda, sırf karısı kız bebeğe gebe kaldı, ona erkek bir evlat veremedi diye eşine eziyet eden o kadar çok insan var ki yaptıkları davranış insanlığa sığmayan… Ama bilmiyor ki o çocuğun cinsiyetini aslında kendisi belirliyor. Kadında zaten x kromozomu bulunuyor. Erkek y kromozomu verirse bebek erkek oluyor. Vermezse kadın vücudu direkt östrojen salgılıyor ve bebek kız oluyor. XX=kız XY=erkek. Yani hiçbir şey vermese bile vücut, kız yapmaya meyilli.

Bizim toplumumuzda bu gibi problemler var. Korkmayın yalnızca bize özel bir durum değil. Yurt dışında da “kız gibi” kavramı var. Yetersiz kelimesi yerine “kız gibi yapmak“ ifadesini sıkça kullanıyorlar. Dikkat edin yabancı markaların özgüven projelerinde, reklamlarında hep “kız gibi yapmak” ifadesinin altında yatan anlamı yıkmaya çalışıyorlar.

    21.yüzyılda halen daha bunları tartışmak insanlık adına çok utanç verici. Bu gibi insan haklarını hiçe sayan her şeyin yok olması ümidiyle…

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.

Banu Çiftçi’nin TEDx konuşmasının tamamını dinlemek için tıklayabilirsiniz.

Sevgiler,
Pınar Sude Genç

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 10 Mart 2019 at 09:01

    Banu Çiftçi’nin TEDx konuşmasını dinledim Sudecim. Muazzamdı. İyi ki paylaşmışsın. Sinirlendim, ağladım dinlediklerim yüzünden ama en çok da bu harika konuşmayı yapan Banu Çiftçi’ye hayran kaldım 👏🏻👏🏻

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 10 Mart 2019 at 09:39

      Sanırım kendisi de konuşmasına bir ara vermek zorunda kalıyor, dayanamadığı için… Kendisini çok seviyorum ve örnek alıyorum. Herkes bilinçlenmeli… ♥️

  • Yanıtla Eda Bulunmaz 10 Mart 2019 at 10:37

    Ne kadar güzel gencecik bir yazarın düşüncelerini okumak 😃

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 10 Mart 2019 at 10:53

      Teşekkür ederim. 🙏

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan